Tüketicinin güveni düzeliyor

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında yüzde 4.2 artış gösterdi.

CNBC-e Tüketici Güven Kasım ayı endeksi, Ekim ayı endeksine göre yüzde 4.2 artış göstererek 109.72 düzeyine yükseldi.

Endeksin Eylül ayı sonrası başlayan yükselişi Kasım ayında da devam etti.

Verilerin detayına bakıldığında, artışta en temel belirleyen tüketim eğilimindeki yükselme oldu. İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut almak için uygun olduğunu belirtenler hızlı artışını sürdürdü. Bu çerçevede, CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 6.7 artışla 166.53 değerine çıktı.

Enflasyon ve faizlerdeki artış eğilimi ile yılın sonundan kaynaklanan mevsimsel faktörlerin bu artışta etkili olduğu görülüyor. Kasım ayı ön endeksinde tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerinde bir miktar kötüleşme görünüyordu. Ayın ikinci yarısında bu kötüleşmenin yerini hafif iyileşmeye bıraktığı anlaşılıyor. CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 1.2 aratarak 90.28 değerini aldı.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Kasım ayı CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Merkez Bankası'nın iç talepteki güçlenmeye ilişkin tespitlerini destekliyor. İhracat ve ithalat rakamları arasındaki artış farkını da dikkate alırsak, büyümeye gelen destek açısından iç ve dış talep arasındaki makasın iç talep lehine daha da açıldığını söyleyebiliriz."

Sayfa Yükleniyor...