Tüpraş'a 'asfalt' cezası kesilmiş

Tüpraş'a verilen vergi cezasıyla ilgili ilk kez konuşan Koç Holding CEO'su Durak, "ÖTV'nin asfaltta olup olmaması gibi çok teknik konulardaki yorumlarda anlaşmazlık nedeniyle ceza verildi. Şu anda uzlaşma sürecindeyiz" dedi.

Tüpraş'a 'asfalt' cezası kesilmiş

Koç Holding CEO'su Turgay Durak Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta CNBC-e'nin sorularını yanıtladı.

Davos toplantılarını değerlendiren Durak şunları söyledi: "Dünya açısından en önemli görülen konular bazı ülkelerdeki çok büyük dış borçlar. Bunların dengesiz bir şekilde yayılmış olması. En çok konuşulanlardan biri Çin'in ABD'yi fonlaması. Aşırı tüketim ve aşırı üretim, bunun sonucunda da petrolden demir çeliğe, gıdaya kadar artışlar, bunun yaratabileceği sosyal baskılar.

ABD ile Avrupa birbirine benzer şekilde yüzde 1-2 büyür. Asya ekonomilerinde herkes Çin'e ve Hindistan'a bakıyor ama Endonezya ve Malezya'da yüzde 10'u zorlayan büyümeler olacağı öngörülüyor."

Büyüme tahminlerini açıklayan Durak, "Biz bütçeleri yaparken yüzde 7-8 oranında ekonominin gelişeceğini öngördük. Avrupa'daki yüzde 2-3'lük artış olursa yılı yüzde 6-7'yle bitirme olasılığı yüksek. Yüzde 1 gibi bir büyüme çıkarsa Türkiye yılı yüzde 5.5-6 büyümeyle geçirecek. Nüfus artışı nedeniyle çok büyük imkan sağlayan Çin ve Hindistan'ın arkasında kalır. Koç Holding'in hedefi de Türkiye'nin büyüme hedefiyle eşdeğer" dedi.

Koç Holding CEO'su Tüpraş'a verilen vergi cezasıyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Vergi cezasının etkisi Tüpraş'a kısıtlı olacak. Şirket kârlılığını sürdürecek, kâr payı ödemeye devam edecek. ÖTV'nin asfaltta olup olmaması gibi çok teknik konulardaki yorumlarda anlaşmazlık nedeniyle vergi raporu yazıldı. Şu anda uzlaşma sürecindeyiz. Onun sonucuna göre hareket edeceğiz."

Benzin fiyatlarını değerlendiren Durak, "Petrol 70 dolardan 100 dolara doğru gidince petrolün hammaddesinde fiyat artışı oluyor. Bizim ülkemizde perakende müşteriye verilen fiyatın çok önemli bir oranı vergilerden oluşuyor. Önce bizim şirketimiz Opet daha sonra diğerleri belli indirimler yaptı. Petrolün varil fiyatı 100 dolara geldikçe indirim olması mümkün değil" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın 'yerli otomobil üretelim' çağırısı sektörde yankı buldu. Durak "Otomotivciler olarak OSD'de yapılan görüşmeler sonucunda bir çalışma grubu kurup kapsamlı bir rapor hazırlamak istiyoruz. Konu sadece ürün geliştirme değil. Önemli olan marka yaratmak için hangi cins araçları yapmak lazım. Hangi araçlara ne kadar marka-pazar yatırımı yapmak lazım. Hangi ülkelerde yapmak lazım. Mali anlamda çok yüksek bir rakam çıkabilir. Raporu ortaya koyduktan sonra girişimcilerin kararına kalacaktır" dedi.

Durak, Türkiye piyasasında işlerin iyi gideceğine inandıklarını, bu yüzden üçüncü vardiyaların kurulduğunu açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...