Turkcell, Kuveytli Zain'i inceliyor

Turkcell Genel Müdürü Ciliv, faaliyet gösterdikleri 8 ülkeyi artırma konusunda aktif olduklarını ve Kuveytli mobil operatör Zain'i incelediklerini söyledi.

Turkcell, Kuveytli Zain'i inceliyor

Turkcell'in ilk çeyrek sonuçlarına ilişkin basın toplantısının ardından Reuters ile yaptığı söyleşide Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "Düşük tek haneli büyüme bekliyoruz, bu yıl büyüme tek hanenin alt sınırına yakın olacak" dedi ve ekledi: "Turkcell özellikle de Türkiye'deki diğer operatörlerle karşılaştırıldığında halen çok güçlü ve sağlıklı bir kârlılık sağlıyor."

Faturalı abone sayısının 2010 yılında büyümeye devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Ciliv, abone başına ortalama gelirlerinin (ARPU) de artacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

Arabağlantı ücretlerinde geçen yıldan bu yana yaklaşık yüzde 65'lik indirim gerçekleştiğini söyleyen Ciliv, Turkcell'in ilk çeyrekte FAVÖK marjındaki yüzde 5.2'lik düşüşün 4.5 puanından büyük bir kısmının arabağlantı giderlerinden geldiğini belirterek şöyle devam etti:

"Önümüzdeki çeyrekte aradaki fark inecek. Ulaştırma bakanımız da açıkladı, bundan sonraki senede de arabağlantı ücretleri değişmeyecek. Bu faktörün etkilerini daha az görmeye başlayacağız."

KUVEYTLİ ZAIN'İ İNCELİYORUZ
Ciliv faaliyet gösterdikleri 8 ülkenin sayısını artırmak istediklerini söylerken, "Hem komşu ülkeler, hem Kuzey Afrika'da, hem de Doğu Avrupa'da fırsatları değerlendiriyoruz. Daha ileri seviyelere gelince duyuracağız. 2010'da (bu konuda) çok daha aktif olduğumuz bir gerçek" dedi.

Kuveyt'li mobil operatör Zain ile ilgilenmediklerin yönündeki soruyu Ciliv, "Zain, uluslararası iş geliştirme grubumuzun değerlendirdiği şirketlerden biri, ancak şu an söyleyebileceğim önemli bir gelişme yok. Verilerini analiz ediyoruz ve Turkcell için uygunluğu ve değerlemesi konusunda ön çalışma yapıyoruz" şeklinde yanıtladı.

Kuveyt'in El-Qabas gazetesi bir Türk şirketinin Kuveyt'in mobil telefon operatörü Zain'den hisse satın almayla ilgilendiğini açıklamıştı. Ciliv, bu sene yapacakları 2.4 milyar liralık yatırım tutarının, yeni satın almaları içermediğini ekledi.

REKABETTE HAFİFLEME BEKLİYORUM
GSM sektörünün büyümesi ve kârlılığı konusunda önümüzdeki dönemde iyimser olduğunu söyleyen Ciliv, "Arabağlantı ücretleri önemli ölçüde düşürüldü. Daha fazla düşecek yer kalmadı. Katma değerli servislerde birçok fırsat var. Mobil internet önemli ölçüde büyüyecek. Akıllı telefonların penetrasyonunun artmasıyla mobil internet kullanımı artacak" dedi.

Düzenleyici koşulların baskısının ve piyasadaki rekabetin hafifleyeceğini öngören Ciliv, "Gelecekte pazar daha rasyonel olacak ve tüm operatörlerin kârlı ve sağlıklı bir büyüme sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Ciliv sektöre ilişkin olarak, "Diğer iki operatörün de düzenleyici kararlardan olumsuz etkilendiğini düşünüyorum. Yoğun rekabet nedeniyle piyasanın kârlılığı aşağı geldi. Diğer iki operatörün FAVÖK marjları da düşük seviyelere geldi. Düzenleyici kurumun, sağlıklı ve kâr sağlayan piyasa istediğini düşünüyorum ve sonuç olarak uygun kararlar vereceklerine inanıyorum" dedi.

Sayfa Yükleniyor...