'Türkiye'nin freni de, gazı da sağlam'

Merkez Bankası Başkanı Başçı, politika faizine yönelik eleştirilere net yanıt verdi: "Politika faizi bir cephanedir, büyük bir kriz olmadan kullanmayız"

'Türkiye'nin freni de, gazı da sağlam'

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kocaeli'de katıldığı bir konferansta politika faizine yönelik eleştirilere net yanıt verdi.

"Politika faizi bir cephanedir, büyük bir kriz olmadan kullanmayız" diyen Başçı, Lehman Brothers benzeri bir kriz, kurda ve enflasyonda büyük hareket olmadan faizde indirim yapmayacaklarını kaydetti.

Türkiye'nin frenlerinin de, gaz pedalının da sağlam olduğunu belirten Başçı, "İşleri canlandırmak için şimdilik frenden ayağı çekmek yeterli" diye konuştu.

Başçı, yüzde 5.75 olan politika fazinini değişmesinin Para Politikası Kurulu'nda gündeme alınmadığını ifade etti.

Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın politika faizinin gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.

ROK BAŞARILI BİR TÜRK İCADI
"Faiz koridorunu diğer merkez bankaları da kullanmak istiyor ama cesaret istiyor" diye konuşan Başçı, rezerv opsiyonu katsayısının başarılı bir Türk icadı yorumunda bulundu.

Faiz koridorunun üst bandını yüzde 10'a düşürdüklerini hatırlatan Başçı, "Bundan sonra sıkılaştırma yapsak bile faiz yüzde 9.5'i geçmez; bu da bankaların ticari kredilerindeki faizleri düşürmeye başlamasına neden oldu" dedi.

BÜYÜME YÜZDE 3-4 ARASINDA KALIR
Konuşmasında büyümeye ilişkin tahminlerde bulunan Başçı şunları kaydetti: "Türkiye'nin potansiyel büyümesi yüzde 5, bunun için fiyat istikrarı ve finansal istikrar gerekiyor. Türkiye verimlilik artırıcı adımlar atabilirse yüzde 7.5 büyüyerek 2023 hedefi olan kişi başına 25 bin dolarlık gelir hedefine ulaşabilir. Türkiye'de büyüme bu yıl yüzde 3-4 arasında kalır. Gelecek sene büyüme yüzde 4-5 arasında olur. İhracat gelecek yıl artmaya devam edecek; ihracat ne kadar artarsa biz de iç talebin büyümesine o kadar izin verebiliriz. Türkiye'de dengeli şekilde ılımlı büyüme devam edecek; 2013 bu yıldan daha iyi bir yıl olacak gibi görünüyor."

ENFLASYONDA CİDDİ DÜŞÜŞ GÖRECEĞİZ
Enflasyona da değinen Başçı, "Son çeyrekte enflasyonda ciddi düşüş göreceğiz, 2013'ün ortalarında enflasyonda yüzde 5'i görürüz. Çekirdek enflasyon daha erken bir dönemde yüzde 5'i görecektir. Yıl sonunda enflasyon tahminimiz yüzde 6.2, kamu zamları yıl sonu için yukarıi yönlü risk oluşturabilir. Bu yıl son çeyrekten son çeyreğe büyümeyi yüzde 4 civarında bekliyoruz" dedi.

KREDİLERİN FRENLENMESİ İÇİN SEBEP YOK
İhracattaki fiyatlar nedeniyle cari açıktaki iyileşmenin gecikmeli olduğunu belirten Başçı, kredilerin daha fazla frenlenmesi için sebep olmadığını ifade etti.

TL MAKUL SEVİYEDE
"TL şu anda makul seviyede" diyen Başçı, TL'nin değeri konusunda bir hareket yapmaya ihtiyaç olmadığının altını çizdi.

Başçı, geri dönmeyen çeklerdeki artışın yakından izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...