'Ucuz paranın bolluğuna göre duruş değişebilir'

Fed'in yeni bir niceliksel genişleme programını devreye sokabileceğini açıklaması MB'nin duruşunu değiştirebilir. MB Başkanı Başçı, "Ne kadar uzun süre bol ve ucuz para olacak bu önemli" dedi. Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa'nın hastası olan Türkiye'nin bugün Avrupa'ya ders verme noktasına geldiğini söyledi. Özilhan, SABMiller'la birleşmenin bir aya tamamlanacağını kaydetti. İran'a yaptırımlarla ilgili sürece yönelik Koç Holding'den ilk açıklama geldi. CEO Turgay Durak, "Tüpraş milli bir şirket olduğu için hükümetin yönlendirmesine göre hareket edeceğiz" dedi. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Davos'ta katılımcıların 'Türkiye'de ne yapabiliriz' diye sorduğunu söyledi. Şahenk, "Artık Türkiye bambaşka yerlerde" dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'a yapılacak 3. köprüyle otoyol projesini ayırdıklarını söyledi. Sadece 3. köprü için çıkılacak ihalenin büyüklüğü 2.5 milyar dolar olacak. İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer, Merkez Bankası'nın adımlarının ilginç olduğunu, diğer ülkelerin de bunu örnek alabileceğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin tek başına zordaki tüm ortaklarını kurtaramayacağı mesajını verdi Davos'ta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk "Türkiye, 2001 krizinden de Avrupa'daki krizden de sağ çıktı" dedi. Ünlü ekonomist Roubini, küresel ekonomiyle ilgili oldukça karamsar. Yunanistan'ın 18 aya kadar Euro Bölgesi'nden çıkacağını öngören Roubini, Avrupa'yla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Türkiye'nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını söyledi. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent, "Türkiye ekonomisi bu yıl 2011'e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak" dedi. Alplere sırtını dayamış küçük dağ kasabası Davos, küresel ticaretin, neoliberal siyasetin ve akademik kapitalizmin başkenti olarak dünya gündemini belirliyor.

'Ucuz paranın bolluğuna göre duruş değişebilir'

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, NTV/CNBC-e ortak yayınında soruları yanıtladı.


Başçı şunları söyledi: "Davos'ta gündem Avrupa. Konuşmacılar o yüzden daha çok Avrupa ağırlıklı. Merkez Bankası'nın politika aracı zenginliği her zaman avantajdır. Politika esnekliği bizde daha fazla. Bunun faydalarını gördük. İşler arzu ettiğimiz şekilde gelişiyor.

Uyguladığımız politikalar dövizdeki oynaklığı azaltıyor. Biz piyasayı fonluyoruz. Merkez Bankası olarak 6-7 yıldır faiz lobisinden bahsetmiyoruz. Bunun hiçbir faydası yok.

Türkiye aslında yumuşak inişini gerçekleştirdi. O kadar yumuşak iniş oldu ki, kimse de fark etmedi. Biz de gerçekten amaçlarımıza ulaştık. Yine de dikkatli olmak lazım.

MAYIS'TAN ÖNCE TEK HANE İHTİMALİ BELİRDİ
Her türlü duruma karşı hazırlıklıyız. Enflasyon konusunda hedefin üzerindeyiz. Biz bir an önce enflasyonun tek haneye dönmesi için çaba gösteriyoruz. Mayıs'tan önce tek hane olma ihtimali belirdi. Her zaman için fiyat istikrarı daha önemli. TL'de aşırı değerlenme olursa akla gelebilecek tüm araçları kullanırız. Petrol fiyatlarında çok fazla yukarı yönlü risk görmüyoruz. Aldığımız kararlar enflasyonu yıl sonunda yüzde 5'e yaklaştırır. Sepetteki değişikliğin enflasyona etkisi fazla olmaz."

CARİ AÇIKTA FİNANSMAN SIKINTISI OLMAZ
Cari açıkla ilgili değerlendirme yapan Başçı, "Cari açık kademeli bir şekilde azalıyor. Cari açıkta finansman sıkıntısı olmayacak. Türkiye yüzde 10'a yakın bir cari açığı vermedi, bu bir rekor oluyor. Bol ve ucuz para yurtdışında var. Bu finansman orada durduğu sürece Türkiye cari açığı verir. Fed'in kararlarının ardından Merkez Bankası'nın politika duruşunda bir değişiklik olabilir, ancak ne kadar uzun süre bol ve ucuz para olacak bu önemli" dedi.

TL DEĞER KAZANMAYA BAŞLADI
Dolardaki seyri yorumlayan Başçı, "Riskten kaçınma dönemlerinde gittikleri yer dolar oluyor. Öyle bir ortamda doları geçmek mümkün değil. 2012'de TL'nin değer kazanmaması için hiçbir neden yok. Bu zaten başladı" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...