Ulusoy: Varlık Barışı ekonomiyi güçlendirecek

Gelir İdaresi Başkanı Ulusoy, para, döviz, altın ve menkul kıymet gibi varlıkların düşük bir vergiyle ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan Varlık Barışı uygulamasının krize karşı Türk ekonomisini güçlendireceğini söyledi.

Ulusoy: Varlık Barışı ekonomiyi güçlendirecek

Hükümet, reel sektörün krizden etkilenmesinin önlenmesi ve Türkiye'ye kaynak girişinin artması amacıyla, yurtiçi ve yurtdışındaki  varlıkların ekonomiye kazandırılması için düzenleme yapılmıştı.

Geçen yıl Kasım ayında yürürlüğe giren yasa kapsamında,  mükelleflerin yurtdışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirmesi durumunda yüzde 2, yurtiçindeki 'yastık altı' olarak tanımlanan varlıklarını
beyan etmeleri durumunda ise yüzde 5 vergi ödemeleri öngörülüyor. Buna ilişkin başvuru süresi ise 2 Mart'ta sona eriyor.

    Reuters'ın sorularını yanıtlayan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, Şubat ayı itibariyle Varlık Barışı için yapılan başvuruların hızlandığını ve umut verici hale  geldiğini belirterek, "Varlık Barışı'nı, krize karşı önemli bir araç olarak görüyoruz. Bu, Türkiye'yi krize karşı daha da güçlü bir hale  getirecek. Sermaye yurtdışında ya da yastık altında duracağına ekonomiye kazandırılmalı" şeklinde konuştu. 

    Söz konusu uygulamanın, daha çok yaşanan küresel kriz ortamında, ekonomiye katkısı açısından ele alındığının altını çizen  Ulusoy şunları söyledi:

    "Yasanın çıkartılmasının amacı yüzde 2 ya da yüzde 5 olarak belirlenen vergiyi toplamak değil. Paranın, ekonomide vücuttaki kan  gibi bir özelliği var. Gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde bulunan yastık altında olan ya da kayıtlı durumda bulunmayan değerlerin  sermayeye eklenerek işletmelerin güçlerinin artırılması hedefleniyor. Ekonominin damarlarına biraz daha kan enjekte edilmiş oluyor.  Hedef hiç bir zaman toplanacak vergi olmadı. Önemli olan ekonominin daha rasyonel hale getirilmeye çalışılmasıdır. Burada  ekonomik yaklaşım çok daha ön planda. İşletmelerin mali yapılarının güçlendirilmesi temel hedef. Mükelleflerin de uygulamaya dahil  olarak, bu hedefin gerçekleştirilmesi lazım." 

    yönetimi, bu düzenlemeyle ekonomiye ne kadarlık bir kaynak girişi sağlanmasının hedeflendiğine yönelik bir rakam  açıklamıyor.

SEYİR DEĞİŞTİ
    Ulusoy, Varlık Barışı için şu ana kadar yapılan başvuruların "umut verici" olduğunu ifade ederek, "Başlangıçta beklentilerin  altında seyretmesi gibi bir durum vardı ama artık o durum değişti. Ocak'ta Aralık'a göre, Şubat'ta Ocak'a göre gelişme var ve  başvurular oldukça tatmin edici. Şubat itibariyle yapılan başvurular da hızlandı" değerlendirmesinde bulundu.

    Ulusoy, şunları söyledi: "Yasanın, varlıklarını beyan eden mükelleflere sunduğu avantajlar çok fazla. Yasa kapsamında 2 Mart'ta dolacak olan başvuru  süresinin uzatılması söz konusu değil. Dolayısıyla tüm mükelleflerimizin bu imkandan yararlanmasını arzu ediyoruz. Getirilen varlıklar  ve verilen beyanlarla ilgili inceleme endişesine gerçekten gerek yok. Mükelleflerin bu yönde hiçbir şüphesi olmasın. Bunu hem biz  düşünmüyoruz hem de yasada böyle bir inceleme yapılmasına açık ve net şekilde engel var. Başka nedenlerle ihbar veya benzeri  bir nedenle, inceleme yapılmış olması durumunda tespit edilen matrah farkından beyan edilen varlıkların değeri
düşülecek. Bu son  derece büyük avantajlar sağlamaktadır. Mükelleflerin bundan yararlanmaları gerekir."

    Yasa ile tanınan bu haklar zimmet, uyuşturucu, terör, insan kaçakçılığı gibi suç teşkil eden kaynaklardan sağlanan gelirler için  uygulanmayacak.

Sayfa Yükleniyor...