Vergi indirimi Ekim'e kadar sürecek

Otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve bilgisayarda vergi indirimleri Ekim ayına kadar uzatıldı. Vergi oranları kademeli olarak artırılacak.

Vergi indirimi Ekim'e kadar sürecek

Hükümet iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek amacıyla başlattığı vergi indirimlerine 30 Eylül'e kadar devam edecek.


Yeni dönemde vergi oranları kademeli olarak artırılacak. Maliye Bakanlığı bazı ürünlerin ÖTV ve KDV oranlarında bugünden itibaren geçerli  olacak değişiklikleri açıkladı.

1600 cc'ye kadar otomobillerdeki indirimli vergi oranları artırılarak devam edecek. 1600 cc ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı 15 Haziran'a kadar yüzde 18 olarak uygulanmıştı. 16 Haziran 30 Eylül arasında bu oran yüzde 27 olacak.

Hafif ticari araçlarda ÖTV yüzde 3, hafif ticari araçlarda açık kasalılarda yüzde 2 olacak. Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar, kamyonlarda ÖTV yüzde 1 olarak uygulanacak ve otobüste ÖTV alınmayacak.

BİLGİSAYARDA AYNI ORANLA DEVAM
Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik KDV oranı 30 Eylül'e kadar aynen devam edecek.

BEYAZ EŞYADA SIFIRDAN İKİYE ÇIKIYOR
Beyaz eşyada 16 Haziran 30 Eylül arasında KDV yüzde 2 olarak uygulanacak. Beyaz eşyada yüzde 6.7'lik oran 15 Haziran'a kadar yüzde 0 olarak uygulanmıştı.

KONUTTA İNDİRİM KALKIYOR
15 Haziran'da sona eren, net alanı 150 metrekare ve  üzeri konut teslimlerindeki KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürülmesiyle ilgili yeni bir uzatmaya gidilmedi.

Uygulaması 30 Haziran'da bitecek olan  gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harcının binde 15'ten binde 5'e düşürülmesi konusuyla ilgili yeni bir düzenleme de yok.

İŞ MAKİNELERİNDE DE UZATMA YOK
Aynı şekilde KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerindeki KDV indirimi de uzatılmadı. Bu grupta da 30 Haziran tarihine kadar geçerli olmak üzere yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV alınması öngörülmüştü.

MALİYETİ 700 MİLYON LİRA
Üst düzey bir yetkilisi, KDV ve ÖTV indirimleri düzenlemesinin maliyetinin ise yaklaşık 600-700 milyon lira civarında olduğunu belirtti.

NE DEDİLER?
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat  Yalçıntaş, ÖTV ve KDV indirimi kararının piyasalarda oluşan iyimser havanın sürmesini ve çarkların dönmeye devam etmesini sağlayacağını belirtti.

Otomotiv Sanayii  Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, binek otomobillerdeki ÖTV indiriminin 1600 cc'ye kadar olan araçlarda düşürülerek devam etmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:  ''Otomobilde yumuşatılmış bir indirim var. Avantaj azaldığı için talebi bir  miktar sınırlandıracak gibi gözüküyor. Halen ticari araçta devam eden kriz çözümsüz gözüküyor. Biz orada ÖTV indiriminin  etkisiz olması nedeniyle KDV indirimini önerdik. Orada herhangi bir karar  çıkmamasını anlamak mümkün değil. Çünkü ticari araçlarda şu anda kapalı  fabrikalarımız 4-5 aydan beri faaliyetlerini durdurmuş vaziyette. Talepte ciddi  anlamda, yüzde 60-70 civarında bir durgunluk yaşanıyor. Bunun çözümlenmesini  bekliyorduk. Anlaşılan o ki beklentilerimiz karara intikal etmedi. Yani ticari  araçlar kısmında maalesef herhangi bir çözüm yok."

Alfemo Mobilya Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, ÖTV ve KDV oranlarındaki indirime devam edilmesi yönündeki kararın, sektörün yeni eleman ve makine alma konusundaki endişelerini ortadan kaldırdığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...