Yen, dolara karşı tarihin en yükseğini gördü

Japon Yeni'ne olan talebin hızlanmasıyla yen 76,25'le dolar karşısında tarihin en yüksek düzeyini gördü. Parite bugün yeniden 79'a yükseldi.

Yen, dolara karşı tarihin en yükseğini gördü

Japon Yeni, dolar karşısında tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. Dolar/yen paritesi dün gece 76,25'e kadar geriledi ancak parite bugün yeniden 79'un üzerine çıktı.

Depremin olduğu 11 Mart'ta değer kaybeden yen, daha sonra hızla yükselmeye başladı. Bu yükselişte, dünyanın en yüksek tasarruflarından birine sahip Japon halkının ve şirketlerinin, yeniden inşayı finanse etmek için, paralarını Japonya'ya çekeceği beklentisi etkili oldu.

Japon halkının tasarrufunun büyük kısmı ülke dışında bulunuyor. Sigorta şirketlerinin deprem mağdurlarına yen cinsinden ödeme yapacağı beklentisi, yendeki değer kazancını tetikleyen bir diğer etken oldu. Bu beklentilerle, yen carry trade'i tersine döndü ve yene çok yoğun bir alım dalgası geldi.

Benzer bir hareket Kobe depreminden sonra da yaşanmış, dolar/yen o zaman için tarihin en düşük düzeyi olan 79,75'e gerilemişti.

Ancak Japonya Bakanı Kaoru Yosano, Japon sigorta şirketlerinin fonlarını ülkeye çektiğine dair bir işaret olmadığını belirtti. Yosano, yendeki yükselişin spekülasyondan kaynaklandığını savundu.

GÜÇLÜ YEN CİDDİ SORUN
Güçlü yen, felaket nedeniyle ilk etapta daralması beklenen Japon ekonomisi için ciddi bir sorun. Çünkü Japon ekonomisi ihracata dayanıyor. Ayrıca güçlü yen Japonya'da üretim yapan şirketler için maliyetleri artırıyor. Bu nedenle şimdi Japonya Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale edeceği beklentisi oluştu.

G7 JAPONYA'YI MASAYA YATIRIYOR
Öte yandan G7 ülkeleri, Japonya'daki depremin dünya ekonomisine ve piyasalara etkisini ele alacak. Bir G7 yetkilisi, görüşmenin piyasaya müdahaleden çok durum değerlendirmesi için yapılacağını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...