Yılbaşında kartla 666 milyon lira harcandı

Yılbaşı ve öncesinde, 30-31 Aralık 2009 tarihlerinde kredi kartlarıyla 665.9 milyon lira harcandı.

Yılbaşında kartla 666 milyon lira harcandı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, yılbaşı ve öncesindeki güne ilişkin kredi kartı ve banka kartı kullanım bilgilerine yer verildi. 30-31 Aralık 2009 tarihlerinde, kredi kartlarıyla 4 milyon 864 bin 853 adet işlem gerçekleştiği ve toplam 665 milyon 991 bin 714 TL tutarında harcama yapıldığı belirtildi.

Yılbaşı hazırlıkları için geçen yılın son iki gününde kredi kartı ile yapılan harcamalarda, bir önceki haftanın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 18 oranında artış olduğu dile getirilen açıklamada, 2008 yılının son iki günündeki harcama tutarının ise 661 milyon lira düzeyinde bulunduğu anımsatıldı.

Açıklamada, yılbaşı kutlamalarında ev partilerinin öne çıktığı ve marketlerde yapılan alışverişlerde önceki yıla oranla ciddi bir artış yaşandığı kaydedildi.

Yılbaşı hediye alımında ise alışveriş merkezlerinin dolup taştığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Kredi kartları ile yapılan harcamaların yüzde 15'i kadar market ve alışveriş merkezlerinde harcama yapıldı. Bu tutarın önemli bir kısmı market alışverişi olarak yapıldı. Yılbaşını kutlamak için dışarıya çıkanlar ise, eğlence mekanlarını ve restoranları tercih etti. 30-31 Aralık döneminde eğlence mekanlarında gerçekleşen harcamalar, bir önceki hafta ile kıyaslandığında yüzde 67 oranında artmış olsa da, marketlerde yapılan harcamaların tutarı, yılbaşı kutlamasında ev partilerinin tercih edildiğini ortaya koydu.''

30-31 Aralık 2009 döneminde kredi kartı harcamalarının dağılımı ise market ve alışveriş merkezlerinde yüzde 15,6, benzin ve yakıt istasyonlarında yüzde 9,2, giyim ve aksesuarda ise yüzde 7,9 oranlarında gerçekleşti.

HARCAMALARDA İSTANBUL İLK SIRADA
Açıklamada, bu yıl Türkiye'de yılbaşı alışverişleri için kredi kartı ile yapılan alışverişlerin yüzde 42'sinin İstanbul'da gerçekleştiği, ikinci sırayı yüzde 9,2 oranıyla Ankara, üçüncü sırayı ise yüzde 6,2 oranıyla İzmir'in aldığı bildirildi.

Yılbaşı tatilinin hafta sonu ile birleşerek uzamasının yurt dışında kutlama yapmak isteyenler için fırsat oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, her sene bayram ve yılbaşı tatillerinin değişmez adresi olan Londra, New York ve Paris'e bu sene Dubai'nin rakip olduğu kaydedildi.

Açıklamada, yılbaşını Dubai'de kutlayanların 30-31 Aralık 2009 tarihlerinde kredi kartları ile 1 milyon 646 bin lira tutarında harcama yaptığı, yeni yılı farklı ülkelerde kutlayan Türkler'in, 30 Aralık 2009'dan yılbaşı tatilinin bittiği 3 Ocak 2010 tarihine kadar olan dönemde yurt dışında yaklaşık 38,6 milyon lira tutarında harcama yaptıkları ifade edildi.

Sayfa Yükleniyor...