Yunanistan için kritik ziyaret

Troyka yetkilileri finansal desteği sürdürmekle, ülkenin iflasına izin vermek seçenekleri arasında bir karara varmak için yapacakları kritik görüşmeler için Atina'ya gidiyorlar.

Yunanistan için kritik ziyaret

Yunanistan'ı iflastan koruyan uluslararası kreditörlerin temsilcileri, aksayan ekonomik planı canlandırmak ve 130 milyar Euro'luk finansal desteği sürdürmekle, ülkenin iflasına izin vermek seçenekleri arasında bir karara varmak amacıyla yapacakları kritik görüşmeler için Atina'ya gidiyorlar.

Euro Bölgesi üyesi olan Yunanistan, kurtarma yardımının koşulları olan ekonomik hedefleri tutturmayı başaramadı. Bunun temel nedeni kesin sonuç vermeyen iki belirsiz genel seçimin yapıldığı ve üç ay süren bir siyasi boşluk dönemi olduğu kadar, işçi sendikaları ve özel çıkar gruplarının reformlara gösterdiği direnç.

Troyka adı verilen Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Avrupa Komisyonu bu ay başında muhafazakarların liderliğindeki koalisyon hükümetine, somut sonuçlar görmezlerse mali yardıma devam etmeyeceklerini bildirmişlerdi.

Vergi gelirleri ve bütçe açıkları hedeflerini tutturamamasına mazeret olarak bu yıl GSYH'nın yüzde 7'sini bulacak, beklenenden daha ağır bir resesyonu gösteren Yunanistan, bu hedefler için tanınan sürenin iki yıl uzatılmasını istiyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir troyka yetkilisi Reuters'e, "Program istenen sonuçları vermedi çünkü uygulanmadı. Önce hükümetin taahhütlerini yerine getirdiğini görelim ondan sonra yeni düzenlemeler yapılıp yapılmayacağına karar verebiliriz" dedi.

Dün Atina'ya varan bir troyka ön heyeti bugün bakanlıklarda incelemelerine başlayacak. Atina'da beklenen troyka misyon şefleri ise perşembe günü Maliye Bakanı Yannis Stournaras ile görüşecekler.

Stournaras, Haziran'da tamamlanmış olması gereken ve 2013-1204 arasında bütçede 11.7 milyar euro kısıntı getirecek programı hazırlayarak hükümetin güvenilirliğini kanıtlamadıkça, yardım koşullarında değişiklik yapılmasını talep etmeyeceklerini söylemişti.

Ancak troyka ile görüşmelerin başlamasına bu kadar kısa süre kalmışken yetkililerin, ancak 8 milyar euroluk bir tasarruf planı hazırlayabildikleri bildiriliyor

AB ve IMF resmi açıklamalarında Yunanistan'daki reform programının geciktiğini ve en erken Eylül'de ödenebilecek bir sonraki yardım dilimini alabilmesi için programın yeniden işler hale getirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Sayfa Yükleniyor...