Bebeği de tehdit ediyor anneyi de

Hamilelilerin ortalama %10’unda farklı nedenlerle küçük ya da büyük travma ve yaralanmalar oluşuyor. Bu durum bazı vakalarda hem anne hem de bebek açısından ciddi problemlere neden olabiliyor.

Bebeği de tehdit ediyor anneyi de

Anne adaylarının yaşadığı kazalar bazen hafif yaralanmalarla atlatılabilirken, bazen kazanın sonuçları hem anne hem de bebek için ciddi sorunlarına yol açabiliyor. En çok karşılaşılan yaralanmalar ise motorlu taşıt kazaları sonucunda meydana geliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Senai Aksoy, anne adaylarının en fazla yaşadığı kaza ve travmaları; otomobil kazaları, ateşli silah yaralanmaları, delici, kesici yaralanmalar, emniyet kemerine bağlı yaralanmalar, denge kaybına bağlı düşmeler, saldırı ve dayak olarak sıralıyor.

Dr. Aksoy, kaza sonrası travmaların anne ve bebek üzerinde çeşitli etkileri olabileceğini belirterek bunların başlıcalarını şöyle özetliyor:
• Düşük.
• Erken doğum.
• Bebeğin ölümü, plasentanın erken ayrılması (Dekolman plasenta).
• Rahmin delici travmalarla yaralanması.
• Ender vakalarda bebeğin yaralanması.
• Anneyle ilgili birçok organda yaralanma, dalak yaralanmasına bağlı vb. karın içi kanama.

Yaralanma durumunda hamilenin mutlaka hemen uzmana veya hastaneye başvurması gerektiğini belirten Dr. Aksoy, "Anne adayının ve bebeğin durumu tespit edilerek ihtiyaç olduğu takdirde tedavi uygulanmalıdır. Bazı travma vakalarında bebeğin kanı annenin kan dolaşımına geçebilir. Hamilede kan uyuşmazlığı söz konusu ise anneye koruyucu iğne yapılır. Bunun dışında gerekli görülen durumlarda tetanoz toksoidi ve aşısı yapılabilir" diyor.

Sayfa Yükleniyor...