Grip uzmanları İstanbul’da buluşuyor

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Grip Çalışma Grubu ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği işbirliğiyle düzenlenen ''4. Grip Günleri'' başladı.

Grip uzmanları İstanbul’da buluşuyor

Dünyanın önde gelen enfeksiyon uzmanları 2-3 Eylül 2010 tarihleri arasında griple ilgili gelişmeleri masaya yatıracak.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Grip Çalışma Grubu ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (ESCMID) ortaklaşa düzenlediği, Türk ve yabancı katılımcıların ağırlanacağı eğitim toplantısı kapsamında grip ile ilgili son gelişmeler, aşılanma ve toplum sağlığı konuları tartışılacak.

4. Grip Günleri başlığı altında basınla bir araya gelen uzmanlar grip hastalığının göz ardı edilen önemini, risk gruplarından diyabet hastalarının aşılanmalarının gerekliliğini ve grip aşısı başta olmak üzere, genel anlamda aşılara yönelik “suçlamalar” konusundaki son gelişmeleri anlattılar.

Ayrıca 2009 yılında yaşanan ve pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çok tartışılan pandemi olgusu, spekülasyonlar, risk grupları ve aşılanma oranları gibi genel anlamda aşılara yönelik son gelişmeleri paylaştılar.

TÜRKİYE'DE AŞILANMA ORANI YÜZDE 10
Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan gribin çeşitli risk gruplarında bir dizi komplikasyonlara ve hatta ölümlere neden olabileceği biliniyor. Dünya Örgütü (DSÖ) tarafından risk grubu olarak tanımlanan astım ve diyabet hastalarının yanı sıra, kronik kalp-böbrek-akciğer sorunu olan kişiler ve 65 yaş üzerindeki bireylerin aşılanmaları gerekli görülüyor.

DSÖ ve Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi (ECDC) risk grupları için aşılanma oranı hedefini yüzde 75 olarak belirlediğinden, ülkemizde de bu orana ulaşmak için bilgilendirme kampanyalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı söz konusu risk grubu mensuplarının aşılanmalarını 2004 yılından itibaren geri ödeme kapsamına almış bulunuyor. Ancak uzmanlar, Türkiye'de bu gruplar için aşılanma oranının yüzde 10 civarında olduğunu ve bu oranın da evrensel aşılanma düzeylerinin çok altında bulunduğunu söylüyor.

Öne Çıkan Video

Sayfa Yükleniyor...