Küba’nın kanser aşısı mucize mi? (Arif Sağ kanser tedavisi için Küba’da)

Kanserle mücadele eden sanatçı Arif Sağ tedavi için Küba'ya gitti. Küba, geliştirdiği kanser aşılarıyla ünlü. Peki Küba Türkiye'den ya da diğer ülkelerden farklı olarak ne yapıyor? Tedavide başarı oranı ne? Onkoloji Uzmanı Prof. Gökhan Demir anlattı.

Küba’nın kanser aşısı mucize mi? (Arif Sağ kanser tedavisi için Küba’da)
Arşiv

Kanserle savaşta Küba önemli çalışmalara imza atan bir ülke. Oraya tedaviye giden son isim ise sanatçı Arif Sağ.

Küba'da geliştirilen 2 aşının başta akciğer kanseri olmak üzer birçok kanser türünün tedavisinde etkili olduğunu belirten Onkoloji Uzmanı Prof. Gökhan Demir, şunları söyledi:

“Küba yıllar önce vücudun bağışıklık sistemini ve kanser hücrelerini uyararak mücadele etmeyi sağlayan bir takım aşılar geliştirdi. İki kanser aşısı dikkat çekiciydi. Bunlardan bir tanesi sadece akciğer kanserlerinde kullanılan bir aşıydı. Diğeri de kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan büyüme molekülüne karşı bir aşıydı.”

“TEDAVİ YANITINI YÜZDE 15-20 ORANINDA ARTTIRIYOR” 

Kanser aşılarının temel prensibinin kanserle mücadele eden hücreleri güçlendirerek daha iyi savaşmalarını sağlamak olduğunu aktaran Demir, “Her iki aşı da ileri evre kanserlerde kullanılıyor. Genellikle kemoterapi başlanıp ileri evre hastalıkta iyi tedavi cevabı elde edildikten sonra o cevabın sürdürülmesinde kullanılıyor bu ilaçlar. Tedavi yanıtını yüzde 15-20 oranında arttırdıklarına yönelik faz 1-faz 2 çalışmaları var” dedi.

Küba'nın kanser aşılarının Türkiye'de de uygulanabildiğini belirten Onkolog, “Eczacılar Birliği buna onay veriyor. Türkiye’ye bu aşılar resmi olarak getirtilebiliyor” bilgisini verdi.

“TEK SEÇENEK KÜBA DEĞİL” 

Kanserde bağışıklık sistemine yönelik tedavilerde Küba’nın tek ülke olmadığını dile getiren Prof. Demir, “Bağışıklık sistemi tedavisindeki tek seçenek değil, bunu söylemek lazım. En az Küba’daki aşılar kadar bugün bağışıklık sistemini uyararak etkin tedavi yapan yeni ajanlar var. Bunlar Türkiye’de de var. Gerekirse yurtdışından da getirip kullanabiliyoruz” diye konuştu. 

İsmi aşı olsa da bu yöntem kanserden koruyucu değil, hastalık oluştuktan sonra tedavi etmeye yönelik.

Sayfa Yükleniyor...