Haberler - ntv.com.tr 05.10.2020 - 15:42
Bağışıklık sistemi normalde bakteri ve virüs gibi mikroplara karşı koruma sağlıyor. Sistem tehlike algıladığında hemen savunma hücrelerini devreye sokuyor. Otoimmün bir hastalıkta ise bağışıklık sistemi vücudun eklemler, doku ve organlarını yabancı olarak algılıyor.
İnsanları virüslerden, bakterilerden, parazitlerden veya diğer yabancı maddelerden koruyan bağışıklık sistemi otoimmün hastalıklarda “zararlı” ve “zararsız” arasında ayrım yapamıyor.
Bilinen 80’den fazla farklı otoimmün hastalık çeşidi bulunuyor.
Bunlar arasında en yaygın görülenleri şu şekilde;
Otoimmün hastalığı olan insanların semptomları esas olarak hangi organların bağışıklık sistemine saldırdığıyla ilişkili oluyor. Olası şikayetlere örnek şunlar verilebilir:
Otoimmün hastalık türleri genellikle doktor muayenesi ve kan testi aracılığıyla anlaşılıyor. Otoimmün hastalıklar farklı uzmanlar tarafından tedavi ediliyor. Bunlar öncelikle romatolog, iç hastalıkları uzmanı, dermatolog, endokrinolog ve nörolog olarak sıralanabilir. Uygulanan tedaviler otoimmün hastalıkları tedavi edemiyor ancak aktif bağışıklık tepkisini kontrol etme ve iltihapları azaltma gibi müdahelelerde bulunulabiliyor.
VİDEO: OSMAN MÜFTÜOĞLU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ANLATIYOR
Sayfa Yükleniyor...