Ebegümeci nedir, ebegümeci bitkisinin faydaları nelerdir?

Prof. Dr. Saraçoğlu corona virüse karşı ada çayı ebegümeci gargarasını önerdi. Teyit.org, medyada yer alan 'Ebegümeci ve karbonat gargarası'nın Covid'den koruduğu iddialarını yalanladı.

Ebegümeci nedir, ebegümeci bitkisinin faydaları nelerdir?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'ndan Covid-19'u önlemek ada çayı ve ebegümeci karışımıyla günde 3 kez gargara yapılmasını önerdi.

DÜZELTME: Teyit.org'un yaptığı araştırmanın sonucunda, ebegümeci ve karbonat gargarasının Covid-19’dan koruduğu iddiası yalanlanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için: https://teyit.org/analiz-adacayi-ebegumeci-ve-karbonat-gargarasinin-covid-19dan-korudugu-iddiasi?fbclid=IwAR3NzuhC5doZiPy-NxMAHfNWOcNSCMpqFkNPya4dLfDtQWsq1LpfXdk8OKY


EBEGÜMECİ NEDİR?

Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgesine özgü yayılan bir bitki türü olan ebegümeci ülkemizde de bilinen sekiz farklı türde yetişiyor. Ebegümeciler familyasının 1500 kadar cinsteki bitkilerinin genel adı ebegümeci olarak biliniyor.

Sebze olarak da tüketilebilen ebegümeci bitkisi kavurma, börek harçları ve pilav yemeği gibi tariflere katılarak kendine has tadı ve kokusuyla yemeklere farklı bir aroma katıyor. Ebegümeci bitkisinden çay, yağ veya krem de üretiliyor. Döktüğü tohumlarla yayılan bitkinin faydaları kök, gövde ve çiçek olarak tüketiliyor.

EBEGÜMECİ BİTKİSİNİN FAYDALARI

Ebegümeci bitkisinin insan sağlığına bilinen birçok faydası bulunuyor. Bunlar şu şekilde;

- Ağız gargaraları, faranjit ve kronikleşmiş bademcik iltihaplanmasına iyi geliyor.

- İçeriğindeki malvin ve malvidin dolayısı ile diş etleri için plak önleyici ve ağızdaki bakterilere karşı prooksidan özelliğe sahip oluyor.

- Ayak şişkinlerinde, kırık ve çıkıklardan ileri gelen şişkinliklerde banyo tedavisi etikili oluyor.

- Göz kuruluğu için ebegümeci çayı tedavisi kullanılıyor.

- Akciğerlerde balgam toplanması, öksürük ve bronşit, ses kısıklıklığı tedavisinde kullanılıyor.

EBEGÜMECİ BİTKİSİ KULLANIM ŞEKİLLERİ

Kök, gövde ve çiçek halinde olan ebegümeci bitkisi farklı şekillerde kullanılıyor. Çay, lapa ve banyo gibi farklı biçimlerde uygulanan bitkinin faydaları bu şekilde değişiklik gösteriyor.

Çay: 2 çay kaşığı kıyılmış çiçek, yaprak ve tüm bitki 250 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 8 - 10 saat bekletilerek demlenip süzülüyor. İçmeden önce ısıtılarak sıcak içiliyor.

Lapa: Bir kapta taze yapraklar veya tüm bitki eziliyor, çok az su ile çabucak ısıtılıp vücudu yakmayacak bir sıcaklıkta hasta bölgeye sarılıyor.

Banyo: 10 gr çiçek veya tüm bitki 1 litre suda 8 saat bekletilip, süzülüyor.

Sayfa Yükleniyor...