Aliye Berger Google'da Doodle oldu (Aliye Berger kimdir? Aliye Berger esirlerinde işlenen konular nelerdir?)

Türkiye'nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarından, Fahrunisa Zeyd ve Halikarnas Balıkçısı’nın kardeşi Aliye Berger Google tarafından Doodle oldu. 117. yaş gününde Google tarafından hatırlanan Berger, dışa vurumcu oyma baskıları ile tanınıyor.

Aliye Berger Google'da Doodle oldu (Aliye Berger kimdir? Aliye Berger esirlerinde işlenen konular nelerdir?)

Hazırladığı özel Doodlelar ile sanatçıları ve bilim insanlarını anan Google, 117. yaş gününde Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçısı Aliye Berger’i Doodle yaptı. Yaşamı boyunca dünyanın çeşitli kentlerinde on iki özel sergi açan, kırk sekiz karma sergiye katılan Aliye Berger, Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor.

ALİYE BERGER KİMDİR?

24 Aralık 1903’te Büyükada’da dünyaya gelen Aliye Berge, Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarındandır.

Babası Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa, annesi Giritli Sare İsmet Hanım’dır. Eğitimini Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde tamamlamıştır.

Resim ve piyano dersleri alan sanatçı, 1924’te Türkiye’de bulunan Macar keman virtüözü ve pedagog Karl Berger’den ders aldı. İlişkileri aşka dönüşen çift, yirmi üç yıl beraber yaşadı. 1947’de Karl Berger’le evlenen Aliye Berger, altı ay sonra eşini kaybedince Londra’ya giderek John Buckland Wright’in atölyesinde heykel ve gravür çalıştı, 1951’de Türkiye’ye 150 gravür ile dönerek ilk kişisel sergisini açtı.

Adını geniş sanat çevrelerine ilk kez 1954’te Yapı Kredi Bankası’nın düzenlediği resim yarışmasında birinci seçilerek duyuran sanatçı, dışa vurumcu oyma baskıları ile tanındı. Uluslararası Eleştirmenleri Derneği’nin 1954’te İstanbul’da toplanan kongresi nedeniyle Yapı Kredi Bankası’nın düzenlediği “İş ve İstihsal” konulu yarışmada “Güneşin Doğuşu” adlı ilk yağlı boya çalışmasıyla birincilik ödülünü kazandı. Sanatçı, ertesi yıl 2. Tahran Bienali'nde ikincilik ödülünü aldı.

ALİYA BERGER ESERLERİNDE İŞLENİLEN KONULAR

Sanatçı eserlerinde günlük yaşamın kalıplarını, İstanbul’un çeşitli köşelerini bazen gerçekçi, bazen de fantastik biçimde, özgün bir lirizm ve dışavurumculukla yansıttı. Yaşamı boyunca dünyanın çeşitli kentlerinde on iki özel sergi açtı, kırk sekiz karma sergiye katıldı.

Sanatçı, 9 Ağustos 1974'te Büyükada'da hayatını kaybetti. Ölümünden sonra yapıtları çeşitli defalar sergilenmiştir. Sanatçının İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde dört, Albertina Müzesi'nde de üç yapıtı sergilenmektedir. 24 Aralık 2020’de 117. yaş gününde Google tarafından doodle yapılarak hatırlanmıştır.

Sayfa Yükleniyor...