'Dumandan Hashtag’e İletişim'

Düzce Üniversitesi öğretim görevlisi Nurgül Soydaş’ın “İletişim Bence Dumandan Hashtag’e İletişim” adlı kitabı İnkılâp Kitabevi’nden çıktı.

'Dumandan Hashtag’e İletişim'

Düzce Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın desteğiyle dumandan hashtag’e iletişim sürecinin ele alındığı kitabın önsözünü Betül Mardin, sonsözünü Can Yılmaz kaleme alındı. Kitapta öğrencilerin çalışmalarının yanı sıra birçok ünlü isim de iletişimi tanımlıyor. Cem Yılmaz’dan Sunay Akın’a, Haldun Dormen’den Hülya Koçyiğit’e, Hüya Avşar’dan Zafer Algöz’e kadar birçok ünlü isim iletişim hakkında fikirlerini söylüyor. Nurgül Soydaş Ntv Radyo’nun Kültür Köşesi’nde konuğum oldu. “İletişim Bence” üzerine, ders niteliğinde keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.  Bakalım kitapta neler var...

'Dumandan Hashtag’e İletişim' - 1

“İletişim Bence” serüveni nasıl başladı?

İletişim bir iletişim hikayesidir. Google’a “iletişim nedir?” sorusunu sorduğunuzda size “böyle bir kelime bulunamadı, telekomünikasyon olarak aratınız” uyarısı vermektedir. Bu da bize kitabın hikayesini temellendirecek en büyük süreci başlattı. Herkes ve her şey değişirken, iletişim sürecinin aynı kalıyor olmasını bunu tanımsal olarak bile kabullenmek zordur. Teknoloji, hayatımıza bu kadar girmişken, iletişimin de bundan nasibini almamış olması iletişimin dinamiğine uygun düşmezdi. Bu alanda özellikle iletişimin ne olduğuna dair bugüne kadar taranabilecek ve ulaşılabilecek durumda olan bütün kaynakları taradık. İletişim ile ilgili bugüne kadar birçok söz söylendi, yazıldı, üzerine çok konuşuldu, tartışıldı, yorumlandı. Her tanım, her açıklama, her yorum, her görüş, bir niyet üzerine yapılandırıldı. Her biri kendi tanımsal süreci içerisinde kendi doğruluğunu korudu. Her söz bir sonraki sürece ilk adımı atacak eleştiri ve beklentileri şekillendirdi.

'Dumandan Hashtag’e İletişim' - 2

Haliyle her tanım eskiyecek ve yenilenecek...

Evet. Daha tanım belirlenirken, gelebilecek karşıt görüş ve öneriler bir sonraki tanım ve yorumların ne olacağına dair akıllara “bir sonrası nedir?” sorusunu getirdi. Her birinin eksik olduğu tıpkı, bu kitapta da iddia edilenlerin, bir müddet sonra eskiyeceği ve yeni bakış açılarını doğuracağı gerçeği gibi söylenebilir. Çünkü iletişim, her şeyin, her şeklin eksildiği bir dünyada, çoğalarak gelişen, yeni perspektiflere ihtiyaç duyan en dinamik bağdır.

Kitabın ortaya çıkış sebebi bu, öyle mi?

Bu kitabın ortaya çıkışı, iletişimin ne olduğuna dair, güncel tanım arayışının da, çağın getirisi olan değişim ve dönüşümün dinamik bir kavram olan iletişime de dinamizm katıp katmadığını görebilmek esasına dayanıyor. Yapmış olduğumuz araştırma kapsamında da iletişimin bir dinamiğinin olduğunu, değişikliklerden etkilenebileceği gibi değişiklikleri de etkileyebildiğini gösteriyor.

'Dumandan Hashtag’e İletişim' - 3

İletişim Bence’de ne yaptınız; kitap ne söylüyor?

İletişimin nedir, ne değildir tartıştık. İletişim kurma arayışını, her dilde nasıl anlaşıldığını, birçok ülkenin atasözlerinde yer alan iletişimi anlayışını irdeledik. Herkesin mikrop diye kaçıştığı bakterilerde bulunan iletişim sürecine yer vermeye çalıştık. İletişim, her zaman olumlama değildir. Aslında iletişimsizliği ortadan kaldırma çabasıdır. Bütün olumsuzlamaların ötesinde iletişimin bir beceri olduğu kanaatinden, etkili iletişime uzanan sürece değindik.

Biliyoruz ki, gerçek bilgi, aranarak ulaşılan bilgidir. Çünkü biliyoruz ki, yeni bir söz söyleme cesaretini ya deliler ya cahiller ya da âlimler gösterebilir. Deli değildik; ama deli cesaretimiz vardı, cahil değildik; ama ben her şeyi biliyorum demektense, bilenler bu konuda ne diyor arayışına girdik. Âlim değildik; ama #iletişimbence diyebilmek için bu işe emek verenlerin açtığı yolu irdeleyerek iletişimin ne olduğunu anlatmaya çalıştık. #iletişiminbence’sini oluşturabilmek için, bizden önce söylenmiş olanları önümüze; kamuoyunca, meslek profesyonellerince, kanaat önderlerince söylenen #iletişimbence’leri arkamıza, kendi #iletişimbence’lerimizi ise yanımıza alarak bu yolculuğa hep beraber bir harita oluşturduk.

Kitapta kimler var?

Önsözünü  duayen  hocam Betûl Mardin ve Düzce Üniversite’mizin değerli rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, son sözü de kıymetli hocam Can Yılmaz yazdı. Fortune Dergisi’nin en iyi 500 şirketinde yer alan meslek profesyonelleri ile kanaat önderleri dediğimiz, alalında isim yapmış değerlerimiz de kitabımızda yer alıyor. Zafer Algöz, Üstün Dökmen, Güneri Civaoğlu, Hülya Koçyiğit, Hülya Avşar, Haldun Dormen, Ömür Sabuncuoğlu, Cem Arslan, Ceyhun Yılmaz, Yılmaz Vural, Ataman Özbay, CemYılmaz ve Sunay Akın gibi isimlerin tanım ve desteğini aldık.

İletişim sence nedir?

İletişim bence sevgidir, inançtır, özünde emektir.

'Dumandan Hashtag’e İletişim' - 4

Sayfa Yükleniyor...