Yaşayan en hızlı piyanist Lubomyr Melnyk Türkiye'ye geliyor

Zorlu PSM, kendi türleri içinde yarattığı özgün tarzlarıyla öne çıkan Lubomyr Melnyk ve Fennesz’in deneysel performanslarını 4 Kasım’da ardı ardına Drama Sahnesi’ne taşıyor.

Yaşayan en hızlı piyanist Lubomyr Melnyk Türkiye'ye geliyor
Lubomyr Melnyk, saniyede 19.5 nota çalarak bir dünya rekorunun sahibi oldu.

Küçük yaşta aldığı klasik müzik eğitiminin ardından 70’li yıllarda minimalist müzik akımından etkilenerek öncüsü olduğu “Continuous Music” türünde özgün eserler üreten Melynk, 4 Kasım’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde farklı bir performansa imza atmaya geliyor.

Glitch, noise ve ambient’a yakın duran ve aynı zamanda birçok farklı elektronik müzik sound’u arasında başarılı geçişler yapabilen ve gitarı ile laptop’unu kullanarak çok katmanlı bestelere imza atan Fennesz ise özgün müziğini Melnyk’in hemen ardından aynı sahnede müzikseverlerle paylaşıyor.

LUBOMYR MELNYK SANİYEDE 19.5 NOTA ÇALIYOR

1948 yılında Münih'te doğan, Paris Operası’nda Carolyn Carlson ile birlikte çalışan Ukraynalı besteci ve piyanist Lubomyr Melnyk, dünyanın yaşayan en hızlı piyanisti olarak biliniyor. Melnyk, 1985 yılında İsveç’teki Sigtuna Stiftelsen’deki performansında saniyede 19.5 nota çalarak bir dünya rekorunun sahibi oldu. Sanatçı, 60 dakika boyunca koruduğu 13 nota/saniye hızıyla bastığı 93.650 notayla piyanoda bir saatte en fazla nota çalma alanında da dünya rekorunun sahibi konumunda.

Kariyeri boyunca Peter Broderick, Nils Frahm ve Roberth Raths gibi isimlerle çalışan ve toplam 22 albüme imza atan Melnyk, Erased Tape Records etiketiyle yayınladığı albümü Corollaries ile ismini çok daha geniş kitlelere duyurdu. Bu yıl içinde yayınladığı kaydı Illirion’la çok iyi eleştiriler alan Ukraynalı sanatçı, piyanosuyla bütünleştiği canlı performanslarıyla bestelerinin gücünü daha da artırıyor.

Yaşayan en hızlı piyanist Lubomyr Melnyk Türkiye'ye geliyor - 1 Fennesz, tarz olarak glitch, noise ve ambient’a yakın dursa da elektronik müziği sıkça kullanan bir gitarist.

FENNESZ MÜZİKTE ÇIĞIR AÇAN İSİMLERİN İZİNDEN GİDİYOR

Avusturya'da doğup büyüyen ve gitar çalmaya çok küçük yaşta başlayan Fennesz, solo kariyerine başlamadan önce deneysel rock grubu Maische ile müzik yaptı. Aynı zamanda, ilk elektronik ve ambient müzik deneylerini sunduğu solo EP'si Instrument'ı 1995 yılında çıkardı. 1997'de yayınladığı ilk solo albümü Paral.lel, Fennesz'in müziğinde ilk defa laptop kullandığı albüm olarak kayda geçti. Son albümünü yayınladığı 2014’ten bu yana müzik piyasasındaki aktifliğini sürdürüyor.

Avusturyalı sanatçı Fennesz, tarz olarak glitch, noise ve ambient’a yakın dursa da elektronik müziği sıkça kullanan bir gitarist. Gitarı ve laptop’uyla çok katmanlı bestelere imza atan sanatçı, otoriteler tarafından Kraftwerk, Brian Eno ve Aphex Twin gibi müzikte çığır açan isimlerin izinden giden bir müzisyen olarak tanımlanıyor. Doğaçlama müzik ustaları ve black metal gruplarından, Japon müzisyenlerine kadar birçok sanatçıyla işbirlikleri gerçekleştiren Fennesz, bugüne kadar toplam 6 stüdyo albümü yayınladı.

Sayfa Yükleniyor...