Okyanuslardaki "dev girdapların" sebebi Mars mı?

Yeni bir araştırmaya göre göre kızıl gezegen Mars ile Dünya arasındaki yörünge etkileşimi, "dev girdapların" oluşumuna yardımcı olarak okyanuslarımızı etkiliyor.

Okyanuslardaki "dev girdapların" sebebi Mars mı?

Bilim insanları, akıntılarının gücünü daha iyi anlamak amacıyla yüzlerce derin deniz bölgesinden alınan çökeltileri analiz etti.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, deniz akıntılarının 2,4 milyon yıllık iklim döngüsü boyunca dönemsel olarak zayıflayıp güçlendiği ortaya çıktı.

Sidney Üniversitesi'nden araştırmacı Adriana Dutkiewicz, bilim insanlarının bu döngüleri keşfetmeyi beklemediklerini ve bunları açıklamanın tek bir yolu olduğunu söyledi.

Dutkiewicz, "Deniz akıntıları ve Dünya'nın etrafında dönmesi, 'la etkileşimlerindeki döngülerle bağlantılı" diye konuştu.

İKİ GEZEGEN BİRBİRİNİ ETKİLİYOR

İki gezegen birbirini "rezonans" adı verilen bir fenomen aracılığıyla etkiler. Bu, yörüngedeki iki cismin birbirine yerçekimsel bir itme ve çekme kuvveti uygulamasıdır. Bazen "uzak gezegenler arasında bir tür uyum" olarak tanımlanır.

Bu etkileşim yörüngelerini değiştirerek 'e olan mesafelerini etkiler.

Raporda, Dünya için 'la etkileşimin "artan sıcaklıklar" anlamına geldiği ve bu sıcak döngülerin "daha güçlü akıntılarıyla" ilişkili olduğu ortaya çıktı.

2,4 milyon yıllık döngüler Dünya'daki ısınmayı ve okyanus akıntılarını etkiliyor ancak bugün insan kaynaklı oluşan küresel ısınmayı etkilemiyor. Çünkü bu döngüler doğal iklim döngülerini oluşturuyor.

Bilim insanları, Mars ve Dünya arasındaki etkileşim nedeniyle oluşan akıntıları veya girdapları, derin okyanusun dibine ulaşabilen, deniz tabanını aşındıran ve kar yığınları gibi büyük tortu birikimlerine neden olan "dev girdaplar" olarak tanımlıyor.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Twitter Facebook

Sayfa Yükleniyor...