'Altın Ayı etkili olacak mı göreceğiz'

'Bal' ile 60. Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanan Semih Kaplanoğlu, 9 Nisan'da gösterime girecek filmin izlenmesinde aldığı ödülün etkili olup olmayacağını bilemediğini belirtti.

Altın Ayı ödüllü yönetmen Semih Kaplanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Türk Sinemasında Yeni Bakışlar' programına konuk oldu.


Genellikle yazmak üzerine çeşitli işler yaptığına, diğer taraftan yazdığı şiirlerin 15-16 yaşından itibaren çeşitli yerlerde yayınlandığına işaret eden Kaplanoğlu, ''Şiirle çok yoğun bir ilişkim oldu ve olmaya devam ediyor. Gençliğimin ilk dönemlerinde Ece Ayhan, Edip Cansever, Cemal Süreyya ve İlhan Berk ile dostluklar ve arkadaşlıklar yaşadım. Şairlerden öğrendiğim hayat bilgisi dersi oldu'' dedi.

Daha sonra tanıştığı Süha Arın ile onun kamera asistanı olarak bir belgesel film çalışması gerçekleştirdiğini ve 35 milimetre kameranın özelliklerini o filmde öğrendiğini, ardından sahte adlarla televizyon için senaryolar yazdığını, yine kendi projesi olan Şehnaz Tango dizisini de çektiğini anlatan Kaplanoğlu, kendi sineması ve sinemaya bakışı hakkında bilgi verdi.

'ZAMAN ÖLÜMLE İLGİLİ...'
Kaplanoğlu, ''Sinemanın ana maddesinin zaman olduğunu idrak ettiğim andan itibaren yaptığımız işin çok etkili olduğunu fark ettim. Zaman aslında ölümle ilgili. İnsanın bütün hayatı ölümle kurduğu ilişkiden ibarettir diyebilirsiniz. Şiirsel bir sinema ve filmin kalbi harekete geçirmesi benim için temel meseleler. Ben seyirciye güvenen, inanan bir yönetmenim. Bir şeyin altını çizmek gibi bir meselem yok. Seyirci anlayacaktır diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

FELLINI'NİN MANEVİ GERÇEKÇİLİĞİ
Manevi gerçekçilik kavramının kendisine ait olmadığını, ünlü yönetmen Fellini'nin kendisi için yeni gerçekçi denildiğinde buna karşı çıkıp manevi gerçekçi olduğunu söylediğini hatırlatan Kaplanoğlu, ''Biz dünyayı algılarken aslında bir denge ile algılıyoruz. Benim için gerçeği oluşturan manevi varlığın olması çok önemli. Sonsuz derecede büyük olanı sonsuz derecede küçük olan varlıklarla anlatmaya çalışmak... Sadece gördüğümüz veya gözlerimizle algılamamız yeterli değil, kulaklarımızla duyduğumuzda da yeterli değil. Bütün bunların ötesinde bir algılama var tanımlayamadığımız'' diye konuştu.

Sanatın belki de bunu tanımlamak olduğunu söyleyen Kaplanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Filmlerin bir vecd duygusu yaratması gerektiğini düşünüyorum. Maalesef günümüz sanat algısı nihilizm, öfke ve kan vaat ediyor. İnsanın kendi var oluşuna dair sorduğu sorunun sadece insanın kendisi ile sınırlandırılamayacağını düşünüyorum. Kendimize sorduğumuz sorulara uzun bir süredir bir cevap bulduğumuzu söyleyemeyiz.''

'BİZİ BİRLEŞTİREN ŞEY DUYGULAR'
Filmlerinde biçimden çok anlattığı hikayeye önem verdiğini kaydeden Kaplanoğlu, ama çektiği her filmin storyboardunu yaptığını belirtti. Oyuncularla çok uzun süre çalıştığına işaret eden Kaplanoğlu, ''Onlardan oyunculuk beklemiyorum. Kendilerini açmalarını bekliyorum. Bizi birleştiren şeylerden birinin duygular olduğunu keşfettim. Duygular üç aşağı beş yukarı aynı. Çok büyük bir değişiklik yok. Oyuncularla asla senaryo ve diyaloglar üzerinden bir çalışma yapmıyorum'' dedi.

'HER FİLM BENİM İÇİN KEMALE GİDEN YOL'
Filmlerin hem insanlara, hem kendisine bir şeyler öğretmesini istediğini belirten Kaplanoğlu şunları kaydetti: ''Film yapıp sadece cebimizde parayla dönüyorsak bu aslında beyhude bir şey. Her film benim için kemale giden bir yoldur, daha fazla arındığım, daha fazla başkalarına yardımcı olabileceğimi keşfettiğim... Biz her şeyin parçalandığı bir zamanda yaşıyoruz. Görüntü giderek daha da kısa ve bir parçalanmışlık içinde hareket eden bir şey. Bense bütüne inanıyorum. Eğer insana dair bir şey yapıyorsak insan eyleminin parçalanmamasını istiyorum... Bir de bizi kendimizden koparacak filmler yapmak istemiyorum. Dertlerimiz var üstünü örttüğümüz. O dertleri ben göstermek istiyorum. Belki biraz sıkıcı bir iş yapıyorum.''

ÖDÜLÜN ETKİSİ OLACAK MI?
Kaplanoğlu, ''Filmlerinizin fazla izlenmemesi endişesini aldığınız ödüllerle aşabileceğini düşünüyor musunuz?'' şeklindeki bir soruya karşılık şunları söyledi: ''Filmin izlenmesinde aldığım ödül etkili olacak mı, olmayacak mı bilemiyorum. Kendi ülkemdeki etkilerini beraber göreceğiz. Ancak ödül durumundan sonra dünyanın bir çok ülkesine film satıldı. Tayvan'dan İran'a, Pakistan'a ve bütün İskandinav ülkelerine film satıldı. Benim izlenme kaygım olmadı. Bir şey dikte etmemek anlamında seyirciye güveniyorum. Onların anlayacağını düşünüyorum.''

Altın Ayı ödüllü 'Bal' gösterime girdikten sonra televizyonda ilk kez CNBC-e'de yayınlanacak.

Sayfa Yükleniyor...