DSP, CHP’den dökülecek ulusalcı oylara talip

Yeni CHP’nin terk ettiği ulusalcı söylemi kullanarak oy almaya çalışan küçük partilerin en büyüğü, DSP…

DSP, CHP’den dökülecek ulusalcı oylara talip

Ecevit çiftinin kurup, büyütüp, erittiği Demokratik Sol Parti (DSP), Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’na seçilmesinden beri git gide irtifa kaybediyor. 2002 seçimlerinde oyların yalnızca yüzde 1’ini alarak tarihe geçen bir hezimet yaşayan parti, 2004 yerel seçimlerinde il genel meclisi seçiminde yurt genelinde yaklaşık yüzde 2 civarında oy almıştı.


DSP’nin Bülent Ecevit sonrası dönemde profilini en yüksek seviyeye taşıdığı nokta, 2009 yerel seçimleri oldu. İl genel meclisi seçimlerinde 1 milyondan fazla oy alan parti böylece yüzde 3’e yakın bir oran elde etti. Aynı seçimde DSP 1 büyükşehir, 1 il ve 10 ilçede belediye başkanlığını kazandı. Parti 2007 genel seçimlerine girmemiş, CHP listelerinden 13 DSP’li milletvekili TBMM’ye seçilmiş, meclise girdikten sonra da partilerine geri dönmüşlerdi.

Ancak zamanla parti içinde çalkantılar baş gösterdi. İstifalar yaşandı. Bugün itibariyle DSP’nin mecliste 6 milletvekili kalmış durumda. 17 Mayıs 2009 tarihli olağanüstü kurultayda Masum Türker, partinin o dönemdeki lideri Zeki Sezer’i yenilgiye uğratarak genel başkanlığa seçildi. Partinin kurucusu Rahşan Ecevit’in desteklediği aday olan Alemdar Yalçın ise çok düşük bir oy aldı.

Hem Sezer’e hem de Türker’e cephe almış bulunan Ecevit, kurultay sonrası DSP’den istifa etti ve Demokratik Sol Halk Partisi diye bir parti kurdu. Bu parti de Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına geçmesi üzerine kendini feshetti. Meclisteki DSP kökenli milletvekillerinin bazıları da CHP’ye katıldı.

Kamuoyunun, üçlü koalisyonun çözülüş döneminde Kemal Derviş’in yerine Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olmasıyla tanıdığı Masum Türker’in liderliği altındaki DSP, Kılıçdaroğlu’nun CHP’si karşısında irtifa kaybediyor. Aralarında DSP’nin belki de yurt genelindeki en önemli kozlarından biri olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de bulunduğu kimi belediye başkanları CHP’ye katıldı.

İçinde bulunduğumuz seçim sürecindeki kampanyasına bakılacak olursa, DSP bir varlık gösterebilmek için oklarını CHP’ye yöneltmiş görünüyor. siyasetindeki milliyetçi damarı, geleneksel milliyetçilik (ya da ezan-bayrak milliyetçiliği) ile seküler ve “anti-emperyalist” retorikli milliyetçilik (ulusalcılık) diye ikiye ayırmak mümkün. Bunlardan ilki için AKP ile MHP arasında kıyasıya bir yarış sürüyor, CHP’nin terk etmekte olduğu ikinci alanda ise pek çok küçük parti ve bağımsız aday mücadele veriyor. Bu küçük partilerin en büyüğü DSP…

TABELA PARTİLERİNE ÇATISINI AÇTI
DSP Şubat ayında Ergenekon sanıklarından Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay’ı Milletvekili Adayı gösterme girişiminde bulundu. Ancak Balbay CHP tarafından aday gösterildi, CHP’nin aday göstermeye yanaşmadığı Özkan ise İstanbul’dan bağımsız adaylığını koydu. DSP Nisan başında ise, BCP ve HYP kısaltmalı iki mikro partinin ardından Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi adlı bir diğer tabela partisiyle de ittifakını açıkladı. Adı geçen partilerle ulusalcılık zemininde buluşuldu.

“CHP ATATÜRK’Ü YARGILATACAK!”
DSP lideri Masum Türker iki hafta önce yaptığı açıklamada ise "Artık CHP bile 'Atatürk' sözünü unuttu. Artık Atatürk'ü ağzına almıyor. Hatta yakın zamanda açacağı Dersim dosyası ile Atatürk'ü bile yargılama yolunu açıyor'' dedi.

Türker yaptığı konuşmalarda “Türkiye’nin omurgasının değişmesine, yabancıların hükümranlığı altına girmesine izin vermeyeceğiz”, “Türkiye seçimlerle birlikte karmaşa içine çekilmek, bölünmek isteniyor, federal bir devlet kurulması amaçlanıyor” ve “Türkiye parçalanmak isteniyor, bunun için çeşitli oyunlar oynanıyor (…) Biz bu CHP’yi tanımıyoruz. Bu CHP, Türkiye’yi bölecek kararların altına imza atıyor, Atatürk’ü ağzına almıyor. Atatürk Milliyetçiliği’ni yok etmeye çalışıyor” gibi sözler sarfetti.

DSP televizyon reklamlarında da Atatürk milliyetçiliğini savunmanın günümüzde suç haline getirildiğini öne sürüyor. Partinin seçim sürecindeki ilginç bir sloganı da, kısaltmasının baş harflerinden türettiği ‘Doğruları Söyleyen Parti’ ifadesi.

GENEL BAŞKAN İSTANBUL’DAN ADAY
Partinin önde gelen isimlerinden Genel Başkan Masum Türker ve İstanbul Milletvekili Jale Ağırbaş İstanbul 1. bölgeden, İstanbul Milletvekili Hasan Macit İstanbul 3. bölgeden, Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk Ankara 1. bölgeden, eski CHP’li bakanlardan Erol Tuncer İzmir 2. bölgeden, Genel Sekreter ve Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi Denizli’den aday gösterildi.

DSP’nin bu seçimde alacağı oy merak konusu…

Sayfa Yükleniyor...