Mersin'de caretta caretta hastanesi

Nüfusunun yüzde 80'i Türkiye sahillerinde olan deniz kaplumbağalarına ikinci hastane geliyor. Merkezde, olası yaralanmalarda tedavi edilecek olan kaplumbağlara, protest bacak ve el de takılabilecek.

Mersin'de caretta caretta hastanesi

Bu yılın mayıs ayında Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi İztuzu sahilinde kurulan deniz kaplumbağları hastanesine, bir yenisi daha ekleniyor.

Mersin’in Mezitli İlçesi Davul Tepe 100. Yıl Plajı'nda, valiliğin projesi olan hastaneyi, Adana-Yumurtalık, Hatay-Samandağ ve Antalya-Çıralı kumsalları da eklenecek.

sahillerinde 21 üreme alanlarından 4'ünün bulunduğu Mersin'deki hastanede, kaplumbağlar olası bir yaralanmada tedavi edilecek. Açık denizlerde köpek balıklarının saldırıları sonucu bacağı kopan veya ağır yara alarak kurtulan caretta caretta ve Chelonia Mydas yeşil deniz kaplumbağalarına protest bacak ve el takılabilecek.

Mersin sahihlerinde, başıboş köpekler tarafından yara alan hastalanan ve yaralı kumsala çıkıp ta yumurtalarını yuvaya bırakamayan kaplumbağaların tedavileri ve ameliyatla doğumları gerçekleştirilecek.

Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Koruma Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak ekip de, 321 km'lik sahil şeridi üzerinde deniz kaplumbağalarının üreme alanlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyecek.

Çevre Bakanlığı Mersin Valiliği ile bir protokol yaparak 2010 yılının sonunda hizmete açılacak olan hastaneye 300 bin TL harcanacak.

TURİZMDE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYACAK
Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, hastaneyle iglili, "Deniz kaplumbağalarının yuvaları ve yavruların korunması yanında, gençlerinin ve erginlerin yara almaları durumunda tedavi edilmesi koruma çalışmalarına büyük katkı sağlayacaktır.

Hiç yuvalama alanı olmayan İtalya’da bile gönüllü kuruluşların üniversitelerin kontrolünde İsrail- Yunanistan'da tedavi merkezleri varken, deniz kaplumbağalarının popülâsyonun yüzde 80’nini barındıran Türkiye sahillerinde tedavi merkezimizin olmayışı bizim ayıbımızdır" diye konuştu.

Kaska, "Bir anaç deniz kaplumbağasının 100’ü aşkın yumurtadan çıkan yavruların birkaç tanesi 25–30 yıl yaşamını sürdürüyor. Bu canlıların yaralanma sonucunda Türkiye’de tedavileri büyük önem taşıyacak. Çevre ve Orman Bakanlığı Denizli Pamukkale Üniversitesi iş birliği ile ülkemizde ilk tedavi merkezi Dalyan'da kuruldu. Denizde kafasına bir pervane çarpması ile derin yara alan, balıkçı oltası iğnesi batmış, boğazına misine dolanmış , balıkçı ağına takılması ile balıkçı tarafından dövülerek elleri yara almış biri erkek 5 dişi Chelonia mydas, 6 tanesi de caretta caretta dişi deniz kaplumbağalarına tedavi uygulandı" dedi.

MERSİN VALİSİ HÜSEYİN AKSOY
Mersin Valisi Sayın Hüseyin Aksoy da, önümüzdeki yıl deniz kaplumbağaların üreme sezonunda kumsallara düzenleme getireleceğini söyledi.

Aksoy, üreme yapan deniz kaplumbağalarının, rahatsız olamayacak bir şekilde, yerli ve yabancı turistlere tanıtacağını kaydetti.

Vali Aksoy, "Kentimize tatil için gelen konuklara bilimsel olarak bu canlıların yaşamları hakkında kitapçık, el buroşürleri dağıtılacak" dedi ve hastanenin bir an önce hayata geçirilmesi için de valilik olarak büyük destek verdiklerini söyledi.

ATLAS DERGİSİ'NDEN KUTLAMA
Öte yandan, Atlas Dergisi Kayıp Masallar Proje Sorumlusu Çağlar İnce, deniz kaplumbağaları rehabilitasyon merkezinin, Mersin turizmi açısından çok önemli bir adım olduğunu ve projenin mimari olan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy’u kutladıklarını söyledi.

İnce, "Mersin kenti yaban hayat canlılığı rezervlerinde diğer illere göre 10 sırada yer alıyor. Torosların eteğinde yaşamlarını sürdüren Pars, Karakulak, Vaşak, Geyik, Dağ keçisi; denizde ise Akdeniz foku, caretta caretta deniz kaplumbağalarına ve birçok canlıya Mersin ev sahipliği yapıyor" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...