Safiye Ayla, Sezen şarkısı söyleseydi...

Yapay zeka yazılımı, eski şarkıcı ve bestecilerin tarz ve tınılarını analiz edip yeni şarkıları ona adapte ederek yeniden üretiyor.

Safiye Ayla, Sezen şarkısı söyleseydi...

Bir Sezen Aksu şarkısı Safiye Ayla yorumuyla nasıl olur? Sorunun yanıtını pek yakında öğrenmek mümkün olabilir. Üstelik ona MaNga şarkısı söyleyen Münir Nurettin Selçuk ve Lady Gaga söyleyen Ella Fitzgerald eşlik edebilir. Zira yeni geliştirilen bir yapay zeka yazılımı, plaklarda kaydı bulunan eski şarkıcı ve bestecilerin tını, ses rengi, gırtlak hareketleri, şarkı söyleme, besteleme ve enstruman çalma şekillerini analiz ederek oluşturduğu kalıpları başka şarkılara uyarlayabiliyor.

Zenph Sound Innovations adlı Amerikan firmasının geliştirdiği yapay zeka uygulaması, eski şarkıcıların kayıtlarını analiz ederek müzik, ses, armoni ve tınıları tanımlıyor ve o şarkıcının ‘teknik profilini’ çıkarıyor. Sonra bu formül yeni şarkılara uygulanıyor. Yani yeni bir şarkıyı, hayata gözlerini yummuş bir şarkıcının veya bestecinin tarzına çeviriyor. Tabi bunun tersi de sözkonusu; potansiyel olarak Safiye Ayla’ya bir Sezen Aksu şarkısını ‘yorumlatmak’ mümkün olabiliyor.

North Carolina’da yerleşik firma, deneme olarak Rus klasik müzik bestecisi Sergey Rahmaninof’un ‘tarzıyla’ çalınan bikaç piyano eserini ‘piyanistsiz’ mekanik piyano kullanarak seslendirip kaydetti. Firma şu sıralar, Eric Clapton gibi çalıyor görünmek isteyen genç gitaristler için ‘özelleştirilmiş’ yazılım üretmeye çalışıyor.

Yapay zeka uygulaması çok heyecan yaratsa da, bir kesim bu gelişmenin zaten yeterince karmaşık ve pronblemli olan telif meselelerini daha da çıkmaza sokabileceği kanısında. Zira Zenph yazılımı ticarileşebilirse, örneğin pek çok grup kendi bestelerini basit bir ‘işlemle’ Kurt Cobain tarzına döndürüp şöhret yakalayabilir. Bu da telif haklarının kapsamının ‘tarz’ları içerip içermeyeceği tartışması başlatabilir.

Sayfa Yükleniyor...