Bangladeş'te savaş suçları yargılaması krizi

Bangladeş’te, ülkenin İslami liderlerinin 1971’deki bağımsızlık savaşında işledikleri suçlardan yargılanmaları, ülke genelinde gerilime neden oldu.

Haberler 07.12.2012 - 09:30

Bangladeş’in başkenti Daka, bir haftadır ülkedeki siyasi gerginliğin merkezi haline geldi. İslami liderlerin 1971’de Pakistan’a karşı verilen bağımsızlık mücadelesinde işledikleri öne sürülen suçlardan yargılanması üzerine protesto çağrısı yapan Cemaat-e-İslami partisi, idam cezasıyla sonlanabilecek yargılamanın sonlandırılmasını istedi.

Daka’da hafta içinde polis ve göstericiler arasında yaşanan çatışmalar, bir kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olurken, onlarca kişi de gözaltına alındı. Okullar ve işyerleri ise grev nedeniyle kapandı.

Cemaat-e-İslami partisi, bağımsızlık savaşı esnasında savaş suçları işlediği öne sürülen devlet liderlerinin yargılanmasına son verilmesini istiyor. 1971 yılında yaşanan ve dokuz ay süren savaşta 3 milyon insan hayatını kaybetmiş ve yüz binlerce kadın tecavüze uğramıştı. Bangladeş yetkilileri, İslami liderlerin savaş sırasında Pakistan ile işbirliği yaparak, savaş boyunca suç işlediklerini öne sürüyor. Cemaat-e-İslami ise bu suçlamaları reddediyor.

GERGİNLİK HIZLA TIRMANDI
Bangladeş’teki politik huzursuzluk, Mayıs ayında Cemaat-e-İslami’nin lideri Motiur Rahman Nizami ve eski lideri Ghulam Azam savaş suçlarıyla yargılanmak istenice patlak verdi.

Awami Ligi’nin öncülüğünde kurulan Uluslararası Savaş Suçları Komisyonu, İslami liderleri Pakistan ile işbirliği yaparak Bangladeş’in bağımsızlığını engellemeye çalışmakla suçluyor. Ayrıca, şiddete neden olan diğer savaş suçları öne sürülüyor.

Cemaat-e-islami ve müttefiki olan olan Bangladeş Ulusal Partisi, iktidardaki Awami Ligi’nin özel bir savaş suçları komisyonu kurarak bilerek politik rakipleri hedef almaya çalıştığını öne sürdü.

“ULUSLARARASI ŞARTLARA UYULMUYOR”
New York merkezli İnsan Hakları İzleme örgütü, Bangladeş’in Uluslararası Savaş Suçları Komisyonu tarafınan izlenen yasal süreci, uluslararası standartların gerisinde kaldığını belirtti.

Bangladeş Ulusal Partisi, geçtiğimiz hafta Awami Ligi’ni uyararak, gerekli önlemlerin alınmaması halinde Ocak 2014’teki seçimlere kadar grevlerin süreceği tehdidinde bulundu.

BNP’nin yer aldığı 18 partilik muhalefet koalisyonu adına konuşan partinin başkanı ve eski Bangladeş başbakanı Haleda Ziya, taleplerinin kabul edilmesi için 9 Aralık’ta ülke çapındaki tüm anayolları kapatacaklarını söyledi. ziya aynı zamanda 26 Aralık’ta düzenlenecek büyük bir protestonun başını çekeceğini belirtti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız