Esad BM'ye yalan söylemiş!

Beşşar Esad'ın, askeri operasyonların durdurulduğunu söylemesine rağmen, BM yetkililerinden ordunun sivilleri öldürmeye devam ettiği açıklamaları geldi.

Haberler Anadolu Ajansı 19.08.2011 - 01:33

Suriye Devlet Başkanı Esad'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a muhaliflere karşı askeri operasyonların durdurulduğu yönünde telefonla açıklama yaptığı bildirilmişti.

Ancak Birleşmiş Milletler yetkilileri Güvenlik Konseyi'nde, Suriye askerlerinin bir statta 26 muhalif göstericiyi öldürdüğünü bildirdiler.

BM yetkilileri, isminin açıklanmasını istemeyen kaynakların açıklamalarına dayanarak, ölenler arasında 13 yaşında bir çocuğun bulunduğu da belirttiler.

Öte yandan basın mensupları, Suriye'nin orta kesimlerindeki Humus kentinde dün akşam düzenlenen rejim karşıtı gösteriyi dağıtmak için güvenlik güçlerinin ateş açtığını, bir kişinin öldüğünü, bir kişinin de yaralandığını duyurdular.

Suriye insan hakları kuruluşları da, Suriye ordusunun dün akşam, rejim karşıtı gece gösterilerinin yapıldığı Şam dahil birçok kentte yeniden konuşlandığını bildirdiler.

Polis desteğindeki askerlerin Şam'ın dış semtleri Zabadani, El Mahatta, El Cisr ve El Amira'da mevzilendiği, Şam'ın merkezinde akşam namazından sonra gösteri yapanlara polisin ateş açarak müdahale ettiği, kimsenin yaralanmadığı, 3 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Aynı kaynaklar, Deyr Ez Zor'a bu akşam konuşlanan çok sayıda güvenlik gücünün en az 10 kişiyi gözaltına aldığını bildirirken, gece gösterilerin devam ettiği Lazkiye'de üç gün önce güvenlik güçlerinin açtığı ateşte yaralanan iki sivilin öldüğünü kaydettiler.

İnsan hakları eylemcileri, kuzeydeki Hama'nın El Calaa semtinde de 200 kadar güvenlik gücü ve rejim yanlısı milisin akşam namazından sonra düzenlenen gösteriye katılanlardan 10'unu gözaltına aldıklarını belirttiler.

SURİYE'YE HEYET GİDİYOR
Öte yandan Birleşmiş Milletler, insani durumu incelemek üzere Suriye'ye cumartesi günü bir heyet gönderecek.

BM insani işler yetkilisi Valerie Amos, Şam yönetiminin heyetin gelişini onayladığını belirtirken, diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Amos, heyete, hiçbir engelle karşılaşmadan istedikleri yere gitmelerine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

BM insan hakları yetkilisi Navi Pillay da, ''Suriye'de insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğini'' belirtti ve ''BM Güvenlik Konseyi'nin, Suriye konusunun Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesini değerlendirmesini'' teklif etti.

Pillay bu önerisini, Cenevre'de açıklanan, Suriye konulu BM insan hakları raporundaki tespitlere dayandırdı. Söz konusu raporda, Suriye'de yapılan katliamlarla ilgili tek tek ayıntılı bilgiler yer alıyor, ülkede insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğinden söz ediliyor ve konunun Uluslararası Ceza Mahkemesinin görev alanına girdiği belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız