Finlandiya'da sağın zaferi

Dün yapılan seçimleri muhafazakarlar kazanırken, en büyük ilerlemeyi milliyetçi 'Gerçek Finlandiyalılar Partisi' yaptı. Avrupa'ya kuşkuyla bakan partilerin güç kazanması AB içinde yaşanan ekonomik krizlere müdahale mekanizmasını sekteye uğratabilir.

Haberler Anadolu Ajansı 18.04.2011 - 12:02

Finlandiya’da dün yapılan genel seçimlerin sonucunda gülen taraf muhafazakarlar oldu.

Seçim komisyonunun açıklamasına göre, muhafazakar tutumlu Ulusal Koalisyon yüzde 20,4, Sosyal Demokrat Parti (SDP) 19,1, milliyetçi Gerçek Finlandiyalılar Partisi de yüzde 19 oy aldı. 2007'deki yüzde 67,9 katılım oranına karşılık bu seçimlerde katılım yüzde 70,4 oldu.

bu oy dağılımlarının ardından 200 sandalyeli parlamentoda Ulusal Koalisyon 44, muhalefetteki SDP 42 ve tahminlerin üzerinde oy toplayarak üçüncü siyasi güç haline gelen Finlandiyalılar Partisi de 39 sandalye kazandı. Eski Başbakan Mari Kiviniemi'nin yönetimindeki Merkez Partisi ise yüzde 15,8 oy oranıyla 35 sandalye elde etti. Bir önceki mecliste en küçük parti olan Gerçek Finlandiyalılar, sandalye sayısını 34 arttırarak önemli siyasi güç haline geldi.

SONUÇLAR KURTARMA PAKETLERİNİ ETKİLEYEBİLİR
Yapılan yorumlara göre seçimden Gerçek Finlandiyalılar Partisi başta olmak üzere, Avrupa'ya kuşkuyla bakan partilerin güç kazanması birlik içinde yaşanan ekonomik krizlere müdahale mekanizmasını sekteye uğratabilir. Seçimin gerçek galibi olarak gösterilen Gerçek Finlandiyalılar Partisi lideri Timo Soini de, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada ekonomisi zor durumda olan Portekiz'e önerilecek kurtarma paketi konusunda zorluk çıkaracaklarının da işaretlerini verdi.

Sosyal Demokratlar da, mali açıdan zor durumdaki AB üyelerine sağlanan kurtarma paketi sisteminin değiştirilmesinden yana.

Finlandiya Parlamentosu, kurtarma paketlerine onay verilip verilmemesi konusunda söz hakkına sahip.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız