Fransa'da peçe yasağı başladı

Bugün başlayan yasak çerçevesinde peçe takanlar 150 euro para cezasına çarptırılacak. Yasağın ilk gününde protesto ve tutuklamalar vardı.

Haberler 11.04.2011 - 15:39

Fransa’nın tartışmalı burka yasası, “uygulanabilirlik” tartışmalarıyla yürürlüğe girdi. Peçeli çarşaflı bir grup kadın, yasağı delmeye çalıştı. Polis sendikaları yasanın pratikte uygulanmasının zorluğuna dikkat çekerken, yasaya karşı düzenlenmek istenen gösterilere izin verilmiyor.

Burka yasasını protesto eden peçeli çarşaflı bir kadın bu sabah gazeteciler eşliğinde ülkenin güneyindeki Avignon kentinden başkent Paris’e trenle seyahat etti. Paris garında gazetecilere konuşan Kenza Drider adlı Kuzey Afrikalı kadın, yasağa rağmen peçeli çarşafını çıkarmayacağını söyledi. Drider’a yolcuğu sırasında ve tren garında hiçbir resmi yetkilinin müdahale etmediği öğrenildi.

Ancak, haftasonu Paris’te bir grup İslami kuruluşun yasayı protesto amacıyla düzenlemek istediği gösteriye izin vermeyen Fransız polisi, bugün de Paris Notre-Dame kilisesi önünde aynı amaçla izinsiz gösteri düzenlemek isteyen küçük bir gruba müdahale etti. Müdahale sırasında peçeli çarşaflı iki kadın ile gösteriyi düzenlediği söylenen Raşid Nikhaz adlı Arap kökenli bir erkeğin gözaltına alındığı bildirildi.

Daha önce 2007 yılı Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olarak isim yapan Nikhaz, Fransız medyasına yaptığı açıklamada, peçeli çarşaf giydiği gerekçesiyle haklarında yasal işlem yapılacak ve para ödemekle cezalandırılacak kadınların cezalarını ödemek amacıyla Paris’in doğusundaki Choisy-le-Roi kasabasında kendisine ait bir binayı müzayede yoluyla satışa çıkaracağını duyurdu.

POLİSLER ENDİŞELİ
Yasanın pratikte uygulanışı konusunda en şüpheci davrananlar ise yasayı uygulatmakla yükümlü olan polisler. Polis sendikaları, yasanın toplumda imajı bozuk olan polisin imajını daha da bozmasından ve peçeli çarşaflı kadınların yoğun yaşadığı semtlerde polis ile toplum arasında gerginliğe yol açmasından kaygı duyuyor.

Fransa’da burka tartışması Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin 2009 yılında Parlamento önünde “Bu ülkede burkaya yer yok” ifadeleriyle başlamış ve geçen yıl sonbaharda Parlamentonun burka ve peçeli çarşafı yasaklayan yasayı onaylamasıyla sonuçlanmıştı. Fransız Anayasa Konseyi’nden de yeşil ışık alan “burka yasası”, bireylerin yüzlerini tamamen veya kimlikleri tanınamayacak şekilde örterek kamusal alanda dolaşmalarını ve kamudan hizmet almalarını yasaklıyor. Kamusal alana sokak da dahil ediliyor.

Fransız İçişleri Bakanlığı verilerine göre ülkede burka veya peçeli çarşaflı yaklaşık 2 bin kadın yaşıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız