Kim yeni yıl mesajında meydan okudu

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 2014’te halkına yaptığı ilk konuşmada iktidarındaki gücün arttığına değinerek kendisine karşı gelmeyi düşünenlere meydan okudu.

Haberler 01.01.2014 - 11:55

Dünyanın en izole ülkesi Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong Un, 2014’ün ilk gününde vakit kaybetmeden halkının karşısına çıkarak ilk konuşmasını yaptı. Kim, idamıyla Kuzey Kore’deki düzen hakkında soru işaretleri doğuran eniştesi Jang Song Thaek hakkında, ‘gruplaşmaya neden olacak bir pisliği ortadan kaldırdığını’ söyledi ve eniştesinin yolundan gitmeyi düşünenlere meydan okudu.

İki yıl önce vefat eden babası Kim jong Il’in yerine geçen ve henüz 30’unda olmadığı tahmin edilen Kim Jong Un, geçtiğimiz ay kendisini devirerek iktidarını sona erdirmeyi planlamakla suçlanan eniştesini idam ettirmişti.

Kim, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, ‘Kuzey Kore İşçi Partisi’nin içindeki ayrılıkçı pislikleri temizlemekteki kararlılığının ülkenin bütünlüğünü 100 kat artırdığını’ söyledi.

Analistler, halen Jang Song Thaek’in idamının ne kadar yerinde bir karar olduğunu tartışırken, Kim Jong Un’un tıpkı babası ve büyükbabası gibi mutlak güç kurarak ülkeyi yönetmek istediğini biliyorlar. Kim’in, kendisinin ardından gelen ikinci isim olan eniştesini idam ettirmesi, genç liderin mutlak hakimiyet saplantısının açık göstergesi olarak görülüyor.

Kim ve bir zamanlar akıl hocası olarak bilinen Jang Song Thaek.
AGRESİF POLİTİKA DEVAM EDECEK Mİ?
Kim’in yeni yılın ilk gününde devlet televizyonundan yaptığı açıklama, Batılı analistleri genç liderin ülke politikasında nasıl ilerleyeceği konusunda da kararsızlığıa itiyor.

Kore Yarımadası nedeniyle halen Güney Kore ile sorunlar yaşayan Kuzey Kore, Şubat 2013’te gerçekleştirdiği nükleer bomba denemeleri ve uydu fırlatmak için kullandığı kıtalararası füze teknolojisiyle Batı’nın gözünde halen büyük bir tehdit olarak görülüyor.

Güney ve Kuzey Kore, 1950-53 yıllarında gerçekleşen Kore savaşının ardından ateşkes imzalamış olsa da barış anlaşması yapılmadığı için halen savaş halindeler. Güney Kore’de yaklaşık 28.500 Amerikan askeri görev yapıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız