Kosava’daki organ kaçakçılığı davası başladı

Bir Türk vatandaşının böbreğinin nakledildiğinin saptanmasıyla 2008 yılında ortaya çıkan skandalla ilgili, 7 sanık yargıç karşısına çıktı.

Haberler NTV Haber 15.12.2010 - 02:45

Kosava’nın başkenti Priştine’de organ kaçakçılığı ile ilgili 7 zanlının yargılandığı dava başladı.

Olayla ilgili Türk vatandaşı doktor Yusuf Erçim Sönmez ve İsrail vatandaşı Moşe Harel Interpol tarafından aranıyor.

İlk duruşmada yargıç önüne çıkan zanlılar suçlamaları reddederken, tutuksuz olarak yargılanan sanıklarla ilgili iddianameyi AB Savcısı Jonathan Ratel okudu. Duruşma ek belgelerin sağlanması için 6 Ocak 2011 için ertelendi.

Yargıç önüne çıkan ve 6’sı Kosovalı Arnavut biri ise Kosovalı Türk kişilerden 6’sı doktor.

Medicus adı verilen davayla ilgili ilk duruşmada savcısı Jonathan Ratel, 7 kişinin uluslararası organ kaçakçılığı şebekesinin bir parçası olduğunu iddia etti.

Çete tarafından Kosova'da organ nakli, ilk sırada da böbrek naklinin yapıldığı belirtildi. Moldavya, Kazakistan, Rusya ve Türkiye uyruklu vatandaşların, böbrek nakline karıştığından şüpheleniliyor.

Savcı Ratel, organize suç örgütünün insanların organlarını alıp başkalarına transfer etmek amacıyla Kosova'ya getirildiğini belirtti. Ayrıca 2008 yılında en azından 20 kadar yabancının para vaadiyle kandırıldığı da ifade edildi.

PARALAR KURBANLARA VERİLMEDİ
Ratel, Kanada, Almanya, Polonya ve İsrail’den böbrek nakli yapılan hastaların, böbrek için 110 bin ila 137 bin dollar arasında para ödediğini ama kurbanlara hiçbir zaman para ödenmediğini söyledi.

Şebekenin kurbanlarının Moldova, Kazakistan, Rusya ve Türkiye'de zor ekonomik koşullarda yaşayan insanlar olduğu belirtildi.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Polis tarafından yapılan açıklamaya göre, 2008 Ekim sonunda bir Türk vatandaşı Priştine havalimanında Kosova’ya geliş nedenini kalp rahatsızlığı nedeniyle muayne olmak olarak açıklamış, rutin bir kontrölün ardından yanında parası olmadığı da tespit edilmişti.

Şüpheli görünen Türk vatandaşı, dört gün sonra uçakla İstanbul'a dönerken, polis tarafından halsiz görülünce doktora gönderilmiş ve bu şekilde bir böbreğinin nakledildiği anlaşılmıştı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız