NATO'dan Patriot sevkıyatına onay

NATO dışişleri bakanları, Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi sevkıyatına onay verdi. Karar sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'füze sisteminin taarruz değil, savunma amaçlı olduğu' belirtildi.

Haberler 04.12.2012 - 19:16

NATO üyeleri Türkiye'nin Patriot talebini onaylarken füze bataryalarının İttifak içinde bu kapasiteye sahip Almanya, Hollanda ve ABD'den geleceği bildirildi.

Türkiye'nin Patriot talebiyle ilgili NATO dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, ''NATO'nun güneydoğu sınırındaki durum ve Türkiye sınırlarının defalarca ihlal edilmesi büyük endişe doğurmaktadır. Güçlü bir dayanışma ruhu içinde Türkiye'nin yanındayız. NATO dışişleri bakanları olarak tehditleri caydırma ve Türkiye'yi savunma kararlılığımızı ilan ediyoruz'' denildi.

Açıklamada, ''Almanya, Hollanda ve ABD'nin ulusal prosedürlerine saygılı olarak Patriot füze bataryaları sağlama niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sistemler Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nın operasyonel kontrolü altında olacak. Herhangi bir yerleştirme sadece savunmaya yönelik olacak. Hiçbir şekilde uçışa yasak bölge uygulamasını ya da herhangi bir saldırı operasyonunu desteklemeyecek'' ifadesi kullanıldı.

Ortak açıklamada, '' Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşlarına yardımcı olan Türk halkı ve makamlarını takdir ediyoruz. Bölgede güvenlik ve istikrara ciddi tehdit teşkil eden Suriye'deki şiddetin sonlanması çağrısında bulunuyoruz'' denildi.

'KİMSE TÜRKİYE'YE SALDIRMAYI AKLINA BİLE GETİRMESİN'
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, kararın ardından basına yaptığı açıklamada, ''Kimse Türkiye'ye saldırmayı aklına bile getirmesin'' uyarısında bulundu.

Rasmussen, Türkiye'ye yerleştirilecek Patriot füzelerinin NATO'nun füze savunma sisteminin bir parçası olmadığını vurguladı.

Rasmussen, ''NATO dışleri bakanlarının tamamı Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kullanabileceği yönündeki haberlerden son derece endişeli olduklarını ifade etti. Bu tür bir eylem bütünüyle kabul edilemez ve uluslararası hukukun açık ihlali olur'' dedi.

ABD'DEN BİR YA DA İKİ PATRİOT
NATO kaynaklarına göre Türkiye'ye Almanya'dan 2 adet Patriot PAC-3, Hollanda'dan da bir adet Patriot PAC-2 füzesi gönderilecek.

Karar toplantısı öncesinde Türkiye'ye destek vermeyeceği konuşulan ABD'nin ise bir ya da iki adet Patriot füzesi gönderebileceği öğrenildi. ABD'nin kararı önümüzdeki kesinlik kazanacak.

SON KARAR KONSEY'DEN
Gaziantep-Malatya-Diyarbakır üçgeninde konuşlandırılması beklenen Patriotların mevkisi ve adediyle ilgili son karar, Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanlığı’nın tavsiyleri doğrultusunda NATO Konseyi tarafından alınacak.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Karar sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Karardan duyulan memnuniyetin vurgulandığı yazılı açıklamada, Suriye'ye karşı alınacak önlemlerin taarruzi değil, savunma amaçlı olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin, Suriye'deki krizin çözümü için yaptığı barışçıl girişimlere devam edeceği bildirildi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız