NYT: Kaddafi’ye sığınacak ülke aranıyor

Amerikan New York Times gazetesi, ABD hükümeti ve müttefiklerinin yoğun bir şekilde Muammer Kaddafi'nin sığınabileceği bir ülke arayışı içinde olduklarını bildirdi.

Haberler 17.04.2011 - 12:29

Batılı ülkelerin Libya’ya karşı başlattıkları operasyon birinci ayını doldurdu. Ancak müttefik kuvvetlerin uçak ve füzelerle yaptıkları bombardımana rağmen Libya lideri Muammer Kaddafi, muhaliflere karşı saldırılarını sürdürüyor. NATO dışişleri bakanlarının dün sona eren toplantısından da dişe dokunur bir sonuç çıkmadı.

Libya’da durum her geçen gün daha da karışık hale gelirken, Amerikan New York Times gazetesi Kaddafi için alternatifler arandığını duyurdu. Gazetenin haberine göre, ABD hükümeti ve müttefikleri yoğun bir şekilde Muammer Kaddafi'nin sığınabileceği bir ülke arayışı içindeler. Haber, isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililere dayandırıldı.

Ancak Kaddafi’yi kabul edebilecek ülke sayısı az. Zira Libya liderinin, 1988'de İskoçya üzerinde Pan Am yolcu uçağının bomba patlatılarak düşürülmesi ve ülkesinde isyan hareketinin başlamasından bu yana sivil halka yönelik canavarca tutumundan dolayı Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yargılanma riski var.

‘BİR AFRİKA ÜLKESİ OLABİLİR’
Obama yönetiminden üç yetkili gazeteye yaptıkları açıklamada, Roma Anlaşması'nı imzalamış bir ülkenin UCM tarafından dava açılan herkesi iade etmeye zorunlu kıldığını, bu yüzden de anlaşmayı imzalamamış bir devlet arandığını söylediler. Amerikaklı yetkililere göre Afrika'da bu anlaşmaya imza atmamış pek çok devletten biri Kaddafi'nin yeni adresi olabilir.

Amerikalı üst düzey yetkililer, "Irak'tan bazı dersler aldık. Bunlardan en önemlisi rejim değişikliğinin sorumluluğunu Libyalılar üstlenmeli, biz değil. Yapmaya çalıştığımız sadece barışçıl bir geçiş olanağını organize etmek. Kaddafi'nin ayağını güç kullanarak kaydırmak sözkonusu değil. Ancak Libya'nın Kaddafi ile bir geleceği olduğunu hayal etmek imkansız. Kendi halkını katletmek isteyen birinin Libya hükümetinin geleceğinde rol oynaması düşünülemez" diye konuştular.

BM Güvenlik Konseyi 27 Şubat'ta aldığı son kararla, Kaddafi rejimine ambargo uygulanmasına karar vermiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bu ülkedeki sistematik insan hakları ihlalleri ile "insanlık suçu oluşturabilecek" sivil halka karşı saldırıları gözönüne almasını istemişti.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı David Cameron da önceki gün ortak bir çağrıyla Alba Kaddafi'nin gitmesini istemişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız