Trump otomobil sektörünü hedef alıyor

ABD Başkanı Trump çelik ve alüminyumdan sonra otomobil sektörünü de hedef alıyor. Trump sektörün ulusal güvenliğe etkilerinin araştırılmasını istedi. Araştırmanın sonucuna göre ABD otomobil ithalatına ek vergi getirebilir. Avrupa Birliği ve Japonya, ABD'nin en büyük otomobil sağlayıcısı konumunda bulunuyor.

Haberler Anadolu Ajansı 24.05.2018 - 11:13 Son Güncelleme : 24.05.2018 - 12:14

ABD Başkanı Donald Trump, ithal otomobil ve otomobil parçalarının ülkesinin ulusal güvenliğini tehdit edip etmediğinin incelenmesi direktifini verdi.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek incelemenin, ithal otomobil ve otomobil parçalarına gümrük vergileri getirilmesine neden olabileceği bildirildi.

Trump, yazılı açıklamasında, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’tan ithal otomobil ve otomobil parçalarının ülke ulusal güvenliğine yönelik etkilerinin araştırılmasını istediğini bildirdi.

Trump şunları kaydetti:

“Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile otomobil endüstrimizin son durumunu görüşmek üzere bugün bir araya geldim. Bakan Ross’a kamyonlar da dahil olmak üzere ithal otomobillerin ve otomobil parçalarının, Amerika’nın ulusal güvenliğine etkilerini, 232. madde çerçevesinde incelemesi direktifini verdim. Otomobil ve otomobil parçaları gibi temel endüstriler ulusumuzun mukavemeti için kritik önem taşıyor.”

TWITTER'DAN TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Başkanı Trump Mart ayında Twitter'dan yaptığı açıklamada otomobil ithalatına ek vergi getirebileceğinin sinyalini vermişti. Trump, otomobil ithalatı nedeniyle Amerikan firmalarının satış yapamadığını iddia etmişti. 2016 yılında Avrupa Birliği ülkeleri altı milyon otomobil ihraç etmişti. Bu otomobillerin bir milyonu ABD'ye gönderilmişti. ABD'nin bir diğer otomobil tederakçisi ise müttefiki Japonya. 

ÇİN'DEN SORUŞTURMAYA TEPKİ

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Fıng, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, söz konusu soruşturma direktifine dair, "Çin, çoklu ticaret sistemine ve uluslararası ticaret düzenine zarar verecek ulusal güvenlik meselelerinin istismar edilmesine karşı çıkıyor." açıklamasında bulundu.

Soruşturmayı yakından takip edeceklerini ve soruşturmanın muhtemel etkisini değerlendireceklerini belirten Sözcü Gao, Çin'in haklarını ve ulusal çıkarlarını sıkıca koruyacaklarını vurguladı

ÇELİK VE ALÜMİNYUM İÇİN KULLANILMIŞTI
Trump yönetimi, 1962 tarihli Ticaret Genişletme Yasası’nın 232 numaralı "ulusal güvenlik” maddesine, en son ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergileri getirilmesi için başvurmuştu.

Beyaz Saray’dan basına isim vermeden yapılan açıklamalar, söz konusu madde kapsamında başlatılacak soruşturmanın çelikte olduğu gibi otomobil ve otomobil ithalatına yüzde 25 vergi getirilmesiyle sonuçlanabileceğine işaret ediyor.

Soruşturmanın aylarca sürebileceğini belirten ticaret uzmanları ise Trump’ın bu adımının Kanada, Meksika, Çin, Güney Kore ve Avrupa Birliği ile sürdürülen müzakerelerde koz olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız