Yunanistan'da komünistler diz çökmeyecek!

Kamu ve özel sektör çalışanlarının eylemine kanın bulaştığı Yunanistan'da, Başbakan Papandreu ve siyasi partilerden kınama gelirken, Komünist Partisi 'mücadeleye devam' vurgusu yaptı.

Haberler Anadolu Ajansı 05.05.2010 - 21:51

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, bugünkü olaylarda "kontrolsüz şiddet ile siyasi sorumsuzluğun 3 kişinin hayatını yitirmesine yol açtığını'' söyledi.

İlişkili Haberler


Başbakan Papandreu, Parlamentoda yaptığı konuşmada, "derin üzüntüsünü" dile getirerek, "hiç kimsenin saklanmaması ve sorumlulukların üstlenmesi" gerektiğini belirtti.

Bütçe açığının daraltılması yolunda alınan ekonomik önlemlerde emekli ve çalışanların gelirlerinde azalma nedeniyle verilen tepkileri anladığını kaydeden Papandreu, hükümetin söz konusu zor kararları almak durumunda kaldığını, aksi halde sonucun iflas olacağını ifade etti.

''Herkesin protestoda bulunmaya hakkı var, ama şiddet başka, protesto başka, cinayet başka'' diyen Papandreu, sorumluların tespit edilip adalete teslim edileceği vaadinde bulundu.

Papandreu, hiç kimsenin vatandaşların hayatını tehlikeye koyamayacağını söyledi ve tüm siyasi partileri her türlü şiddeti kınamaya davet etti. Başbakan ayrıca, siyasi partilere sorumluluklarını üstlenmeleri ve liderlerin Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas başkanlığında toplanmaları çağrısında bulundu.

Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) lideri Andonis Samaras ise milli birlik ve serinkanlılık yönünde çağrıda bulunurken, olaylarda yaşamını yitirenleri "kör şiddet kurbanı" olarak nitelendirdi. Samaras, demokraside şiddetin yeri olmadığını vurguladığı konuşmasında, siyasi liderlerin toplanmasını kabul ettiğini açıkladı.

KKE: DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ
Bu arada, Yunanistan Komünist Partisi (KKE), hükümet tarafından alınan ekonomik önlemlerin geçici değil kalıcı olduğunu ve halkın protestodan başka tercihi olmadığını ileri sürdü.

KKE, halkın söz konusu önlemler karşısında "diz çökmeyeceğini", bu kararlar geri alınıncaya kadar mücadelenin sürdürüleceğini kaydetti.

Sol İttifak Partisi (SYRİZA), gelişmeler ve olaylar için üzüntüsünü dile getirerek şiddet olaylarını kınadığını açıkladı.

Aşırı milliyetçi Halk Ortadoks Alarmı (LAOS) partisi, tüm siyaset camiası ve Yunan halkının yaşamını yitirenler için "derin üzüntü" duyduğunu vurguladı.

Öte yandan, basın-yayın organları, ülkedeki olaylarda ilk belirlemelere göre 2'si ağır olmak üzere 50 kişinin yaralandığını duyurdu. Gösterilerde 30 kişinin ise gözaltına alındığı belirtildi.

Atina'da bugün 2'si kadın 3 kişi çalıştıkları banka şubesinin göstericiler tarafından kundaklanması sonucu yaşamını yitirmişti. Hayatını kaybeden 2 kadından birisinin 30 yaşında ve 4 aylık hamile olduğu bildirilmişti.




Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, 3 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili, ''trajik gelişme karşısında hissettiği acı ve öfkeyi anlatacak uygun kelimeleri bulmakta zorlandığını'' belirtti.

Papulyas, yaptığı yazılı açıklamada, yaşamlarını yitirenlerin ailelerine, "devletin bu cinayeti işleyenlerin cezalandırılması için mümkün olan her şeyi yapacağı" mesajını gönderdi.

Toplumun birlik ve beraberliği ile barışın muhafaza edilmesinin gerekli olduğu vurgulanan açıklamada, ''Ülkemiz uçurumun eşiğine vardı. Boşluğa doğru adım atılmaması hepimizin sorumluluğu. Yükümlülük ise sözde değil, pratikte kanıtlanır. Tarih hepimizi ciddi olarak sınayacak'' denildi.

Atina'da bugün yapılan protesto gösterilerinde, bir grup göstericinin ''Marfin'' bankası şubesine molotofkokteyli atması sonucu çıkan yangında 3 kişi dumandan zehirlenerek yaşamını yitirmişti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız