Kentte balık tezgahlarını bu sıralar, Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi'nden avlanan ve bu dönemde yağlı olduğu için daha lezzetli olan sardalyalar şenlendiriyor.
Sardalyalar genellikle buğulama, asma yaprağı, tavada ya da fırında hazırlanarak tüketiliyor.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, AA muhabirine, olta balıkçılarının yoğun bir yaz dönemi geçirdiğini söyledi.
Boğazda genellikle sardalye avlandığını belirten Özkurnaz, "Sardalya bölgemizde şu an en lezzetli ve yağlı balık türü. Kebabı, asma yaprağında pişirilmesi ve buğulaması güzeldir. Fiyatı da oldukça uygun." dedi.
IŞIKLA AVCILIK YASAKLANDI
Özkurnaz, 15 Nisan'da başlayan gırgır ve trolle av yasağının 1 Eylül'e kadar devam edeceğini hatırlattı.
Çanakkale bölgesinde yılın her döneminde taze balık tüketilebileceğini vurgulayan Özkurnaz, şunları kaydetti:
Özkurnaz, tezgahlarda sardalyanın kilogramının 30 liradan satıldığını sözlerine ekledi.
YÖREYE ÖZGÜ
Çanakkale'de yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Ahmet Güngör de avlanma yasağından dolayı denizden çok az sayıda balık çıktığını anlattı.
Bugünlerde sardalyanın lezzetli olmasının tüketiciye taze balık sunulması bakımından önemli bir açığı kapattığını dile getiren Güngör, "Fırını, tavası, özellikle ızgarası müthiş oluyor. Çanakkale'ye, bu yöreye has bir balık. Müthiş yağlı, omega-3 yönünden çok zengin. Taze, her gün günlük geldiği için çok sağlıklı. İnsanlarımız şu anda bol bol tüketiyor." diye konuştu.