Elektrikten bir günde 1.5 milyar dolar

Dört elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirmesinde toplam 1.5 milyar dolar teklif edildi. Van Gölü Elektrik ve Fırat Elektrik ihalelerini Aksa, Çamlıbel Elektrik'i Kolin İnşaat, Uludağ Elektrik ihalesini de Limak kazandı.

Haberler 18.02.2010 - 11:32

Elektrik dağıtımda bir günde 1.5 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.

Günün en büyük dağıtım bölgesi olan Balıkesir-Bursa-Çanakkale ve Yalova'yı kapsayan Uludağ Elektrik ihalesinde en yüksek teklifi 940 milyon dolarla Limak İnşaat verdi.

İhaleye Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret'in yanı sıra, Cengiz Elektrik Toptan Satış, Aksa Elektrik Perakende Satış, Park Holding, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret, Aydem Elektrik Dağıtım, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret, KCETAŞ-Ayen OGG ve Eti Gümüş - Söğütsen Seramik Sanayi OGG katıldı.

İhale Komisyonu'nun 845 milyon dolardan açık artırmaya çıkardığı Uludağ Elektrik'te ikinci en iyi teklif ise 939 milyon dolar ile Çalık Enerji'ye ait bulunuyor.

Uludağ Elektrik Dağıtım Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Yalova illerini kapsıyor. Uludağ Elektrik Dağıtım'ın 2008 yılı net elektrik tüketimi 10.94 milyon MWh düzeyinde bulunuyor. Abone sayısı 2.28 milyon olan Uludağ Elektrik Dağıtım'da kayıp-kaçak oranı yüzde 6.

Diğer bir bölge olan Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş için en yüksek teklifi 258 milyon 500 bin dolarla Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş verdi. Sivas-Tokat-Yozgat illerini kapsayan Çamlıbel Elektrik Dağıtım şirketi için 8 teklif gelmişti.

Çamlıbel Elektrik Dağıtım Bölgesi Sivas, Tokat, Yozgat illerini kapsıyor. Çamlıbel Elektrik Dağıtım'ın 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 2.01 milyon MWh olarak belirlendi. Abone sayısı 734,673 olan  bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 8.8 düzeyinde bulunuyor.

FIRAT VE VAN GÖLÜ AKSA'NIN
Günün ilk iki ihalesinde ise gülen Aksa Elektrik oldu. Van Gölü Elektrik A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hisselerin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 100 milyon 100 bin dolar ile Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş verdi.

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsıyor. Söz konusu dağıtım şirketinin 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 1 milyon 137 bin 226 megavat, abone sayısı 402 bin 976, kayıp kaçak oranı ise yüzde 55,9 olarak gerçekleşti.

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde de en yüksek teklifi 230 milyon 250 bin dolarla Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş verdi. Bingöl-Elazığ-Malatya ve Tunceli'yi kapsayan Fırat Elektrik Dağıtım şirketi için 5 teklif gelmişti.

Fırat Elektrik Dağıtım Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli illerini kapsıyor. Fırat Elektrik Dağıtım'ın 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 2.15 milyon MWh oldu. Abone sayısı 659,497 olan Fırat Elektrik  Dağıtım'da kayıp-kaçak oranı yüzde 10.5 düzeyinde belirlendi.

ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu, ihale komisyonu tarafından karar alınmasının ardından, sonucun Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gönderileceğini, söz konusu kurumların onayının ardından da Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) sunulacağını kaydetti.

ÖYK'nın onayının ardından da Kurul kararı, ihale lehine sonuçlanan teklif sahibiyle sözleşme imzalanacağını belirten Aksu, şirket hissesinin alıcıya devredileceğini böylelikle ihalenin hem teknik hem hukuki olarak tamamlanmış olacağını söyledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız