Fitch görünümü pozitife yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Kredi notu BB+ olarak teyit edildi.

Haberler 24.11.2010 - 14:36

Avrupa'daki borç endişeleriyle gergin olan piyasalara moral veren haber Fitch'ten geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Kuruluş Türkiye'nin BB+ olan notunu ise teyit etti. Kredi notu görünümünün düzeltilmesi olası not artışının önünün açılması anlamına geliyor.

Fitch'ten yapılan açıklamada, "Görünümdeki revizyon, güçlü ekonomik toparlanmayı, kamu maliyesindeki iyileşmeyi, ekonomik beklentilerdeki dönüşümün devam ettiğine duyulan güvenin arttığını ve istikrarın korunduğunu yansıtıyor" denildi.

Borcun GSYH'ye oranının aşağı yönlü eğilimiyle birlikte mali politikanın tutarlı uygulanmasının not artışını getirebileceği vurgulandı.

Kuruluş, Türkiye'nin dış borcu ve borç servis oranlarının kendisine yakın notta sahip ülkelere göre daha yüksek olduğunu kaydetti.

Fitch, Türkiye'nin önemli dengesizlikler meydana gelmeden güçlü büyüme kaydedebileceğine dair bazı belirsizlikler olduğunu da belirtti.

Fitch, Türkiye'de cari açığın 2010'da 44 milyar dolar ile GSYH'nin yüzde 5.9'u oranında olmasını bekliyor. 2011 cari açık beklentisi ise 53 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Fitch, 3 Aralık 2009'da Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırarak BB+'ya çıkartmıştı. Fitch halen Türkiye'ye en yüksek kredi notunu veren kredi derecelendirme kuruluşu.

PİYASALAR NASIL TEPKİ VERDİ?
Fitch'in Türkiye'nin görünümünü pozitife revize etmesinin ardından gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz yüzde 7.63'ten tarihi düşük seviye olan yüzde 7.54'e geriledi.

Revizyon haberinin ardından dolar/TL 1,4840'tan 1.48 seviyesinin altına gerilerken, hafif ekside olan İMKB endeksi ise artıya geçti. Borsa günü yüzde 1.3 yükselişle 67 bin 230 puandan tamamladı.

Üst düzey bir bankacı, yurtdışı piyasaların çok bozuk ve risk iştahının terse dönmüş durumda olduğunu söyleyerek, "Fitch açıklamaları ile ilk etapta döviz ve bono faizi aşağı geldi ancak bu nedenle piyasalara daha fazla olumlu yansımasını beklemiyorum. Ancak ilerleyen dönemlerde olumlu etkisini görebiliriz. Fitch zaten bildiğimiz açıklamaları yaptı. Türkiye'de diğer ülkelere göre borcun GSYH'ya oranının düşük olması, hatta aşağı yönlü eğilimin olması, not artırımını getirecek unsurlar. Dış ve iç borç rakamları da diğer ülkelere göre daha iyi görünümde. Borcun GSYH'ye oranının düşme eğilimi devam ederse demek ki not artırımı yapacaklar, bunu anlıyoruz" dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız