ABD Anayasası’nın ilk baskısı müzayedede: 30 milyon dolara satılması bekleniyor 

Sotheby's müzayede evi, 30 milyon dolara kadar teklif bekleyen ABD Anayasası'nın "son derece nadir" bir ilk baskısını, önümüzdeki ay New York'ta açık artırmaya çıkaracak.  Müzayede evi, 1787 tarihli orjinal metinlere ilginin çok büyük olacağını umuyor.

Haberler ntv.com.tr 02.11.2022 - 10:50

  • 1

    ABD Anayasası’nın son metninin ilk baskısından sadece iki nüshanın özel ellerde olduğu biliniyor. Bunlardan biri geçen yıl 43,2 milyon dolar rekor fiyata satıldı. İkincisi iseönümüzdeki ay ABD’nin New York kentindeki bir müzayedede satılacak. 

  • 2

    13 Aralık’ta Sotheby’s tarafından açık artırmaya çıkarılacak olan belge, 1894'ten beri müzayedeye çıkmadı. Sotheby’s kopyanın en az 20 milyon ila 30 milyon dolar arasında satılacağını tahmin ediyor.

  • 3

    Bununla birlikte, ABD’nin ilk anayasasının yaklaşan satış haberi, ABD’nin demokratik geleneklerine yeni bir odaklanmanın ardından geldi. 

  • 4

    DİĞERİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATILMIŞTI

    Geçen Kasım ayındaki müzayedede bir grup, anayasanın özel ellerdeki diğer  kopyasını satın almak için kitlesel bir kampanya başlattı ve belgeyi kalıcı olarak halka sergilemek umuduyla 17 binden fazla kişiden 40 milyon dolardan fazla para topladı. Ancak, Citadel hedge fonunu kuran milyarder Kenneth Griffin, kopyayı 43,2 milyon dolar ödeyerek satın aldı.

  • 5

    GÜNÜMÜZDE VAR OLDUĞU BİLİNEN 13 KOPYADAN BİRİ

    ABD Anayasası’nın gelecek ay satışa çıkacak olan kopyası, Kıta Kongresi'nin eski kolonileri Philadelphia'daki Anayasa Konvansiyonu için toplanmaya çağırdığı 1787 yılına dayanıyor. Meclisin 1777'nin Konfederasyon Maddeleri'ndeki sorunları çözmesi gerekiyordu. Ancak, bunun yerine delegeler yeni bir yönetim belgesi hazırladı. Aylarca süren çalışmaların sonunda nihai metin ortaya çıktığında, yüzlerce resmi nüsha basıldı. Ancak yıllar boyunca, sadece bir kısmı hayatta kaldı.

  • 6

    Sotheby's'e göre, Konvansiyon'un resmi matbaacıları olan John Dunlap ve David Claypoole tarafından yaklaşık 500 nüsha olarak basılan metinin şu anda sadece 13 kopyası günümüze ulaştı. Bunlardan sadece iki nüshası özel ellerde kalırken, diğerleri hükümetlere ve  resmi kurumlara gitti. 

  • 7

    ABD TARİHİNDEKİ EN ÖNEMLİ BELGE

    Sotheby's Kitaplar ve El Yazmaları için Uluslararası Kıdemli Uzmanı Selby Kiffer, "İlk baskının kopyaları, 200 yılı aşkın bir süre önce ilk kez basıldıkları ve delegelere verildiğinden bu yana yalnızca birkaç kez müzayedede göründü.
  • 8
    Bu nedenle bu kopyanın piyasaya çıkması gerçekten özel bir andır. Gerçek şu ki, ABD tarihindeki tartışmasız en önemli belgedir. ABD'de ve yurt dışında demokrasiyi yıllarca etkilemeye devam eden bir belgedir" dedi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız