Afganistan'da son durum: Kabil Havalimanı'ndaki arbedede ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi

Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesiyle en büyük kaos başkentteki Uluslararası Hamad Karzai Havalimanı'nda yaşandı. Taliban rejiminden kaçmak isteyen siviller, havalimanında sıkıştı. Yaşanan kaosta 7 kişi hayatını kaybetti. Pentagon; güvenliğin yeniden sağlanması için Türk askerleri ve diğer uluslararası ortaklarla birlikte çalıştıklarını duyurdu. Önlemlerin alınmasının ardından hava operasyonları yeniden başladı. 

Haberler ntv.com.tr, Reuters, NTV Haber 16.08.2021 - 19:09 Son Güncelleme : 17.08.2021 - 03:40

  • 1

    Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele geçirmesiyle en büyük kaos dün Kabil Havalimanı'nda yaşandı.

  • 2

    ABD ASKERLERİ HAVAYA ATEŞ AÇTI

    Ülkeyi terk etmek isteyen binlerce kişi, önceki akşamdan bu yana Kabil Uluslararası Havalimanı'na akın etti.

    Yoğunluğun dün sabah saatlerinde arttığı havaalanında sivillerin pistte toplandığı görülürken, tahliyeler için alanda bulunan ABD askerleri havaya defalarca ateş açtı.
  • 3

    Taliban rejiminden kaçmak isteyen siviller, Uluslarararası Kabil Havalimanı'nda sıkıştı.

    AP haber ajansının bildirdiğine göre, havalimanında çıkan arbedede 7 kişi hayatını kaybetti.

    Bir başka görgü tanığı ise ölümlerin izdihamdan mı havaya ateş açılması sonucunda mı meydana geldiğinin bilinmediğini söyledi.

  • 4

    TALİBAN'DAN UÇUŞ YAPILMAYACAK AÇIKLAMASI

    Taliban ise Kabil Uluslararası Havalimanı'nın girişine gelerek, halktan evlerine dönmesini istedi ve şu anda uçuş yapılmayacağını açıkladı.

    Karayoluyla diğer vilayetlere gitmek isteyenlerin de araç bulmakta çok zorlandığı, taşıma ücretlerinin iki katına çıktığı ifade ediliyor.

    Kabil'e tarifeli seferler durduruldu. Sadece tahliye uçakları iniyor.

    Sivil havacılık yetkilileri, yolcu uçaklarından Afganistan hava sahasını kullanmamalarını istedi.
  • 5

    PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Kabil Havalimanı'nda güvenliğin yeniden sağlanması noktasında Türk askerleri ve diğer uluslararası ortaklarla birlikte çalıştıklarını söyledi.

    Tahliye operasyonu planının mükemmel şekilde işlemediğini kabul eden Sözcü, tüm durumlara karşı yaptıkları planlamaların askeri olarak en iyi şekilde uygulanmasını temin etmeye çalıştıklarını dile getirdi.

    Sahada 6 bin civarında askerle planlarını en iyi şekilde icra edeceklerini söyleyen Kirby, tüm ihtimalleri öngörmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek Kabil Havalimanı'nda ortaya çıkan görüntülerden kendilerinin sorumlu olmadığını savundu.

  • 6

    HAVA OPERASYONLARI YENİDEN BAŞLADI

    ABD'li Tümgeneral Hank Taylor da Kabil Havalimanı'nda dün yaşanan kaosun ardından gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını ve havalimanının hava operasyonlarına yeniden açıldığını duyurdu.

    ABD'nin Kabil Büyükelçiliğindeki personelin Hamid Karzai Havalimanı'na transfer edildiğini aktaran Taylor, havalimanındaki bu kişilerin şu anda tamamen güvende olduğunu belirtti. Taylor ayrıca ABD'ye destek olan Afganlardan şu ana dek yaklaşık 700'ünün ülkeden ayrıldığını da sözlerine ekledi.

  • 7
    Yaklaşık 6 bin ABD askerinin katıldığı tahliye operasyonunda binlerce Amerikalı personel ile 2 bin kadar ABD'ye destek olan Afgan'ın da ülkeden çıkarılması bekleniyor.

    ABD yönetimi kısa süre önce, Kabil'deki Amerikalıların güvenli şekilde tahliyesi için Hamid Karzai Havalimanı çevresindeki güvenlik önlemlerini artıracağını ve havalimanındaki hava trafik kontrolünü ele alacağını açıklamıştı.
  • 8

    ABD MERKEZ KUVVETLER KOMUTANI TALİBAN LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ

    ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General McKenzie'nin Doha'da Taliban liderleriyle pazar günü "ABD'nin tahliye operasyonuna karışmamaları" konusunda yüz yüze görüştüğü açıklandı.
  • 9

    AFGAN UÇAĞI ÖZBEKİSTAN'DA DÜŞTÜ

    Özbekistan Savunma Bakanlığı Afgan ordusuna ait bir jetin Pazar günü, Özbek hava kuvvetleri tarafından sınır ihlali yapmaya çalıştığı sırada vurularak düşürüldüğünü duyurdu.

    Bakanlık vurulan uçağın pilotunun otomatik fırlatma sayesinde uçağı terk etmeyi başardığını ve hayatta olduğunu kaydetti. 

  • 10

    Özbekistan Savunma Bakanlığı, olaya ilişkin inceleme başlatıldığını açıkladı.

    Surhanderya bölgesi, Özbekistan'ın Afganistan sınırında bulunuyor.

  • 11

    AFGANİSTAN İSLAM EMİRLİĞİ İLAN EDİLECEK

    Afganistan'da yönetim Taliban'a geçiyor. Taliban güçleri, dün sabah saatlerinde ülkenin başkenti Kabil'e girdi.

    Bir Taliban yetkilisi yaptığı açıklamada, örgütün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Afganistan İslam Cumhuriyeti yerine Afganistan İslam Emirliği'ni ilan edeceğini açıkladı.

  • 12
    Örgüt adına yapılan ilk açıklamada, Kabil'in güç kullanarak değil "barışçıl" ve müzakere yoluyla alınmak istediği duyuruldu.
  • 13
    Ardından Afganistan İçişleri Bakanlığı, yönetimin devri için müzakerelere başlandığı açıkladı. İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval,  "Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek" açıklamasını yaptı.
  • 14

    CUMHURBAŞKANI GANİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

    Uluslararası haber ajansı Reuters akşam saatlerinde Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzay'ın ülkeyi terk ettiğini duyurdu. Gani'nin Tacikistan'a gittiği belirtiliyor.

    Afganistan'dan ayrılan Cumhurbaşkanı Gani Facebook hesabında paylaşımda bulundu.
  • 15

    TACİKİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

    Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeye geldiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

    Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gani'nin uçağının Tacikistan hava sahasına girmediği ve ülke topraklarına inmediği kaydedildi.
  • 16

    143 AFGAN ASKERİ TACİKİSTAN'A GEÇTİ

    Tacikçe yayın yapan Ozodi Radyosu, içinde ikisi kadın 143 Afgan askerinin bulunduğu 3 uçak ve 2 helikopterin dün gece Tacikistan’ın Afganistan sınırındaki Bohtar havaalanına iniş yaptığını duyurdu.

    Tacikistan Acil Durumlar ve Sivil Savunma Devlet Komitesi yetkilisine dayandırılan haberde, söz konusu Afgan askerlerinin geçici olarak Bohtar şehrindeki bir üniversiteye ait yurda yerleştirildiği ifade edilirken, Tacik makamlarının Afgan askerlerin başka bir yere yerleştirilmesiyle ilgili görüştüğü bilgisi paylaşıldı.
  • 17
    Açıklamada, Tacik tarafına bu yönde herhangi bir talebin de iletilmediği belirtildi.

    Öte yandan, Afganistan'ın Taşkent Büyükelçiliği yetkilisi de yaptığı açıklamada, Eşref Gani'nin Özbekistan'da olduğuna ilişkin herhangi bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.

    Bazı basın organlarında, Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmesinin ardından ülkesinden ayrılan Eşref Gani'nin Tacikistan'a gittiği yönünde haberler yer almıştı.
  • 18
    Gani, paylaşımında "Bugün zor bir seçimle karşı karşıya kaldım - Saraya girmek isteyen Taliban'a karşı durmak ya da 20 yıl korumaya adadığım ülkemi terk etmek. Eğer kalsaydım bu, birçok vatandaşın şehit olmasına ve Kabil'in yıkılmasına yol açacaktı" dedi.
  • 19

    TALİBAN BAŞKANLIK SARAYI'NDA

    Taliban, başkent Kabil'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi.

    Al Jazeera'nın özel haberinde, Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giren bir grup silahlı Taliban'ın görüntülerine yer verildi.

  • 20

    "KAYGILARI DİYALOG YOLUYLA ÇÖZMEYE HAZIRIZ"

    Bir Taliban sözcüsü kanala yaptığı açıklamada, Afganistan'da Eşref Gani hükümeti ve ordu ile çalışanlar için af ilan edeceklerini belirtti.

  • 21

    "Ülkemizin özgürlüğüne ve insanımızın bağımsızlığına ulaştık" diyen sözcü, tüm vatandaşların ve diplomatik görevlilerin güvenliğini garanti ettiklerini belirtti.

    Kendi işlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Taliban sözcüsü, "Uluslararası toplumun kaygılarını diyalog yoluyla çözmeye hazırız" dedi.

  • 22
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız