Başka bir Mesut Özil portresi: Sadece futbolcu değil siyasi olaylara da duyarlı, e-spora da meraklı

Arsenal’in Türk futbolcusu Mesut Özil’in Fenerbahçe ile anlaştığı haberlerinden sonra transferin ne zaman gerçekleşeceği konusu merak kazandı. Almanya’da 5 kez yılın futbolcusu seçilen, üç dünya kupasında top koşturup birini kazanan ve 22 yaşında Real Madrid forması giyen Mesut Özil’in ilk doğduğu günlerden hakkında yazılan kitaba, neden Almanya Milli takımını seçtiğinden modaya olan ilgisine kadar, yeşil sahaların dışındaki Mesut Özil’i de mercek altına aldık. İşte başka bir Mesut Özil portresi...

Hazırlayan: Akın Murteza / akin.murteza@ntv.com.tr

Haberler ntv.com.tr 14.01.2021 - 08:56

  • 1

    "BÜYÜK BİR YOKLUK" İLE BÜYÜDÜ

    15 Ekim 1988’de Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde doğan Mesut Özil, aslen Zonguldaklı bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir ağabeyi, iki kız kardeşi olan Mesut’un ailesi Mesut daha doğmadan Zonguldak’ın Devrek ilçesinin Hışıroğlu köyünden 1970’li yıllarda Almanya’ya yerleşti.

    Kendi deyimiyle “büyük bir yokluk” yaşayarak büyüyen Mesut Özil, o günleri “Annem ailesini geçindirebilmek ve çocuklarına iyi bir gelecek verebilmek için günde iki variya hademelik yapıyordu. Yine de hiç yakındığını duymadım canım annemin. N'apsam onun hakkını ödeyemem” şeklinde ifade etmişti.

    O evde Türk, dışarda Alman gibi büyüdüğü çocukluk yıllarında futbola gönül vermiş, azimle çalışmıştı. Özil’in hayatını değiştiren futbola ilk başlangıcı, 1995 yılında doğduğu yerin amatör takımlarından DJK Westfalia 04 Gelsenkirchen takımında oldu.

  • 2

    İLK PROFESYONEL SÖZLEŞME

    Üç yıl bu takımda oynayan Özil daha sonra DJK Teutonia Schalke-Nord takımına yazıldı. Bir yıl da bu takımda forma giyen Mesut daha sonra, bir yıl da DJK Falke Gelsenkirchen takımında oynadı. 2000 yılında babası tarafından Rot-Weiss Essen alt yapısına yazdırılan Mesut, buradaki başarılı performansından sonra kulübün profesyonel sözleşme teklifini reddederek Schalke 04 altyapısına gitti.

    O dönemde Türk takımları tarafından da izlenen ancak herhangi bir teklif alamayan Özil, 12 Ağustos 2006 yılında Schalke 04 ile profesyonel sözleşme imzaladı. İlk sezonunda yedisi ilk on birde olmak üzere toplam 19 maçta forma şansı bulan Özil, daha sonra Schalke'li yöneticilerle ters düşünce kadro dışı bırakıldı. Mesut Özil, ara transfer döneminin bitmesine saatler kala Werder Bremen'e transfer oldu.

  • 3

    WERDER BREMEN'DE PARLADI, 22’DE REAL MADRİD’E GİTTİ

    Werder Bremen’deki ilk sezonunda Almanya Kupası’nı kazanan Özil, Bayer Leverkusen'e attığı golle takımına kupayı getirdi. Werder Bremen ile Bundesliga'da ikinciliği elde ederek UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmayı hak etti. Sezon sonunda bir dönem Fenerbahçe’de de forma giyen Diego'nun Juventus'e transfer olmasıyla birlikte takımın dümenine geçen Mesut, kısa sürede taraftarın sevgilisi oldu ve yıldızı Werder Bremen’de hızla parladı.

    Takımıyla gösterdiği performans ile Almanya Millî Takımı'na 2010 Dünya Kupası'nı oynamak üzere çağrıldı. Dünya Kupası’nda yıldızı iyice parlayan futbolcu için Real Madrid takımı Werder Bremen’e 15 milyon euro bonservis bedeli ödedi. Mesut ise yılda 5 milyon euro maaş ile Real Madrid ile 6 yıllık sözleşme imzaladı.

    Mesut böylece 22 yaşında dünyanın en büyük kulüplerinden Real Madrid'in kapısından girmiş oldu.

  • 4

    EN ÇOK KAZANAN 49’NCU FUTBOLCU

    Real Madrid'de üç yıl forma giyen ve takımın yıldızı Cristiano Ronaldo ile uyumuyla dikkat çeken Mesut, 2 Eylül 2013 tarihinde Real Madrid'den 50 milyon euro karşılığında Arsenal'e transfer oldu. 14 Eylül 2013 tarihinde Özil, Arsenal formasıyla ilk maçını Sunderland'e karşı oynayıp Arsenal'da ilk asistini yaptı.

    Arsenal ile imzaladığı sözleşmeyle yılda 23,2 milyon dolar kazanan ve Forbes’e göre dünyanın en çok kazanan 49’ncu futbolcusu olan Mesut Özil’e ayrıca Adidas, Beats Elektronik ve Mercedes-Benz sponsorluk yapıyor.

  • 5

    2010’DA ALTIN TOPA ADAY OLDU

    2009 yılından 2018 yılına kadar Almanya Millî Takımı'nda forma giyen Mesut, 2010 FIFA Dünya Kupası'nda turnuvanın en değerli oyuncusuna verilen Altın Top Ödülü'ne aday gösterildi. 9 yıl boyunca Almanya milli takımının formasını giyen Mesut Özil, çıktığı 92 millî maçta 23 gol atıp 40 asist yaptı.

    Mesut, 5 kere de yılın Alman futbolcusu ödülünü kazandı.

  • 6

    DÜNYA KUPASI KAZANDI, IRKÇILIK SEBEBİYLE MİLLİ TAKIMI BIRAKTI

    2014 yılında milli takımlar düzeyinde kazanılabilecek en büyük başarı olan Dünya Kupası’nı Almanya Milli Takımı ile kazanan Mesut 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektirmesi sonrasında gördüğü tepkiler nedeniyle ve Almanya federasyon başkanının ırkçılık yaptığını belirterek Almanya milli takımını bıraktığını açıkladı.

  • 7

    HAYATI KİTAP OLDU

    Mesut Özil'in hayatı 2018 yılında Yazar Kai Psotta tarafından kitap haline getirildi. Mesut Özil'in hayatını konu alan "Mesut Özil Futbolun Büyüsü ve Gerçekleşen Hayaller" adlı kitapta birçok konu hakkında fikrini açıklayan Özil, neden Almanya Milli Takımı'nı tercih ettiğini de açıkladı. 

  • 8

    “BABAMI DİNLEDİM”

    Mesut Özil, kitapta Almanya Milli Takımı'nı seçmesinin kolay bir karar olmadığını ve bütün kariyeri üzerinde etkisinin bulunduğu vurguladı. Ailesinin, milli takım tercihi konusunda, Türkiye ile Almanya arasında iki farklı görüş savunduğunu anlatan Mesut, şunları kaydetti:

    "Birkaç dakika içinde, ayaküstü verdiğim bir karar olmadı. Bütün kariyerim üzerinde etkileri olacak, yön belirleyici bir karardı. Annem Gülizar, Türkiye için oynamamdan yanaydı. Erdoğan amcam da bu görüşteydi. Babam amcama karşı çıktı. 'Mesut Almanya'da doğdu. Almanya'da okula gitti. Futbol oynamayı Alman okullarında öğrendi. Bu yüzden Almanya için oynamalı.' dedi. Ağabeyim Mutlu da 'Mesut Almanya için oynamak zorunda.' dedi. Ailemin bütün sözlerini dinledim ve kendi düşüncelerimi oluşturdum. Ben aslında en baştan beri babamla aynı şeyi düşünüyordum"

  • 9

    LÖW: MESUT ÖZİL HAYRANIYIM

    Son 10 yılda Avrupa futboluna damga vuran isimlerin başında gelen Mesut hakkında 2014’te Almanya ile beraber dünya kupasını kazandığı hocası Joachim Löw hayranlığını dile getirmişti.

    Löw, “Mesut Özil hayranıyım ve ona her açıdan çok saygı duyuyorum. O, milli takımımızın değişmez bir sütunudur ve benim antrenör olduğum karşılaşmaların çoğunda görev almıştır. Her zaman güvenebileceğim biridir” ifadeleriyle Mesut’a övgü dolu sözler söylemişti.

    Almanya A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü, ”Ayrıca Mesut, kendine özgü oyunuyla sahada her zaman özel anlar yaratan bir oyuncudur. Mesut sesi çok yüksek çıkan biri değil fakat takımımız içinde onun sözlerinin ağırlığı çok büyük. Harika bir takım oyuncusu olan Mesut gibi sıra dışı bir oyuncu, takımımız saflarında yer aldığı için hepimiz mutluluk duyuyoruz” ifadeleriyle Mesut Özil’e hayranlığını dile getirmişti.

  • 10

    JOSE MOURİNHO’DAN “BÜYÜLEYİCİ PAS” VURGUSU

    2010 yılında transfer olduğunda Real Madrid teknik direktörü olan Jose Mourinho da Mesut Özil’e övgü dolu sözler söylemiş, onu özlediğini vurgulamıştı.

    Halihazırda Tottenham’da görev alan Portekizli teknik adam, "Her zaman genç oyuncu arayışında olmuşumdur. Bremen'de Mesut gibi harika bir oyuncu buldum. ‘Büyüleyici paslar’ verebilmek için gereken hisse ve dribbling kabiliyetine sahip, asist verip kendisi de gol atabilen hırslı bir genç” ifadeleriyle Mesut Özil’in yeteneğinden övgü dolu sözlerle bahsetmişti.  

  • 11

    MOURİNHO: MESUT’U ÇOK ÖZLÜYORUM

    Mourinho, “O dönem Mesut üst düzey bir takımda oynamaya hazır mıydı? Fiziksel olarak değildi. Zihinsel olarak belki. Teknik anlamda ise hiç kuşkusuz! Onu kafamdaki altın listeye eklemiştim. Daha sonra Madrid'e gittiğimde, sihirli paslar verebilecek birinin eksikliğini duyduğumu fark ettim. Yaptığımız hücumları muazzam bir şekilde açabilecek birinin eksikliğini... O zaman yine aklıma Mesut geldi. 2010 Dünya Kupası'nda böyle büyük baskıları kaldırabildiğini bana kanıtladığı zaman onu alma kararı verdik" ifadelerini kullandı.

    Mesut Özil'den "Dostum" diye bahseden Mourinho, "Onu çok özlüyorum. Benim dostum o. Nereden geldiğini asla unutmayan ve oyunun insana bahşettiği zevki hiçbir zaman aklından çıkarmayan bir star. Onun hikayesinin bir parçası olduğum için gurur duyuyorum" şeklinde görüş belirtti.

  • 12

    KENYALI HAYRANINA FORMA GÖNDERDİ

    2018 yılının Aralık ayında Kenyalı bir spor gazetecisinin başkent Nairobi’de gezerken 9 yaşındaki Lawrence Masira adında Mesut Özil hayranı bir çocuğun fotoğrafını çekip Twitter’da paylaşması Mesut Özil’in dikkatini çekti. Kırmızı - beyaz t-shirt giyen çocuk t-shirtünün sırt kısmına Mesut Özil yazmış ve 10 numarasını eklemişti.

    Mesut Özil, internette gördüğü Kenyalı çocuğa ve ailesine imzalı forma, krampon, şapka, fotoğraf ve diğer malzemelerden oluşan bir hediye paketi gönderdi. Yardım sever tavrıyla dikkat çeken Mesut, "Kenyalı çocuğun kendi yaptığı formayı görünce çok duygulandım. Şimdi Lawrence'a bakın. Onu ve kardeşini bu şekilde mutlu görmek çok güzel" mesajını paylaştı.

    Geçtiğimiz günlerde Lawrence Masira ile tekrar iletişime geçen Mesut, Lawrence Masira'ya imzalı bir fotoğrafını ve maskelerle dolu bir çantayla yardımda bulundu.

  • 13

    UYGUR TÜRKLERİ İÇİN SESSİZ KALMADI

    2019 yılında ise dünya gündeminde Birleşmiş Milletler ve çok sayıda insan hakları örgütünün resmi verilerine göre, en az 1 milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlık nüfusun Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında tutulduğu haberleri yer alıyordu.

    Futbol dünyasında başarıdan başarıya koşan Mesut Özil, Uygur Türkleri ile ilgili paylaşımda bulunarak İnstagram hesabından onların yanında olduğunu belirten açıklamalarda bulundu. Özil, "Ey Doğu Türkistan" sözleriyle başladığı iki sayfalık mesajında Sincan Özerk Bölgesi'nde bulunan Müslümanlar için sessiz kalınmaması gerektiğini ifade etti. Özil'in bu paylaşımı futbol dünyasının en çok konuşulan konularından biri oldu. 

  • 14

    NİKAH ŞAHİTLİĞİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPTI

    2019 yılının Ocak ayında 2014 Türkiye güzeli Amine Gülşe ile nişanlanan Mesut Özil, aynı yılın Haziran ayında da dünya evine girdi.

    Çiftin nikah şahitliğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan yaparken çifte mutluluk dileyen Erdoğan, evlilik cüzdanını Amine Gülşe'ye takdim etti.

  • 15

    10 AY ÖNCE KIZI OLDU

    Mesut Özil ve Amine Gülşe çiftinin, 2020 yılının Mart ayının sonlarında kız çocukları dünyaya geldi. Eda adını verdikleri kızı dünyaya geldikten sonra Mesut Özil, "Şükürler olsun ki kızımız “Eda” sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Rabbim bize, çevresine ve bütün insanlığa hayırlı bir evlat olmasını nasip eder inşallah, Amin" ifadelerini kullanarak sevincini dile getirdi.

  • 16

    KENDİ E-SPOR TAKIMINI KURDU

    Futboldaki başarısı ve siyasi olaylara gösterdiği hassasiyetin sonrasında Mesut Özil sık sık e-spora olan ilgisini dile getiriyor. Bu ilgisi sadece lafta kalmayan Mesut, 2018 yılında hem nişancılık oyunu Fortnite hem de EA Sports FIFA yarışmalarında yarışan e-spor takımı M10 eSports'u kurarak faaliyete geçirdi.

  • 17

    O DA BİR KULÜP BAŞKANI

    2020 yılında Arsenal’de pek fazla forma şansı bulamayan Mesut Özil, 2020 yılında esporda dünyaca ünlü bir ismi kadrosuna kattı. Mesut Özil'in sahibi olduğu M10 eSports Fortnite takımı, dünya şampiyonu Emil “nyhrox” Bergquist Pedersen'i kadrosuna katarak takımını güçlendirdi. 2018 yılında Fortnite oynamaya başlayan Nyhrox, 2019 yılında dünya şampiyonu olmuştu.

  • 18

    MODA’YA MERAKLI, GİYİM MARKASI VAR

    Tanınır olduğu ilk günden bu yana giydiği elbiselerle, taktığı küpelerle gündeme gelen ve giyime olan merakı objektiflere yansıyan Mesut Özil’in M10 Streetwear adını verdiği bir giyim markası bulunuyor.

    12 Kasım 2020 günü lansmanını Mesut Özil’in fotoğraflarıyla yapan Londra Merkezli M10 Streetwear, kendini “Günlük kullanım için tasarlanmış rahat, konforlu ve şık giysiler üreten çağdaş bir marka” olarak tanımlıyor.

  • 19

    FUTBOL AKADEMİSİ KURMAK İSTİYOR

    Mesut Özil’in Fenerbahçe’ye tansferinin gündem olmasıyla birlikte ABD Futbol Ligi MLS takımlarından DC United’ın Mesut’a futbol akademisi kurma önerisini sunması üzerine Mesut Özil’in futbol akademisi kurma isteği ortaya çıktı.

    İlerde futbol akademisi kurarak gençlere futbol eğitimi vermek isteyen Mesut’un M10 Futbol Akademisi kurma isteği bulunuyor.

  • 20
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız