Bir zamanlar Afganistan

Bir zamanlar Afganistan

Haberler 23.07.2010 - 13:00

  • 1

    Bir zamanlar Afganistan

    Çok değil, yarım asır öncesinin Afganistan'ının fotoğraflarını görenler sanki bir filmin tekrarını izliyormuşcasına İran'da yaşananların aynısının bu ülkenin de başına geldiği fikriyle hemfikir. İşte 50'li ve 60'lı yılların Afganistan'ı.
  • 2

    Bir zamanlar Afganistan

    Günümüzdeki Kabil Üniversitesi kampüsü, fotoğraftakinden pek farklı değil ancak insanlar farklı... 50’li ve 60’lı yıllarda öğrenciler batı tarzında ve özgürce istedikleri kıyafetleri giyebiliyorlardı.
  • 3

    Bir zamanlar Afganistan

    Kabil Üniversitesi’ndeki bir biyoloji sınıfı. 50’li ve 60’lı yıllarda kadınlar istedikleri alanlarda profesyonel kariyer yapabiliyorlardı. Şu anda ise kızlara eğitim veren okullar terör hedefi haline geldi.
  • 4

    Bir zamanlar Afganistan

    Kabil’deki bir hastanedeki hemşirelik eğitimleri devam eden hemşireler.
  • 5

    Bir zamanlar Afganistan

    60’lı yıllarda çekilmiş bu fotoğraf doğan bebeklere ne kadar iyi gözetim altına alındığını gösteriyor. Şu anda Kabil’de bir hastaneye gittiğinizde ise prematüre doğmuş iki bebeğin aynı kuvözü paylaştığını ve yeterli araç gereç olmadınğını görebilirsiniz.
  • 6

    Bir zamanlar Afganistan

    1960lı yıllarda tıbbi bakım konusunda sürekli gelişim gözlenen Afganistan’da şimdi ise doğan 4 çocuktan birisi 5 yaşına bile gelemeden hayatını kaybediyor.
  • 7

    Bir zamanlar Afganistan

    60'lar Afganistan’daki bir aşı araştırma merkezi. 60'lı yıllarda ülkede pek çok araştırma merkezi faalken şu anda ülkedeki tıbbi kaynaklar sınırlı ve ülkenin her bölgesine eşit oranda dağıtılamıyor. Ülke halkının yaklaşık yüzde 20'si elektrik enerjisinden mahrum.
  • 8

    Bir zamanlar Afganistan

    Bir köylü yerleşim yerlerine gelen hemşireleri karşılıyor... Eskiden devlet, köylere ve küçük yerleşim birimlerine insanları koleradan ve diğer çeşitli hastalıklardan korumak amacıyla sağlık ekipleri gönderiyordu. Ancak şu anda bu neredeyse imkansız. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumların bu bölgelere yolladığı ekipler, bazı kesimlerin hedefi oluyor.
  • 9

    Bir zamanlar Afganistan

    Afganistanda 50’li ve 60’lı yıllarda kız ve erkek izci takımları bulunuyordu ve bu takımların programları ABD’yle neredeyse aynıydı. Ancak bu 1970'lerin sonuyla beraber Sovyetlerin de istilasıyla birlilkte bu uygulama kaldırıldı.
  • 10

    Bir zamanlar Afganistan

    Bir zamanlar Afgan halkı sinema eğlencesini Park Sineması'nda karşılıyordu. Burada Hollywood filmleri dahil çeşitli filmlerinin gösterimi yapılıyordu.
  • 11

    Bir zamanlar Afganistan

    Anneler ve çocukları çocuk parkında... Eskiden anneler çocuklarını alarak parklara götürür, cocuklar yaşıtlarına karışarak tahterevalliye binerdi.Ancak şimdi sokakta değil çocukları, kadınları bile fazla görmek mümkün değil.
  • 12

    Bir zamanlar Afganistan

    Afgan ekonomisine kaynak sağlayan en büyük etkenlerden birisi de endüstri idi. Özellikle varoş mahallelerde açılan atölyeler insanlara da katkı sağlıyordu. Şimdi ise elektrik bile kolay ulaşılabilirliğini kaybetmiş durumda... Şu anda Afganistan’ın dışarıya gönderdiği en önemli şey ise maalesef uyuşturucu maddeler.
  • 13

    Bir zamanlar Afganistan

    Kabil Nehri’ndeki hidro elektrik santral... Almanların da desteği alınarak 1950’li yılların başında inşa edilen bu santral çok önemliydi. Ancak son 8 yıl içerisinde Afgan yönetimi büyük ölçekli herhangi bir yapıya imza atmış değil.
  • 14

    Bir zamanlar Afganistan

    Fotoğraftaki fabrika, döneminde Asya’nın en modern fabrikalarından birisiydi. O zaman Afganlar geleceklerini parlak olarak görüyordu, ekonomi büyüyordu... Ancak 30 yıllık savaş dönemi bütün endüstriyi yerle bir etti.
  • 15

    Bir zamanlar Afganistan

    Kabil’in zamana uygun toplu taşıma sistemi. 1950’lere ve 60’lara göre daha az kadın evinin dışında çalışıyor.
  • 16

    Bir zamanlar Afganistan

    Güney Afrika’dan Endonezya’ya kadar geniş bir alanda yayın yapabilen Kabil Radyosu. 1960’larda radyoyu açtığınızda dünya haberleri, yerel haberler, müzik programları, skeçler, siyaset tartışmaları belki bir sanat ya da çocuk programı duyabilirdiniz. Devlet tarafından yönetilen Kabil Radyosu 1930larda kurulmuştu.
  • 17

    Bir zamanlar Afganistan

    Günümüz Afganistan’ında daha fazla radyo ve televizyon istasyonu var. Bu iyi bir gelişme. Ancak bu radyo ve televizyonların yayınına ulaşmak için gerekli elektrik ise ne yazık ki çoğu zaman bulunamıyor. Sadece bir grup zengin aile kendilerine ait jeneratörler sayesinde kesintisiz elektrik kullanabiliyor.
  • 18

    Bir zamanlar Afganistan

    Kabil Uluslararası Ticaret Fuarı. 1960'larda Afganistan’ın bağımsızlık yıldönümünün kutlamalarında Kabil Ağustos sonu ve Eylül başında 9 gece boyunca aydınlatılırdı. Şimdi ise şehir karanlık. Gece araba sürmek bile garip hissettiriyor. Şehirlerde neredeyse hiç ışık yok, sokaklar terk edilmiş ve gece hayatı da yok.
  • 19

    Bir zamanlar Afganistan

    O yıllarda fotoğrafta görülen tarzdaki kıyafet butikleri Kabil’de çok yaygındı.
  • 20

    Bir zamanlar Afganistan

    Batı’nın ritmini ve enerjisini Kabil gençlerine getiren müzik dükkânları da öyleydi.
  • 21

    Bir zamanlar Afganistan

    Bugün Afganistan’da bu tür bir mobilyacı bulmak neredeyse imkansız. Çoğu mobilya Afganistan dışında üretiliyor ve Afganların çok küçük bir kısmı bunlara benzer mobilyalar satın alabiliyor.
  • 22

    Bir zamanlar Afganistan

    Günümüz Kabil’inde değişmeyen tek şeyin meyve-sebze pazarları olduğu söylenebilir.
  • 23

    Bir zamanlar Afganistan

    Bugün Afganistan kabinesinin eğitim seviyesi 50 yıl öncekinden çok daha düşük. O zamanlar devletin en üst düzey yöneticilerinin en az doktora ya da yüksek lisans yapmış olması gerekiyordu.
  • 24

    Bir zamanlar Afganistan

    Afganistan’ın bir zamanlar güçlü olan savunma kuvvetleri bugün sadece birer hatıra. Sovyetler ülkeyi terkettikten sonra Pakistan güçleri Afgan ordusunun yok olmasında önemli rol oynadı. 1990’lardaki iç savaş, sonrasında Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesi ve son olarak Amerika’nın başı çektiği müdahale politikası sebebiyle, ülkenin çok ihtiyaç duyduğu silahlı kuvvetler, güvenliğin en önemli mesele olduğu dönemde bile bir türlü toparlanamadı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız