Dünyanın en büyük jaguar popülasyonu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Brezilyalı yetkililer, dünyanın en büyük tropikal sulak alanları olan Pantanal'da çıkan yangınların, dünyanın en büyük jaguar nüfusuna ev sahipliği yapan Encontro das Aguas Eyalet Parkı’nı tehdit ettiğini açıkladı. Uzmanlar, yangınların çoğunun kasıtlı olarak, genellikle çiftçiler ve altın arayıcıları  tarafından araziyi temizlemek için çıkarıldığını belirtti.

Haberler ntv.com.tr 09.09.2020 - 16:57

  • 1

    AZALAN NÜFUSU NEDENİYLE ZATEN NESLİ TÜKENME TEHDİDİNDE

    Brezilya’da Mato Grosso eyaleti, Pantanal bölgesinde yer alan ve nesli tükenme tehditinde bulunan jaguarların dünyada en yoğun olarak yaşadığı Encontro das Aguas Eyalet Parkı’nın süregelen yangınlar nedeniyle risk altında olduğunu bildirdi.

  • 2

    Yapılan açıklamada,  "Askeri itfaiye teşkilatı, Encontro das Aguas Eyalet Parkı'ndaki yangınla mücadele etmek için bugün iki takviye ekibi gönderdi. Bu cephedeki yangınlarla mücadele eden 46 itfaiyeciye katılıacaklar” denildi.

  • 3

    ALEVLERDEN İKİ KADIN VE YEDİ ÇOCUK KURTARILDI

    Öte yandan, itfaiye teşkilatı bölgede yükselen alevlerin evlere ulaştığını mahsur kalan iki kadın ile yedi çocuğun kurtarıldığını söyledi.

  • 4

    PANTANAL BU YIL REKOR SAYIDA YANGINA TANIKLIK ETTİ

    Amazon yağmur ormanlarının güney ucunda yer alan ve Brezilya'dan Paraguay ve Bolivya'ya uzanan Pantanal, bu yıl rekor yangınlara maruz kaldı. Brezilya'nın ulusal uzay ajansı INPE tarafından toplanan uydu verilerine göre, bu yıl Pantanal'da 12 bin 102 adet yangın çıktı. Söz konusu yangınlar, 2018 ve 2019’da meydana gelen yangınların toplam sayısını geçti.

  • 5

    TARİHİNDE YAŞANAN EN KÖTÜ AY

    Temmuz ayında, uydular bölgede bin 684 yangın tespit etti, bu rakam Temmuz 2019'daki rakamın üç katından fazla ve INPE'nin kurulduğu 1998’den bu yana en kötü ay olarak tarihe geçti.

  • 6

    ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİĞE SAHİP

    Pantanal bölgesi, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (WWF) tarafından " tehdit altında" olarak listelenen jaguarları da içeren zengin biyoçeşitliliği ile tanınıyor.

  • 7

    Dünyanın en büyük jaguar popülasyonuna ev sahipliği yapan beş nehrin kesiştiği Encontro das Aguas Eyalet Parkı, Brezilya'nın batısında 270 bin dönümlük  bir alanı kapsıyor. Eyalet yetkilileri, itfaiyecilerin bölgedeki otel ve çiftliklerin yanı sıra parkı korumak için de  çalıştığını söyledi.

  • 8

    Diğer taraftan Brezilya, Amazon ormanlarında yükselen yangınlarla da mücadele ediyor. Geçen ay yağmur ormanlarında 29 bin 307 yangın meydana geldi  ve son on yılın en kötü ayı olduğu kaydedildi.

  • 9

    YANGINLAR KASITLI ÇIKARILIYOR

    Dünyanın en büyük yağmur ormanının yok edilmesini küçümseyen ve korunan toprakların madencilik ve tarıma açılması çağrısında bulunan aşırı sağcı Başkan Jair Bolsonaro'ya ise uluslararsı toplum tarafından gösteriler büyüyor. Uzmanlar, yangınların çoğunun kasıtlı olarak, genellikle çiftçiler ve define arayıcıları  tarafından araziyi temizlemek için çıkarıldığını belirtiyor.
  • 10
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız