Dünyanın en büyük yüzen buzdağı yok olmak üzere: Dev bir parça daha koptu


İklim değişikliği nedeniyle 2017 yılında Antarktika’dan ayrılan dünyanın en büyük yüzen buzdağı A68a neredeyse yok olma  noktasına geldi. Uydu görüntülerinde geçen hafta buzdağından dev bir parçanın daha ayrıldığı gözlemlendi. Bununla birlikte, bilim insanları yüzen buzdağlarının Güney Georgia adasındaki vahşi yaşamı tehdit etmesinden hala endişe ediyor.

Haberler ntv.com.tr 01.02.2021 - 13:22

  • 1

    Küresel ısınma nedeniyle Temmuz 2017'de Antarktika'daki Larsen C buz sahanlığından ayrılan en büyük yüzen buzdağı sona yaklaşıyor. 

  • 2

    Başlangıçta 5,800 kilometrekare olarak ölçülen Antarktik buz bloğunun en büyük parçası A68a başka bir büyük bölünmeye maruz kaldı. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) gözlem uydularından Sentinel-1A, 28 Ocak’ta A68a’dan dev bir parçanın koptuğunu gözlemledi. 

  • 3

    7 PARÇAYA BÖLÜNDÜ

    ABD Ulusal Buz Merkezi, kopan yeni parçayı A68g olarak isimlendirdi. Bu durum, buzulun şimdiye kadar A68a, A68b, A68c, A68d, A68e, A68f ve A68g olmak üzere 7 parçaya bölündüğü anlamına geliyor. 

  • 4

    İSTANBUL'UN BEŞTE BİRİ BÜYÜKLÜĞÜNDE

    A68g adı verilen parçanın 50 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde olduğu ifade edildi. Bu miktar İstanbul’un beşte biri büyüklüğündeki bir alana denk geliyor.

  • 5

    Uydu görüntüleri ise, Güney Georgia'daki Britanya topraklarının yaklaşık 135 kilometre güneydoğusundaki en az iki parçanın birbirine yakın sürüklendiğini gösteriyor. Öte yandan, her ne kadar A68a kütlesinin büyük bir kısmını kaybetmiş olsa da, hala önemli bir hacme sahip. 

  • 6

    BİNLERCE PENGUEN VE FOK BALIĞI TEHLİKEDE

    Bu nedenle bilim insanları buzdağının sığ suda açık denizde karaya oturması halinde Güney Georgia'daki binlerce penguen ve fok balığının bulunduğu vahşi yaşama zarar verebileceğinden endişeleniyor. Araştırmacılar, bölgeyi gözlemlemek amacıyla yakında Falkland Adaları'ndaki İngiliz Kraliyet Araştırma Gemisi James Cook'a binecek ve Güney Georgia'ya doğru yelken açacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız