Esad'ın çöküşünü hazırlayan firarlar

Suriye'de iç savaş devam ederken, rejimi terk ederek muhaliflerin safına katılan üst düzey yönetici sayısı da gittikçe artıyor. Son olarak Suriye Başbakanı Sünni Riyad Hicap, Ürdün'e kaçarak muhaliflere katıldığını açıkladı. Suriye'deki en büyük kopuş ise orduda yaşanıyor.

Haberler 07.08.2012 - 12:58

  • 1

    ESAD'IN ÇÖKÜŞÜNÜ HAZIRLAYAN FİRARLAR

    Suriye'de iç savaş devam ederken, rejimi terk ederek muhaliflerin safına katılan üst düzey yönetici sayısı da gittikçe artıyor. Son olarak Suriye Başbakanı Sünni Riyad Hicap, Ürdün'e kaçarak muhaliflere katıldığını açıkladı. Suriye'deki en büyük kopuş ise orduda yaşanıyor. HAZIRLAYAN: MUSTAFA KARAKUŞ
  • 2

    BAŞBAKAN FİRAR ETTİ

    Suriye'de 17. ayına giren şiddet olaylarında Devlet Başkanı Beşşar Esad, siyasi açıdan en büyük darbeyi dün aldı. Esad'ın iki ay önce başbakan atadığı Riyad Hicab, Ürdün üzerinden Katar'a kaçarak, muhaliflere katıldığını açıkladı. Ailesiyle Ürdün'e kaçan Hicab'la birlikte iki bakanın daha kaçtığı iddia edildi.
  • 3

    KATAR'DA MUHALİFLERE KATILDI

    Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Sünni Başbakan Hicab'ın firar etmesinin rejimini etkilemediğini göstermek için eski başbakan yardımcılarından Ömer Galavanci'yi geçici olarak başbakanlığa getirdi. Suriye yönetimi, bakanların kaçmadığını dünyaya göstermek için dün olağanüstü bir bakanlar kurulu toplantısı yaptı.
  • 4

    'DİM DİK AYAKTAYIZ' MESAJI

    Esad rejimi, dim dik ayakta olduğu propagandasını yapsa da, son iki ay içerisinde çok önemli darbeler aldı.
  • 5

    İLK DARBE ÇOCUKLUK ARKADAŞINDAN

    Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a ilk büyük darbeyi çocukluk arkadaşı Manaf Tlas vurdu. Sünni bir ailenin mensubu olan ve babası Hafız Esad döneminde yıllarca savunma bakanlığı yapan Manaf Tlas yaklaşık iki ay önce Türkiye üzerinden Fransa'ya kaçtı. Suriyeli muhaliflere katıldığını açıklayan Tlas, ülkesine hizmet etmeye hazır oluğunu açıkladı.
  • 6

    GÜVENLİK KURMAYLARINA BOMBA

    Esad rejimine ikinci büyük darbe ise, 18 Temmuz'da vuruldu. Suriye'nin başkenti Şam'da Ulusal Güvenlik Kurulu toplantısının yapıldığı salonda bir bombanın patlaması sonrası Savunma Bakanı Davud Racha, Beşşar Esad'ın eniştesi Asıf Şevket ve Esad'ın danışmanı Hasan Türkmani öldürüldü. Şam'daki saldırıda öldürülen Savunma Bakanı Davud Racha'nın yerine General Fahad Kasım el Freij savunma bakanı olarak atandı.
  • 7

    ENİŞTESİ DE ÖLDÜRÜLDÜ

    Esad rejiminin ayakta durmasında önemli bir rol oynayan Asıf Şevket de bu saldırıda yaşamını yitirdi. Yıllarca Suriye'de istihbaratın başında duran Asıf Şevket'in birçok işkence olayından sorumlu olduğu iddia ediliyordu.
  • 8

    ESAD'IN DANIŞMANI TÜRKMEN

    Esad rejiminin önemli figürlerinden biri de bu saldırıda hayatını kaybeden Hasan Türkmani idi. Türkmani, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a aynı zamanda danışmanlık yapıyordu.
  • 9

    İLK TERK EDEN DİPLOMAT

    Esad yönetimini ilk terk eden büyükelçi ise Suriye'nin Irak Büyükelçisi Nevaf El Faris oldu. "Suriye'de artık devrimin yanında yer alacağım" diyen Nevaf El Faris, Suriyeli muhaliflere silah ve para yardımı yapan Katar'a gitti.
  • 10

    EN BÜYÜK KOPUŞ ORDUDA

    Suriye'de en önemli kopuş ise orduda yaşandı. Olayların başlamasının ardından Suriye ordusundan firar ederek Türkiye'ye gelen general sayısı 50'ye yaklaştı. Söz konusu generallerden bazılarının muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'na katılarak, Esad rejimine karşı mücadele ettiği iddia ediliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız