Esad rejimi Yermuk'u nasıl kullandı?

Suriye'deki Filistinli gruplar, Şam'ın güneyindeki Yermuk mülteci kampını IŞİD'den kurtarmak için Esad rejimiyle işbirliği yapma kararı aldı. BM Genel Sekreteri Ban, Yermuk'u "ölüm kampı"na benzettirken, IŞİD saldırılarında şimdiye kadar 27 Filistinlinin öldüğü ve 200'ünün kaçırıldığı belirtiliyor. Esad'ın yıllardır açlığa terk ettiği Yermuk'un önemini anlamak için kuruluşuna bakmak gerekiyor.

Haberler 10.04.2015 - 11:16

  • 1

    Esad'ın Yermuk'taki kurnaz planı

    Suriye'deki Filistinli gruplar, Şam'ın güneyindeki Yermuk mülteci kampını IŞİD'den kurtarmak için Esad rejimiyle işbirliği yapma kararı aldı. BM Genel Sekreteri Ban, Yermuk'u "ölüm kampı"na benzetirken, IŞİD saldırılarında şimdiye kadar 27 Filistinlinin öldüğü ve 200'ünün kaçırıldığı belirtiliyor. Esad'ın yıllardır açlığa terk ettiği Yermuk'un önemini anlamak için kuruluşuna bakmak gerekiyor.

    MUSTAFA KARAKUŞ/ntv.com.tr

  • 2
    İsrail'in Filistin topraklarını adım adım ele geçirmesi sonrasında yüz binlerce Filistinli Ortadoğu'daki Arap ülkelerine sığınmak zorunda kaldı. Filistinli mültecilerin sığındığı ülkelerden biri de Suriye oldu.
  • 3
    Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde 2 kilometrelik bir alan üzerinde 1957 yılında Filistinli mülteciler için Yermuk mülteci kampı kuruldu. Birleşmiş Milletler uluslararası kurumların desteğiyle Yermuk'ta hastane, anaokulları ve okullar kurdu.
  • 4
    Suriye'deki Esad rejiminin İsrail'e karşı Filistinlileri savunma rolünü üstlenmesi Şam'ın güneyindeki Yermuk mülteci kampında da etkisini gösterdi. Yermuk kısa süre içerisinde 150 bin Filistinlinin yaşadığı bir mahalleye dönüştü.
  • 5
    İki kilometre karelik alan içerisinde yaşayan 150 bin kişi Yermuk'ta çok katlı binalar dikmeye başladı. Kendi ekonomisini oluşturan mahallede dükkanlar ve kafeler açıldı. Zamanla Yermuk, Şam'ın herhangi bir mahallesine dönüştü.
  • 6
    Suriye'deki Esad rejimi Yermuk'ta bunları yaparken, karşılığını da istiyordu. Suriye yönetiminin kontrol ve finanse ettiği Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Yermuk mülteci kampını yönetmeye başladı. İsrail hedeflerine karşı yüzlerce saldırı düzenleyen örgüt Esad rejiminden aldığı parasal destekle bu eylemleri gerçekleştiriyordu.
  • 7
    Ancak 2011 yılında Suriye'nin "Arap Baharı"nın etkisiyle iç savaşa sürüklenmesi Yermuk'un kaderini de değiştirdi. Suriye'nin birçok kentinde Esad karşıtı protesto eylemleri gerçekleştirilirken, Yermuk'ta yaşayan yüzlerce Filistin'de artık Filistin Halk Kurtuluş Cephesi tarafından kontrol edilmek istemediklerini belirterek gösteri yaptı.
  • 8
    2011 Kasım ayında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin Yermuk'taki merkezi ateşe verildi. Örgüt milisleri 14 göstericiyi öldürdü. Bu duruma öfkelenen Filistinliler Esad karşıtı Özgür Suriye Ordusu'na destek vermeye başladı ve birçok Filistinli genç saflarında savaşmaya başladı.
  • 9
    2012 yılı sonunda Yermuk mülteci kampının kontrolü için Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Suriye ordusu kontrolü altında bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne yardıma gelerek, Yermuk'u savaş uçaklarıyla bombaladı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, sarayından birkaç kilometre uzakta olan bir bölgeyi bombalamak zorunda kalmıştı. Buna rağmen Yermuk'un önemli bir kısmı Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçti.
  • 10

    Esad rejimi, Yermuk'ta yaşayanları toplu cezalandırmaya karar verdi. Yermuk'un etrafını tel örgülerle çeviren Suriye yönetimi, elektrik ve su şebekesini kesti. İki yıldan beri elektrik ve sudan yoksun yaşayan Filistinliler ilaç ve gıda ürünlerini ise karneyle almaya başladılar.
  • 11
    2013 sonunda Yermuk'ta açlıktan ölümler başladı. 150 bin olan nüfus hızla düşmeye başladı. BM, Esad rejimiyle uzun süren görüşmeler sonucunda Yermuk'a gıda yardımı yapmaya başladı. Ancak BM'nin yardımından çok önce Yermuk "ölüm kampı"na dönüşmüştü.
  • 12
    Suriye'nin başkenti Şam'ın birçok bölgesinde değişik gruplar kontrolü ele geçirmek için şiddetli çatışmalar yürütüyordu. Yermuk'ta açlıkla mücadele eden genç Filistinliler ise, IŞİD'le bağlantı kurmaya başladı. Filistinli gençler yoğun bir şekilde IŞİD saflarına katıldı.
  • 13
    Nisan ayı başından itibaren Yermuk'a saldıran IŞİD militanları arasında çok sayıda Filistinli bulunuyor. Söz konusu militanların büyük bir kısmı da daha önce Yermuk'ta yaşamış kişilerden oluşuyor. Daha önce El Nusra Cephesi'nde savaşan birçok Filistinli militanın da IŞİD'e katıldığı ifade ediliyor.
  • 14
    IŞİD'in şu anda 16 bin Filistinlinin yaşadığı Yermuk kampına saldırmasından yine karlı çıkan Esad rejimi oldu. Suriye ordusu, IŞİD'i Yermuk'tan çıkarmak için Filistin yönetimiyle anlaştı.
  • 15

    FKÖ'DEN KAN AKMASIN ÇAĞRISI

    Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Suriye'nin başkenti Şam'da yer alan ve IŞİD'in çoğunluğunda kontrolü sağladığı Yermuk mülteci kampında kan akmasını engelleyen çözümlerden yana olduğunu açıkladı.
  • 16
    FKÖ Merkez Komitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, "FKÖ, halkımız ve mülteci kamplarının, Suriye'deki çekişmenin ateşine karıştırılmaması talebini yineliyor. Ayrıca Yermuk mülteci kampını kurtarma bahanesiyle bölgede taraf tutarak silahlı çekişmeye girmeyi de reddediyor" ifadesi kullanıldı.
  • 17

    FİLİSTİNLİ GRUPLAR ESAD'LA İŞBİRLİĞİNDE

    Suriye'deki Filistinli gruplar, Yermuk mülteci kampını IŞİD'den kurtarmak için rejimin düzenleyeceği askeri operasyona destek vereceklerini açıkladı.
  • 18

    HAMAS: İSRAİL'E HİZMET EDİYOR

    Hamas da, Yermuk mülteci kampına yönelik saldırıların yalnızca İsrail'e hizmet ettiğini belirtti. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Suriye'deki Filistinli mültecilere yönelik saldırılar, Filistinlilerin vatanlarına dönüş hakkını hedef alan ve yalnızca İsrail'e yarayan suç eylemleridir" ifadesi kullanıldı.
  • 19

    BM GENEL SEKRETERİ BAN: YERMUK ÖLÜM KAMPINA BENZİYOR

    BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, Yermuk mülteci kampına yeni saldırılar olacağı haberleri aldıklarını ve kampın ölüm kampına dönüşmekte olduğunu söyledi.
  • 20
    BM Genel Sekreteri Ban, "Yermuk mülteci kampı Suriye'deki cehennemin en alt katmanı. İki yıl kuşatma altında yaşayan 16 bin Filistinli sığınmacı ve Suriyeli, şimdi de IŞİD ve öteki aşırılık yanlısı militanlar tarafından rehin alındı. Yermuk sığınmacı kampı, ölüm kampına benzemeye başladı" dedi.
  • 21

    YERMUK'UN ÇOĞU IŞİD'İN KONTROLÜNDE

    Suriye'de başkent Şam'ın 10 kilometre güneyinde yer alan ve 3 yıldan bu yana rejim güçlerinin ablukası altında bulunan kampta, ülkedeki iç savaş öncesinde 150 bini Filistinli yaşıyordu. Yermuk'taki şiddetli çatışmalar sonucu bölgede yaşayanların sayısı 16 bine düştü. IŞİD'in son saldırılarında 27 Filistinli yaşamını kaybederken, 200'den fazla Filistinli de kaçırıldı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız