İran'daki 17. yüzyıldan kalma ünlü Şah Camii restorasyon sırasında zarar gördü

İran'ın İstafan şehrinde ye alan ve mimari bir şaheser olarak kabul edilen Şah Camii'nin restorasyon çalışmaları esnasında zarar gördüğü açıklandı. 1611 yılında inşaatına başlanan camii, ünlü mavi-sarı çinileriyle turistlerin akınına uğruyor. 

Haberler ntv.com.tr 19.07.2022 - 15:19

  • 1

    İranlı yetkililer, mimari bir şaheser olarak kabul edilen 17. yüzyıldan kalma bir İran camisinin restorasyon çalışmaları sırasında hasar gördüğünü duyurdu.

    İsfahan'daki Şah Camii, İran'daki en güzel olarak kabul ediliyor ve UNESCO Dünya Mirası Alanı'nda yer alıyor.  

  • 2

    Ancak, Şah Camii’ne ait son fotoğraflarda binanın bir kısmı düzensiz görünüyor ve yenilenen kaplamalar caminin kendine özgü çiçek desenleri ile uyuşmuyor.

    Konuya ilişkin açıklama yapan uzmanlar, restorasyondaki kusurları kabul etti. Ancak, durumu düzeltilebileceklerini belirttiler. 

  • 3

    "ÇALIŞMA HENÜZ BİTMEDİ"

    Şah Camii’nin restorasyonundan sorumlu olan Mehdi Pakdel, çalışmanın "henüz bitmediğini" söyledi. Pakdel, kullanılan iskele ile ilgili sorunların yanı sıra 54 metre yüksekliğe sahip kubbenin uzunluğundan kaynaklanan zorlukların duruma neden olduğu aktardı. 

  • 4

    Öte yandan, Şah Camii ülkenin üçüncü büyük şehri İsfahan'ın altın çağı olarak bilinen dönemde inşa edildi. Camiinin inşaatını başlanması için Şah Abbas tarafından 1611 yılında emir verildi. 18 yıl sonra inşaatı tamamlandı. 

  • 5
    Çarpıcı parlak mavi ve sarı desenli çinileri ile hem İranlı hem de yapancı turistleri kendine çeken caminin sorumlusu Alireza Izadi, "Denetçiler ve restoratörler, özellikle kubbenin üst kısmında hasar olduğunu fark ettiler. Kubbe karolarını değiştireceğiz, çünkü iskelenin ağırlığı kenarlarına zarar verdi" diye konuştu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız