Küresel ısınma ve habitat yıkımı nedeniyle arılar hızla yok oluyor


İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel iklim değişikliği ve habitat yıkımı nedeniyle dünya her geçen gün sona yaklaşıyor. Bilim insanları, bu nedenle bitkiler arasında tozlaşmayı sağlayarak ekosistemdeki yaşam döngüsünü başlatan arıların tehlikede olduğunu ve sayılarının hızla yok olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, dünyadaki arıların yoğun olarak yaşadığı bölgeleri ilk kez haritalayarak, onların tehlikede olduğu bölgeleri ortaya çıkardı. Bununla birlikte, arı popülasyonunun azalmasının, yakın bir gelecekte büyük kıtlıklara ve insani krizlere neden olacağı belirtildi. Ünlü fizikçi Albert Einstein da daha önce  arıların ekosistemdeki önemini "İnsanlık arılar olmadan sadece 4 yıl hayatta kalabilir" diyerek vurgulamıştı. 

Haberler ntv.com.tr 20.11.2020 - 12:00

  • 1

    Dünya çapında 20 binden fazla arı türü bulunuyor. Ancak, büyük bir kısmı iklim değişikliği, tarım ilacı zehirlenmesi ve habitat yıkımı nedeniyle hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde yok oluyor.

  • 2

    KÜRESEL OLARAK ARI TÜRLERİ İLK KEZ HARİTALANDIRILDI

    Current Biology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada, bilm insanları küresel olarak temsil edilen arı türlerinin ilk modern haritasını oluşturarak onların korunmasına yönelik önemli bir ilk adım attı. Çin Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsü tarafıdan yapılan çalışmada,  dünya genelinde bulunan 5,8 milyon kovanın dağılımı  ve bulunduğu bölgelerdeki tehdit analiz edildi.

  • 3

    Bilim insanları bulgularının arılar ve diğer yeterince çalışılmamış omurgasızlar üzerinde gelecekteki çalışmalar için önemli bir temel oluşturduğunu söyledi. 

  • 4

    GELECEKTEKİ ÇALIŞMALARA SAĞLAM BİR TEMEL SAĞLAYACAK

    Çalışmanın yazarlarından Michael Orr, CNN'e verdiği demeçte, "Arı türlerinin zenginliğinin ilk modern haritasını oluşturmak istedik çünkü onları korumak için nerede yaşadıklarını bilmemiz gerekiyor. Çalışmamız bu kapsamda büyük bir adım. Bulgularımız gelecekte habitat tahribatı ve iklim değişikliği gibi arılara yönelik tehditler üzerinde yapılan çalışmara ve ekositem analizlerine katkı sağlayacak” dedi.

  • 5

    Bununla birlikte bilim insanlarının analizi, farklı coğrafi konumlara dağılmış arı türlerinin sayılarının ve modellerinin daha net bir şekilde tanımlanmasını sağladı. Bu kapsamda, Kuzey Yarımküre'de Güney Yarımküre'ye nazaran daha yüksek arı çeşitliliği olduğu, nemli, tropikal ve ormanlık alanlara göre kuru çöl ve ılıman ortamlarda daha fazla arı popülasyonun bulunduğu görüldü.

  • 6

    ABD’de yer alan Rutgers'da ekoloji, evrim ve doğal kaynaklar profesörü olan Rachael Winfree, "Şaşırtıcı bir şekilde, bitkiler arasında tozlaşmayı sağlayarak ekolojik döngünün başlamasını sağlayan arıların kritik önemine rağmen, şimdiye kadar dünyadaki farklı arı türlerinin nerede bulunduğuna dair kapsamlı bir bilgi kaynağı yoktu” ifadelerini kullandı.

  • 7

    KITLIK UYARISI

    Öte yandan Orr, arı türlerinin dağılımının doğru bir şekilde anlaşılması ve önceliklendirilmesinin gelecekteki türlerin hayatta kalması üzerinde büyük bir etkisi olacağını vurguladı.  Arıların varlığının, dünyadaki gıda kaynaklarının korunması ve kırsal geçim kaynaklarının sürdürülmesi için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Orr, “İklim değişikliği birçok tür için büyük bir tehdit oluşturuyor. Şu anda yok edilmekte olan türlerin ihtiyaç duyduğu habitatları korumazsak, gelecekte büyük kıtlıklar ve insani krizlerle karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu.

  • 8

    ARILARIN EKOSİSTEMDEKİ ÖNEMİ 

    Arılar, özellikle de  bal arıları besin gereksinimlerini karşılamak amacıyla çiçekli bitkiler ve meyve ağaçlarından polen ve nektar toplarken bitkilerin döllenmesini  (tozlaşma) sağlıyor.  Dünyada tozlaşmanın yüzde 80’ininden fazlasının arılar tarafından gerçekleştiği belirtiliyor.

  • 9

    "ARILAR OLMADAN HİÇBİR BİTKİ, HAYVAN VE İNSAN VAR OLAMAZ"

    Ünlü fizikçi Albert Einstein arıların ekosistem için önemini 1949’da şu sözlere ifade etmişti:

    “Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız