Latin Amerika'nın son devrimcisi

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 14 yılı aşkın bir süre iktidarda kalarak ülkesinin yakın tarihine damgasını vurmuştu. Venezuela'nın ardından Latin Amerika'nın pekçok ülkesinde art arda sol partilerin iktidra gelmesinde etkili olan Chavez, yoksul halka yakınlığı ve karizmasıyla kitleleri etkilemeyi başarmıştı.

Haberler 06.03.2013 - 11:12

  • 1

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 14 yılı aşkın bir süre iktidarda kalarak ülkesinin yakın tarihine damgasını vurmuştu. Venezuela'nın ardından Latin Amerika'nın pekçok ülkesinde art arda sol partilerin iktidara gelmesinde etkili olan Chavez, yoksul halka yakınlığı ve karizmasıyla kitleleri etkilemeyi başarmıştı. HAZIRLAYAN: Mustafa KARAKUŞ
  • 2

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Hugo Rafael Chavez Frias 28 Temmuz 1954'te Venezuela'nın Barinas eyaletinde dünyaya geldi. Öğretmen bir anne-babanın 6 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Chavez yoksulluk içinde büyüdü. Chavez'in dedesi, Diktatör General Juan Vicente Gomez'e karşı gerilla olarak savaştı.
  • 3

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Hugo Chavez'in anne ve babası Sabaneta kasabasında bir ilkokulda öğretmen olarak görev yapıyordu. Çocukluğu yoksulluk içinde geçen Chavez'e bu yıllarda zaman zaman babaannesi baktı. (Hugo Chavez, ortada)
  • 4

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Hugo Chavez 17 yaşında askeri akademiye girdi. Askeri akademiden mezun olduktan sonra orduda, paraşüt subayı olarak görev yaptı.
  • 5

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    1992'de Carlos Andres Perez hükümetine karşı darbe girişiminde bulundu. Darbe girişimi başarılı olamayan Chavez teslim oldu. 2 yıl hapis cezası alan Chavez 1994'te cezaevinden çıktı.
  • 6

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Cezaevinde bir halk kahramanına dönüşen Chavez 1994 yılında affedildi. Chavez cezaevinden çıktıktan sonra ülkedeki iktidarı demokratik yollardan değiştirmeye karar verdi. Bir sonraki seçimlerde devlet başkanlığına aday olacağını açıkladı. Chavez'e kitlelerin güvenini kazandıran, yoksullar ve işçi sınıfının haklarını savunması, karizması ve hitabet gücü oldu.
  • 7

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Venezuela'da 1998'de yapılan seçimlerde halkın yüzde 56'sının oyunu alan Hugo Chavez devlet başkanı seçildi. 2 Şubat 1999'da yemin ederek göreve başlayan Chavez, 1992'deki darbe girişimini de 2 Şubat'ta yapmış ama başarısız olmuştu.
  • 8

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Hugo Chavez ordudan ayrıldıktan sonra da, askeri uniforma ile boy göstermeyi bırakmadı. Memleketi Barinas'ta bir bölüğü askeri uniforma ile selamlamayı tercih etti.
  • 9

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Chavez'in çocukluk yıllarında en büyük tutkularından biri de beyzboldu. Devlet başkanı olduktan sonra Caracas Üniversitesi'nde sokak çocukları yararına düzenlenen bir etkinlikte beyzbol oynamıştı.
  • 10

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Chavez başa geçer geçmez yasama ile yargı sisteminde değişikliklere, eğitim ve sağlıkta sosyal reformlara imza attı. Ülkenin en büyük zenginliği olan petrol kaynaklarını ve birçok şirketi kamulaştırdı. Ancak ülkesinin sınırları artık Chavez'e dar geliyordu. 1999 Şubat ayında iktidara geldikten sonra Latin Amerika'yı da değiştirmeye başladı. Küba Devlet Başkanı Fidel Castro ile yakın ilişki kurdu. Küba ve Nikaragua'ya petrolu ucuza satarak, ekonomik yardımda bulundu. Castro'da ucuz petrole karşı, Venezuela'daki devrime katkıda bulunmak için öğretmen, doktor ve eğitimli insan gücü gönderdi.
  • 11

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Hugo Chavez, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'i yanına alarak, Latin Amerika'da ABD karşıtı bir birlik kurdu. Chavez önderliğinde kurulan ALBA'ya Küba ve Bolivya dışında pek ilgi olmadı. ABD karşıtı bir siyaset izleyen Chavez, Belarus, Rusya, İran ve Çin'le yakın ilişkiler kurdu.
  • 12

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Venezuela'da siyasi ve sosyal hayatta birçok alanda değişiklik yapan Hugo Chavez, şov yapmaktan da kaçınmadı. Televizyonda haftada bir kez "Alo Presidente" isimli bir program yapan Chavez, halkın sorunlarını doğrudan dinliyor ve halkla siyaset tartışıyordu. Chavez canlı yayında, askeri birliklerin Kolombiya sınırına yığınak yapması emrini vererek gündem yaratmıştı.
  • 13

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 2011 yılında kansere yakalandı. Küba'yı ziyaret eden Chavez'in halsiz olduğunu fark eden Fidel Castro, doktor kontrolünden geçmesini sağladı. Chavez'in pelvis bölgesinde kanser olduğu anlaşıldı. Chavez 2011 yılı yazında Küba'nın başkenti Havana'da kanser hastalığı nedeniyle ilk kez ameliyat oldu. Chavez ameliyet sonrası kızı Rosa Virginia ile birlikte görülüyor.
  • 14

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Chavez, ülkesini hasta yatağında Küba'dan yöneteceği mesajı verdi. Kanser tedavisi nedeniyle üç kez ameliyat olmasına rağmen 2012 Ekim ayındaki seçimde aday olduğunu açıkladı.
  • 15

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Kanserle mücadele ederken bile stratejik ortaklarını ihmal etmedi. 2012 yılında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı başkent Caracas'ta ağırladı. Chavez, Ahmedinejad'la buluşmasını büyük bir şova dönüştürdü ve kanseri yendiği mesajını verdi.
  • 16

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Latin Amerika'nın son devrimcisi olarak gösterilen Hugo Chavez, kansere yakalandıktan sonra dua etmeyi de ihmal etmedi. Kemoterapiden sonra, sağlığına kavuştuğu için düzenlenen bir ayinde halkla birlikte dua etti.
  • 17

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    2012 Ekim ayında üçüncü kez devlet başkanı seçilen Hugo Chavez, 11 Aralık'ta tedavi olmak için yeniden Küba'ya gitti. Küba'da dördüncü kez ameliyat olan Chavez, yemin törenine de katılamadı. Chavez ülkesine dönmeden önce ise Küba'da kızlarıyla birlikte hasta yatağında kameralara gülümsedi. Bu Chavez'in son fotoğrafı olarak tarihe geçti.
  • 18

    Latin Amerika'nın son devrimcisi

    Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, Chavez'in yerel saatle 16.25'te Caracas'ta askeri hastanede öldüğünü duyurdu.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız