Musul operasyonuna hangi güç ne amaçla katılıyor

Uzun süredir beklenen Musul operasyonu Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin açıklamasıyla başladı. Kenti kuşatan Irak ordusu ve peşmerge güçlerine DAEŞ karşıtı koalisyona ait güçler havadan destek sağlıyor. Musul'u DAEŞ'tan kurtarma operasyonuna Irak ordusunun yanı sıra peşmerge, Şii milis güç Haşdi Şabi, Sünni milis gücü Ninova Bekçileri (Haşdi Vatani), Saddam rejimine bağlı askerlerin korduğu Nakşibendi Ordusu katılıyor. Peki Musul operasyonunda hangi güç hangi rolü oynuyor.

Haberler ntv.com.tr 17.10.2016 - 09:45

  • 1
    Musul operasyonunda öncü gücün peşmerge olduğu belirtiliyor. Irak ordusunun peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade ediliyor.
  • 2
    Komutanlarıyla birlikte kameraların karşısına katılan Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ülkenin en büyük ikinci kenti Musul'u IŞİD'in elinden almaya yönelik operasyonu, "Zafer vakti geldi ve Musul'un özgürleştirilmesi için operasyon başladı" sözleriyle dünyaya duyurdu.
  • 3
    Askeri kıyafetler giyen Başbakan İbadi'ye açıklamasında 9 Iraklı komutan eşlik etti.
  • 4
    Irak Başbakanı İbadi açıklamasında Musul kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini belirtti. Kuzey Irak'taki Kürt yönetimene bağlı peşmerge, Irak ordusunun eğittiği Şii milis gücü Haşdi Şabi Musul kent merkezine giremiyecek.
  • 5
    Musul'u kurtarma operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan destek veriyor. Kara operasyonlarına ise Irak ordusu ve polisi, Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin silahlı güçleri peşmerge, İran tarafından eğitildiği iddia edilen Şii milis Haşdi Şadi ile Türkiye'nin Başika kampında eğittiği Ninova Bekçileri (Haşdi Vatani) katılıyor.
  • 6

    Şİİ MİLİS GÜCÜ HAŞDİ ŞABİ

    DAEŞ'ın Musul'u ele geçirmesinden sonra Şii din adamı Ayetullah Ali es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.
  • 7
    Söz konusu oluşum başlangıçta Musul, Tikrit ve Anbar'da DAEŞ'e karşı direniş gösteremeyen Irak güvenlik güçlerine takviye olarak kuruldu. Sünnilere yönelik Tikrit, Diyala ve diğer bölgelerde mezhepçi bir yaklaşım sergiledi. Özellikle Sünnilere ait ev ve iş yerlerini ateşe vermenin yanında yağma gibi insan hakları ihlalleri ile suçlandı.
  • 8
    En az 15 ayrı silahlı grubu ve 43 şii aşireti tek çatı altında toplayan Haşdi Şabi kuvvetleri arasında Şii Türt gruplarının da bulunduğu biliniyor. Haşdi Şabi ile bazı Türkmen Tugayları'nın DAEŞ'e karşı bazı bölgelerde ortak harekat düzenledikleri öne sürülüyor.
  • 9
    İran'ın da açık şekilde yardım ettiği gruba ABD de destek veriyor. Haziran ayında ABD'nin Bağdat büyükelçisi Stuart Jones bu grupla temas içerisinde olduklarını ve DAEŞ'le savaştaki katkısına "saygı duyduklarını" belirtmişti.
  • 10
    Haşbi Şabi'nin 300 bine yakın silahlı taraftarı olduğu tahmin ediliyor. Milis güçlerinin Musul'a yönelik operasyonda Irak ordusu ile birlikte hareket etmesi bekleniyor.
  • 11

    NİNOVA BEKÇİLERİ (HAŞDİ VATANİ)

    Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki Başika kampında eğittiği eski adı "Haşdi Vatani" olan Ninova Bekçileri adlı Sünni milis güçleri de harekata katılıyor. Bu güçler Başika kampında eğitim görmüş, iyi donanımlı ve yetkin bir grup. Musul'daki çatışmaların bir mezhep savaşına dönmemesi için bu Sünni grubun operasyona katılması "dengeleyici" bir faktör olarak görünüyor.
  • 12
    Eski adıyla Haşdi Vatani yeni adıyla Ninova bekçileri ilk olarak Bağdat yönetiminin isteğiyle kuruldu.
    Ama daha sonra Irak hükümetinin desteğini çektiği Ninova Bekçileri ilk örgütlenme aşamasını eski Ninova valisi Esil Nuceyfi’nin öncülüğünde tamamladı.
  • 13
    Başlangıçta sadece Musullu gönüllülerden oluşan Haşdi Vatani'ye Türkiye Başika kampında eğitim vererek destek oldu. Uzun süre eski vali Nuceyfi'nin oğlu Abdullah Nuceyfi tarafından yönetilen milis güçlerinin sayısı şimdi 10 bini buluyor. Bunlar arasında Sünni Araplar, Kürtler ve Türkmenler ile bazı Ezidi gruplar bulunuyor.
  • 14

    NAKŞİBENDİ ORDUSU

    Nakşibendi Ordusu Musul'u savunmak için DAEŞ ve Şiilere karşı ayaklanma ve seferberlik çağrısı yaptı. Musul'da Sünni silahlı grupların en önemlilerinden olan Nakşibendi Odusu, otoritesini tanımayacağını açıkladığı DAEŞ ile çatışıyor.
  • 15
    Musul kentinde devrik lider Saddam Hüseyin’in yardımcısı İzzet İbrahim el-Duri’nin kurduğu Nakşibendi Ordusu ile DAEŞ militanları arasında uzun süre şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.
  • 16
    DAEŞ'a biat etmeyeceğini açıklayan ve çoğunluğunu BAAS rejimi askerlerinin oluşturduğu Nakşibendi Ordusu ile hilafet ilan eden DAEŞ militanları arasında yaşanan çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü iddia ediliyor.
  • 17
    Nakşibendi Ordusu, Musul kentinin ele geçirilmesi operasyonunda DAEŞ ile birlikte hareket etmişti. Daha çok Kerkük’ün güneyinde etkili olan Nakşibendi Ordusu geçtiğimiz günlerde Peşmerge güçlerine karşı savaşmayacaklarını açıklamıştı.
  • 18

    PEŞMERGE

    Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin silahlı gücü olan peşmerge, Musul'u DAEŞ'tan kurtarma operasyonunda öncü güç olarak rol alıyor. Peşmerge güçleri, Musul çevresindeki operasyonlarda yer alacak ancak kent merkezine girmeyecek.
  • 19
    Iraklı bir peşmerge komutanı, Musul'a üç koldan saldıracaklarını, operasyonlara yaklaşık 18 bin peşmergenin katılacağını açıklamıştı.
  • 20
  • 21
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız