Taliban ile 2 yıl:  Afganistan'da kadınlar hayatın her alanından dışlandı

Başta ılımlı bir imaj çizmeye çalışan Taliban, geçen iki yılda gerçek yüzünü dünyaya gösterdi. Afganistan'da kadınlar hayatın her alanından dışlanıyor. Uzmanlar, özellikle gelecek nesil kadın hemşire ve doktorlar gibi kritik personelin yetişmeyecek olmasından kaygılı. Haber: Muhammed Kafadar

Haberler NTV Haber 13.09.2023 - 07:17 Son Güncelleme : 13.09.2023 - 16:12

  • 1
    Afganistan, iki yıldır Taliban tarafından yönetiliyor. Kabil'e girdiği ilk günlerde “insan haklarına saygılı olacağını” söyleyen Taliban, verdiği bu sözden uzaklaştı.
  • 2
    ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Kadın Hakları Bölümü Yöneticisi Heather Barr, ülkedeki son durumu NTV'ye değerlendirdi:

    “Kadınların ve çocukların yaşamı son iki yılda tamamen değişti. Başta kadın haklarına saygılı olacaklarını söylemişlerdi. Ama daha ilk haftadan kısıtlamalar başladı. Yasaklara sürekli bir yenisi ekleniyor ve nerede duracağını bilmiyoruz."
  • 3
    Afganistan'da kadınların lise ve üniversiteye devam etmesine izin verilmiyor. Çalışma hayatına katılamadıkları gibi, güzellik salonları ve eğlence mekanlarına gitmeleri de yasak.
  • 4

    "GELECEK NESİL OLMAYACAK"

    Kadınların eğitim için yurtdışına çıkmaları da engellendi. Son olarak geçtiğimiz haftalarda, bazısı çoktan uçağa binmiş 63 öğrenci üniversite eğitimi için Dubai'ye gitmekten alıkondu.

    Eğitim hayatında şimdiden iki yıl kaybedildiğine dikkat çeken Barr, Afganistan'da gelecek nesil kadın hemşireler, doktorlar olmayacağını söyledi.
  • 5
    Ekonomisi dış yardımlara bağımlı ülkede, Taliban'a tepki olarak bu kaynağın kesilmesiyle derin bir kriz de yaşanıyor. Yaptırımlardan en çok zarar görenler ise yine kadın ve çocuklar.

    Barr, “İnsani yardımlar Talibana rağmen Afganistan'a ulaştırılmalı. Nüfusun yarısını ekonomik hayata katılmaktan alı koyan Taliban krizi kötüleştiriyor. Ancak bunu aşmak uluslararası toplumun sorumluluğu” dedi.
  • 6
    İnsan hakları savunucusu Heather Barr, Taliban'la diplomatik temasların çözüm getirmediğini de söylüyor. Barr'a göre, iki yıldır yürütülen temaslar ülkedeki insani durumu iyileştirmeye katkı sağlamadı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız