Yeni araştırma: Stonehenge İngiltere’de inşa edilmedi


Bilim insanları UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan İngiltere’deki Stonehenge anıtının 240 kilometre uzaklıkta bulunan Galler'deki  Waun Mawn adlı farklı bir taş çemberdeki kayaların sökülmesiyle oluşturulmuş olabileceğini açıkladı. Araştırmacılar, Waun Mawn’daki boşluklarla Stonhenge’ı oluşturan bazı taş monolitlerin tam olarak eşleştiğini duyurdu. 

Haberler ntv.com.tr 12.02.2021 - 16:24

  • 1

    Stonehenge'in inşa edilmesinden beş bin yıl sonra, London College Üniversitesi’nden araştırmacılar, taş anıtın bir kısmını oluşturan mavi taşların tam olarak nereden geldiğini ve nasıl ortaya çıktığını keşfetti.  

  • 2

    TAŞLAR 240 KİLOMETRE BOYUNCA TAŞINDI

    Araştırmacılar, taşların Galler'in batısında  yer alan Preseli Tepeleri'nin kuzey tarafındaki eski bir taş ocağından geldiğini ortaya çıkardı, bu da 43 devasa mavi taşın yaklaşık 240 kilometre boyunca taşınmış olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, arkeologlar bazı mavi taşların önce  taş ocaklarıyla aynı bölgeye yakın olan Waun Pawn olarak bilinen başka bir taş daire oluşturduğunu ve bir parçasının sökülüp  Stonehenge'a eklendiğini düşündüklerini söyledi. 

  • 3

    1986 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen, İngiltere'nin Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan Stonhenge, her biri yaklaşık 4,1 metre  yüksekliğinde, 2,1 metre  genişliğinde ve yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşan bir çemberden meydana geliyor.

  • 4

    STONEHENGE'IN TAŞLARI SÖKÜLEN TAŞ ÇEMBERE UYUM SAĞLIYOR

    Antiquty dergisinde yayımlanan araştırmaya göre arkeologların  taşların Waun Mawn’dan Stonhenge’a taşındığı düşünmeleri için  birçok neden buluyor. Bunlardan biri Waun Mawn olarak bilinen taş çember ile Stonehenge'in çapının aynı uzunlukta yani 110 metre ölçüye sahip olması. Dahası, her iki taş daire de yaz ortası gün doğumunda hizalı ve Stonehenge'deki mavi taşların bir kısmı  biri Waun Mawn'da eksik bölgeye tam olarak uyan sıra dışı kesitlere sahip. 

  • 5

    Diğer taraftan, biilim insanları Stonehenge’ın  iki tür taştan yapıldığını açıkladı: Daha büyük olan sarsen taşları ve daha küçük mavi taş monolitleri. Araştırmacılar, bugün Stonehenge'de 43 mavi taşın dikili olduğunu, ancak birçoğunun çimenlerin altında gömülü olduğunu söyledi. 

  • 6

    Mike Parker Pearson tarafından yürütülen çalışmanın yazarlarıi Waun Mawn'daki sökülmüş taş daireyi deneme yanılma yoluyla keşfettiklerini açıkladı.Galler’deki kaya parçalarının da  2010 yılında bir taş çemberin parçası oldukları düşünülüyordu, ancak ilk jeofizik çalışmaları sonuçsuz kaldı ve araştıramcılar enerjilerini başka bir yere odaklamaya karar verdi. 2017'de sahada yapılan bir deneme kazılarında iki boş taş delik bulundu ardından bölgenin kazılmasına karar verildi. 

  • 7

    YAKLAŞIK 5 BİN 400 YIL ÖNCE İNŞA EDİLDİ

    Waun Mawn’da 2018'de yapılan kazılar, kalan dört taşın eski bir dairenin parçası olduğunu doğrulayan boş taş delikleri ortaya çıkardı. Çalışma, odun kömürü ve deliklerdeki tortuların tarihlendirilmesi, Waun Mawn taş dairesinin millatan önce  3400 civarında inşa edildiğini gösterdi. 

  • 8
    Öte yandan Pearson,  "Tahminimce Stonehenge'e katkıda bulunan tek taş çember Waun Mawn değildi. Kim bilir? Belki diğerlerini bulacak kadar da şanslı oluruz” ifadelerini kullandı.
  • 9
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.

Mobil Uygulamalarımız